Alimentație și sănătateDespre copiiOameni

Comunitatea mea de oameni, care mă hrănesc, au grijă de sănătatea mea și mă inspiră

Există o mână de oameni în Moldova, care mă fac să iubesc și mai mult acest pământ. Nu știu ce m-aș face eu fără ei și deseori mă rog să nu le vină gândul să plece din țară. Sunt prea blânzi, prea adevărați, generoși sau buni la ceea ce fac. În plus, privindu-i cum își valorifică pasiunile, cum pun inimă în tot ce fac, scotocesc în mine să văd ce am și eu bun de oferit? Ei mă inspiră.

Viața noastră, oricât de mult am încerca să ne ascundem în case, în lumi virtuale pe rețelele sociale unde construim relații superficiale, capătă mai mult sens atunci când suntem înconjurați de oameni buni. Oamenii blânzi, muncitori, pasionați fierbinte de ceva, au o aură specială. Îmi vine să îi cuprind strâns, vreau să le dau și eu lor ceva în schimb. Le sunt recunoscătoare pentru fiecare fărâmă de energie pe care au împărțit-o cu mine.

Există oameni lângă care vrei să stai. Ei inundă încăperea cu simplețea, cumsecădenia, căldura, vorba lor așezată, gluma sinceră, sufletul cât un cosmos.

Există oameni care pot să te ajute fără să ceară ceva în schimb.

Există oameni care muncesc din pasiune, apoi pentru bani, dar numai pentru că au de hrănit o familie.

Există oameni care iubesc, dăruiesc.

Țin la oamenii pe care aș vrea să aveți și voi norocul să îi cunoașteți vreodată, de aceea vin cu o listă, poate o să vă prindă bine. Cine nu a cerut o recomandare vreodată, atunci când urma să nască, să își trateze vreo boală, și-a dorit să mănânce ceva gustos? Toți recomandăm și cerem recomandări. Iată care e lista mea cu oameni buni, în care familia mea are încredere.

SĂNĂTATE

Constantin Ostrofeț, ginecolog obstetrician la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1. Cu ajutorul lui am adus pe lume două fetițe sănătoase. Nașterea, alături de acest medic excepțional, a însemnat renașterea mea. Am mai scris despre dumnealui, las un link.

Citește și: http://apostrof.md/cand-toti-imi-spuneau-ca-nu-pot-sa-nasc-natural-el-m-a-luat-de-mana-si-m-a-dus-in-sala-de-nastere/

Egor Nekitin, medic imagist. El este mâna dreaptă, co-pilotul de nădejde al oricărui ginecolog obstetrician. Citește ultrasonografiile cu profesionalism. Te poți bizui cu încredere pe pronosticurile și informațiile furnizate de el. Pentru noi, acestea au fost vitale când am născut natural, cu o cicatrice de 4,2 mm pe uter. Îl găsiți la Spitalul Clinic Municipal Nr 1 și la Medpark.

Vlad Buga, stomatolog, astăzi specializat în restaurarea dinților și implanturi. Eram în pline sărbători de iarnă, când Vlad îmi făcea intervenții chirurgicale ce durau 4-5 ore. În clinica stomatologică nu mai era niciun suflet când el mă ajuta să îmi refac dantura. Patru sau cinci ani în urmă (nici nu le mai țin socoteala), dinții mei erau distruși. Pe lângă faptul că arătau rău, nici sănătoși nu îi puteam numi. Din copilărie am probleme mari cu dantura, mulți medici mi-au reparat dinții, unii m-au lăsat cu cavități prost curățite și, ca urmare, au trebuit scoși. Mai pe scurt, lăsând horror-ul deoparte, o să vă spun simplu: Vlad Buga e un dentist de excepție. Cum scoate el măselele de minte, nu o face nimeni. Zero durere în timpul intervenției și după. Tot el mi-a pus implantul. Își face munca extrem de conștiincios, cu meticulozitate. Până nu arată toți dinții impecabil, nu se lasă. E un perfecționist, iar în stomatologie această trăsătură este o virtute. Pe Vlad îl găsiți la Clinica Dentino.

Vezi: http://apostrof.md/ziua-stomatologului-care-mi-a-daruit-zambetul-nestingherit/

Eugen Buga, dentist, specializat în canale.  Canalele dinților. Până și sfredelirea dinților se face cu ajutorul microscopului, iar asta înseamnă maximă precizie. El mi-a salvat o măsea. Putea ajunge la extracție dacă nu „sonda” el canalele, nervii… Pentru mine, acest specialist e un magician. Eu nici nu îl simt atunci când lucrează și, credeți-mă, a avut lucrări complicate de realizat. Mi-a tratat o inflamație și deși nu a folosit anestezie, nu am simțit gram de durere. Intervenția mi-a luat durerea insuportabilă cu care venisem eu la cabinet, „ca cu mâna”, vorba poetului. Când lucrează, nici nu îmi atinge fața. Uneori, cât stau cu ochii închiși, relaxându-mă în timpul procedurii, stau și mă întreb: „Dar el face ceva?” Mă uit la el, văd că tratează dintele. Cum îi reușește? Habar nu am. Încearcă să îi afle secretele și specialiștii străini. Eugen Buga deseori este invitat la conferințe internaționale, seminare, ca să îi instruiască pe profesioniștii de peste hotare. Îl găsiți tot la clinica Dentino, de pe strada Gheorghe Asachi 4.

Victor Păcălău, kinetoterapeut, specialist în kinestezie. El mi-a trezit mușchii abdomenului inferior care, se pare, au adormit după ce am născut prima fetiță prin cezariană. Oricât încercam să îi antrenez, nu simțeam nimic. În schimb, durerea insuportabilă de spate, bazin care iradia spre picior, nu a întârziat să apară. Domnul Victor m-a salvat de dureri și m-a învățat cum să îmi folosesc mușchii, astfel încât să nu mai am dureri, cum să îmi iau copiii în brațe, cum să execut corect exercițiile la sală, cum să fortific bazinul mic. Vorbind despre bazinul mic, dragi femei, mai ales dacă ați născut, vizitați un kinetoterapeut competent care cunoaște la perfecție biomecanica. Aveți nevoie de reabilitare după naștere , căci corpul a suportat transformări miraculoase, în același timp complicate. Aveți grijă de perineu, mușchii necesită masaj si gimnastică, altfel va avea de suferit bazinul mic. Incontinență urinară, prolapsul organelor feminine, viața intimă compromisă…sunt câteva consecințe neplăcute pe care un kinetoterapeut bun le poate preveni.

Citește aici: http://apostrof.md/intre-noi-femeile/

Cezara Glavan-Andronachi, medic ORL. Fetița noastră cea mare nu avea nici doi ani când a făcut otită purulentă. Din urechiușa ei curgea puroi cu nemiluita. Aveam impresia că nu o să se mai termine. Au văzut-o doi medici până am ajuns la Cezara. Primul medic a prescris un tratament mult prea blând ceea ce a agravat situația, al doilea medic, celebru de altfel, ne-a prescris două pagini de medicamente, vitamine si antibiotice. A prescris un cocktail din antibiotice, care m-a făcut să pun la îndoială corectitudinea unui asemenea tratament. Înainte de a-l aplica, am mai căutat opiniile altor medici. Am ajuns la Cezara prin recomandare. A curățit urechea așa cum nu au curatit-o medicii precedenți, a aplicat un praf care a aspirat tot lichidul, iar antibioticele erau cele mai blânde (alt medic încerca să mă convingă că cele blânde nu vor rezolva problema, că e necesar un tratament mai agresiv, altfel vor apărea complicații). Prieteni, tratamentul prescris de Cezara Glavan-Andronachi a dat roade după prima zi, iar la a treia, perforația a dispărut, găurica s-a închis, urechiușa s-a vătămat. A fost o minune! De atunci avem încredere doar în ea. L-a ajutat și pe soțul meu care are otită cronică. Fără antibiotice i-a ușurat foarte mult situația, nu mai are durerile de altădată și disconfortul în nas , urechi, a trecut. Cezara tratează cauza, nu simptomele. Ea este o minune! Pe lângă faptul că e o profesionistă, mai e și un om cald, primitor, săritor la nevoie. Pentru pacienții mici iese la muncă și în zilele de odihnă. E salvatoarea noastră!!! O găsiți la policlinica UTM sau la American Medical Centre.

Dorina Agachi, pediatră. Isteață foc, rapidă, vorbește clar și explică accesibil, pentru orice părinte, orice informație legată de micul pacient. Dânsa, la fel ca celebrul pediatru Mihai Stratulat, a devenit un fel de Mesia în pediatria moldovenească. Ne-a izbăvit de școala URSS, de antibiotice, de administrarea nejustificată a medicamentelor în general. Ne-a salvat de spitalizarea neargumentată. E o profesionistă și poți avea încredere aproape oarbă în tratamentul prescris de ea. O găsiți la Kindermed.

Victoria Bendelic, pediatră. Blândă, nu se grăbește niciodată, se joacă în timp ce examinează copilul, este gata să îi creeze orice condiții micului pacient pentru ca el să se simtă confortabil. Victoria vine cu aceeași școală, ca și pediatrii pe care i-am numit mai sus. Militează pentru tratamentul natural, fără medicamente, nici vorbă de antibiotice. O să auziți des de la ea: „Cu răbdare, trebuie să aveți răbdare” sau „Nujno prosto perejdat” (adică trebuie doar de înfruntat această perioadă, să o lași să treacă așa cum este ea, cu tot ce poartă în sine). Picăturile compuse, prescrise de ea la o rinoree insuportabilă, când nasul curgea și curgea la fetițele noastre, le provoca mâncărimi, sunt una din soluțiile de aur pe care aș fi vrut să le cunosc mai demult. Ce credeți? Mi-am picurat și eu de câteva ori. Pediatra a avut dreptate, picuri și din prima te lasă, usucă tot. Victoria muncește la Invitro Diagnostics.

ALIMENTAȚIE

Natalia Matiescu (pe Facebook, Natka Minunatka) coace pâine. Și dacă m-aș opri la propoziția asta, nu v-aș spune nimic. Natalia întruchipează munca, iubirea, pasiunea, perseverența, hărnicia, rezistența, cumsecădenia și frumusețea exterioară, dar mai întâi interioară. Eu personal nu am văzut-o niciodată șezând pe scaun, are întotdeauna ceva de făcut în mica ei brutărie „Iarba Noastră” de pe strada Dâmbului 24. Nici la Piața EcoLocal nu am văzut-o vreodată „stând la taclale”,  fără treabă. Acolo ea face ceea ce îi place cel mai mult: „Taie și împarte pâine”. Cum este pâinea pe care o coace Natalia? Nu am cuvinte la fel de aromate precum e gustul pâinii ei. Pâinea „Iarba Noastră” îți dă viață. Născută din pasiune și multă muncă, din nopți nedormite, dimineți începute în adâncă noapte, pâinea ei îți dă putere. Nu te saturi de ea, chiar dacă te umple ușor – îți hrănește corpul, dar și într-un mod miraculos, sufletul. După pâinea ei, simți liniște, împlinire, căldură.

Citește și: http://apostrof.md/secrete-din-brutaria-nataliei-matiescu-femeia-care-coace-paine-scandaloasa-la-chisinau/

Pensiunea Casa din luncă, din Trebujeni, Orheiul Vechi. Că e iarnă sau vară, drumurile noastre duc la această pensiune rustică. Familia Benzing are o poveste ca în filme despre această pensiune. Pe lângă faptul că e nespus de frumoasă locația, așezată la poalele stâncilor din Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechilor, pensiunea are gazde nemaipomenite și bucătărese desăvârșite. Plăcintele se topesc în gură, sarmalele au gustul pe care îl chemi la BIS, legumele de sezon sunt crescute din sămânța speranțelor și a muncii gospodarilor din Trebujeni. Inima mea se bucură când vede pensiunea mai mare, mai înfloritoare, și mai încăpătoare. Acolo se unesc destine, se întăresc legături, se șoptesc secrete de familie, se celebrează cele mai importante evenimente ale vieții sau pur și simplu se sărbătorește viața prin jocuri pe gazon cu familia sau cu prietenii.

Citește și: http://apostrof.md/aici-vii-oaspete-pleci-prieten-casa-din-lunca-prima-pensiune-turistica-din-moldova/ 

UN MOD DE VIAȚĂ SUSTENABIL

Dorina Sorochin. Această femeie are trei flăcăi și combustibil fără sfârșit pentru proiecte sociale. Nu știu când reușește să urzească tot felul de planuri prin care să reducă volumul deșeurilor în comunitate, în țară, dar îi ies foarte bine. Urmăriți pagina ei de Facebook – Green Up Mom și veți afla ce puteți face pentru a ajuta pământul să respire. De la Dorina am aflat despre pungile reutilizabile (săculețele care înlocuiesc pungile din plastic străvezii pentru fructe și legume din magazine, ce pot fi spălate de multe ori). Dorina coase torbe, sacoșe, pungi ecologice. De la ea am cumpărat primele periuțe de dinți ecologice – fabricate din bambus. Ea nu folosește șervețele umede (acestea nu se descompun deloc ușor), nici scutece de unică folosință. Face săpun lichid singurică, pentru a exclude recipientele infinite din gospodărie în care ne păstrăm gelurile de duș, șamponurile, și altele. Ea m-a inspirat să încerc săpunul solid în loc de cel lichid, la spălarea părului. Asta mi-a eșuat, în schimb pe mâini și pe corp folosesc doar săpun lichid, astfel încât oricum am redus esențial plasticul folosit de familia noastră.

Vezi: http://apostrof.md/dorina-sorochin-mamica-a-3-baieti-mici-lupta-pentru-un-mediu-curat-metodele-impresioneaza/

Irina Cleșcenco, RECYCLE PAPER LAB. Această tânără, fragilă și timid zâmbitoare, uimește prin faptul că reciclează hârtie. Nu la o fabrică, ci acasă, în bucătărie. Adună tichete, bonuri fiscale, fluturașe cu reclamă, mai pe scurt aproape orice tip de hârtie și le transformă în ilustrate, plicuri, jurnale chiar! Ea a transformat un album de desen al fetiței noastre într-un jurnal ce emite intimitate, gingășie, te cheamă la confesiuni, secrete. Vrei să așterni ceva important acolo, la cât de frumos este. În fine, vedeți un articol detaliat despre ceea ce face Irina.

Citește: http://apostrof.md/irina-clescenco-recicleaza-fluturasii-cu-reclama-ziare-si-bilete-de-troleibuz-din-ele-face-plicuri-si-carti-postale-care-te-fac-sa-trimiti-din-nou-scrisori/

Sergiu Țurcanu, EcoVazon. Sergiu crește condimente în ghiveci, ardei iuți și frunze de salată. El mai are ceva – o conștiință foarte sârguincioasă, care nu îl lasă să doarmă dacă nu face ceva ca să ajute planeta. Sergiu a construit centrale de compostare a deșeurilor alimentare, ba chiar de transformare a deșeurilor în energie termică. La el vin cetățenii conștiincioși să își lase deșeurile organice pentru a fi compostate.

Vezi: http://apostrof.md/cativa-producatori-ajuta-intreprinderile-de-alimentatie-publica-sa-composteze-deseurile-organice-restaurantul-rozmarin-deja-precomposteaza/

Ask a Worm e o echipă de tineri care a inițiat povestea cu transformarea deșeurilor organice în compost, ce poate servi ca un excelent îngrășământ natural pentru sol. De la ei am luat Bokashi – târățe cu microorganisme care accelerează procesul de fermentare a deșeurilor alimentare – un lucru foarte important atunci când locuiești la bloc. Sincer, mă surprinde că unii tineri au asemenea preocupări. Am avut același sentiment când discutam cu Vladimir, autorul proiectului Tinerii pentru EcoPlastic. Aceștia reciclează plasticul de tip 2 și 5, fac din el mobilier, obiecte de decor și bijuterii. Tot Tinerii pentru EcoPlastic organizează seminare la școli, ateliere pentru copii, astfel încât aceștia urmăresc pe viu procesul de reciclare și află o sumedenie de chestii curioase despre deșeurile din plastic.

Valeriu Istrati, ghid montan, vinificator și model care a adoptat patru căluți pentru ca aceștia să nu fie sacrificați. Valeriu e un tânăr foarte interesant, mereu pus în priză, implicat în tot felul de proiecte sociale. S-a mutat de la oraș în satul Râșcova, unde e Eco Village Moldova, ca să le poată crea condiții bune de viață căilor. Ultima întâlnire cu el m-a făcut să visez la traiul în sat , m-a făcut să mă gândesc serios la compostarea deșeurilor alimentare (de la el am învățat multe despre movilele de compostare, despre toaleta uscata și alte minuni ale vieții sustenabile, altădată practici absolut firești la țară, astăzi cu mare greu recuperate și implementate). Valeriu organizează drumeții , marchează trasee prin pădurile noastre. În fine, și despre el sunt multe de povestit. Las un link mai jos.

Vezi: http://apostrof.md/cum-patru-cai-iti-pot-schimba-viata-la-180-de-grade/

FOTOGRAFIE

Nadya Glo este fotografa oamenilor care își doresc autenticitate în tot ce fac, simt, trăiesc și în tot ce manifestă în exterior (mă tem să afirm că toți eroii fotografiei ei sunt sută la sută autentici, nu știu dacă există un asemenea om…viu…în carne și oase, aici, pe Pământ). Cert este că Nadya fuge de falsuri, refuză să facă o ședință foto acolo unde simte că se mimează relații, vieți, situații, emoții. Asta îi face fotografia diferită de ceea ce vedem noi de obicei prin reviste Glamour și pe rețelele sociale. Oamenii care ajung să fie fotografiați de Nadya se simt speciali. În imagini, probabil, se redescoperă, se văd cu alți ochi, poate află lucruri noi despre ei înșiși. Eu asta am pățit. M-am văzut dintr-o parte. Dar ce mai exact am văzut, vedeți în articolul de mai jos.

Vezi: http://apostrof.md/nadya-glo-fotografa-care-nu-umbla-la-photoshop-recomand-sedintele-foto-la-domiciliu-neregizate/

Dinu Bubulici, fotograf și un băiat de treabă. El ne-a fost alături la cununie și la o ședință foto de familie într-o livadă înflorită. Fotografia lui e vie și adevărată. Nu ne cere să zâmbim, să stăm în poziții de Yoga, să facem lucruri extraordinare pentru ca  fotografiile să iasă emoționante, spectaculoase sau pur și simplu interesante. La fel ca Nadya Glo, Dinu captează emoții. Nu noi, clienții, trebuie să ne conformăm unui scenariu (pentru mine e destul de deranjant când anume ședințele foto de familie se desfășoară după un scenariu, fie el și un scenariu mic: ne așezăm așa, punem mâinile așa, ne prefacem ca ne uităm așa, că ne atingem așa). Cu Dinu e simplu. Trăim emoția, ne jucăm, facem ce simțim. El e acolo ca să surprindă momentele și emoțiile adevărate, neprelucrate. În plus, Dinu e un om bun. Foarte bun. Zâmbește tot timpul, poartă în ghiozdanul său cu ustensile multă bucurie, poftă de viață, simplețe și bunăvoință.

Va continua….

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close