Despre copiiSarcină/Naștere

Hypnobirthing – calea spre o naștere cu plăcere. Istoria Natei Moraru și a lui Leo

Ca să naștem avem nevoie de oxitocină. Ca să naștem ușor, în plăcere, avem nevoie de oxitocină. De unde vine oxitocina? Din hipofiză – o glandă endocrină, care secretă hormoni, situată sub hipotalamus – partea creierului care dirijiează activitatea glandelor endocrine, răspunde pentru reacțiile emoționale ale persoanei. Deci oxitocina se produce în hipotalamus și se eliberează în sânge prin hipofiză (glanda endocrină) prin excitarea celulelor nervoase. La femei, o cantitate uriașă de oxitocină se produce atunci când se declanșează nașterea, apoi la alăptare. Deci femeia, aflată într-un echilibru psiho-emoțional, nu are nevoie de oxitocină sintetică, injectată de medici. Femeia produce mai mult decât suficientă oxitocină SINGURĂ. Dar are nevoie de niște condiții favorabile.

Oxitocina, supranumită „hormonul dragostei”, este un hormon foarte timid. El se sperie ușor. În același timp, e destul de ușor să îl atragi. Are nevoie de semiîntuneric, de liniște, de căldură, de un spațiu sigur și, în ideal, bine cunoscut de mamă. Așa se explică de ce unele femei, în momentul în care ajung la spital, „pierd valul”. Poate să stagneze travaliul. Femeile nu se simt în siguranță acolo. Simt deseori FRICĂ. Această frică poate fi cauzată de istoriile de naștere „de groază”, pe care le-a auzit, de istoriile din copilărie legate de spital, poate de anumite experiențe urâte trăite la spital.Teama activează mecanismul nostru primar denumit „luptă sau fugi”, determinand secreția hormonilor de stres. Adrenalina este inamicul oxitocinei, deci și a nașterii. Ea inhibă oxitocina.

Așadar, pentru anumite femei, spitalul e o adevărată provocare. Le vine greu să se relaxeze în maternitate (multă lumină, mulți oameni, multe controale ale deschiderii colului, etc.). Și atunci, HYPNOBIRTHING-ul poate deveni un aliat bun pentru o naștere frumoasă. Tehnicile HYPNOBIRTHING-ului o poate ajuta pe mamă să facă abstracție de tot ce o înconjoară și să se abandoneze procesului. La nașterea celui de al treilea copil al meu, anume în travaliu, am aplicat unele tehnici: meditația ghidată și vizualizarea. Hypnobirthing-ul te ajută să calmezi mintea. Exact ce ne trebuie la naștere! Avem nevoie să deconectăm neocortextul, deci cercul de gânduri și exerciții logice. Cu cât mai mult gândești, cu atât mai greu naști.

Dar să vorbim despre Nata acum.

Nata a ales să își nască primul copil acasă. Ea locuiește în Liverpool, Anglia. Până să studieze hypnobirthing-ul, îi era și ei frică să nască. Se temea de rupturile perineului. Când avea vreo 7-8 ani, a văzut într-o carte veche , sovietică, de la bunica, niște imagini cu perineul tăiat. Ea a crescut cu gândul că, pentru a naște, trebuie să îți facă epiziotomie.

Am crescut cu o viziune despre naștere foarte asemănătoare cu ceea ce vedeam în filme. Femeia e culcată pe spate, în spital, cu picioarele în sus și se screme, iar medicul îi strigă: „Împinge, împinge!” Când am născut eu, nimeni nu îmi spunea să împing, corpul știe singur când și cum să facă asta. Vine contracția, el reacționează. Copilul apasă, corpul dă un feedback. Împinge. Cum să știe o persoană din afară, mai bine decât femeia care naște, în ce moment e potrivit să împingă? Până să rămân însărcinată, auzeam istoriile de naștere acasă ale femeilor și credeam că e un act de curaj. Acum, după ce am născut și eu acasă, nu mai cred că e un act de curaj, ci că femeia este bine informată. Își cunoaște corpul și știe ce are de făcut, ce o să se întâmple.”

Inițial, Nata se gândea să nască la spital.

Mi-era frică să nasc acasă. Am vorbit cu sora soțului meu care are 4 fete. Pe prima a născut-o la spital. Pe a doua – în mașină și pe următoarele 2 – acasă. Și atunci, mi-a venit: „De ce să mă stresez să urc în mașină, să ajung să nasc în mașină, când pot să nasc acasă?” În Anglia exista grupul de moașe One to One. Era un serviciu gratuit, oferit de stat. Intrai pe website-ul lor, introduceai datele tale despre sarcină și ți se delega o moașă care să supravegheze sarcina, apoi să te asiste la naștere. Monitorizarea sarcinii tot acasă se făcea. La spital mergeam doar pentru ultrasonografii. Sora soțului meu mi-a zis că era sigură că o să aleg acasă, fiindcă eu făceam meditații, Yoga, sunt conectată cumva cu corpul meu, cu natura. Și moașa m-a asigurat că, în cazul în care mă răzgândesc în procesul nașterii să stau acasă sau se întâmplă ceva neplăcut, am spitalul la 10 minute de mine. Cu viteză ajung și în 7 minute.”

Ca să nu se întâmple lucruri neplăcute, Nata s-a pregătit de naștere. Cum? A citit trei cărți. Vă las titlurile.

Nata a lipit pe ușa din baie și pe pereții din casă afirmații pozitive, pe care le repeta încontinuu. Afirmațiile spuneau: „Corpul meu știe să nască”, „Sunt concepută să nasc”, „Pelvisul meu se înmoaie și se deschide”, „Eu pot face asta”, „Cu fiecare respirație mă relaxez tot mai mult” și multe altele asemenea, toate conducând-o spre ideea că va avea o naștere lină și frumoasă. 

Vezi și: https://www.instagram.com/popcorntreegarden/

Nu mă puteam despărți foarte ușor de acele afirmații. Le-am dezlipit după vreo 6 luni. Le aveam în baie, fiindcă știam că vreau să fiu în cadă în travaliu. Le-am pus prin casă. Abia așteptam să nasc. Aveam o stare de „nu am răbdare să simt asta”. Deci mă inspirau. Voiam să trăiesc ceea ce citeam. Una din afirmații spunea: „Bărbia mea este relaxată. Bărbie relaxată înseamnă vagin relaxat”. E foarte adevărat. Ca să treacă ușor copilul prin canalul de naștere, bărbia trebuie să fie la maxim relaxată. Iar asta e posibil dacă naști în poziție verticală. Eu am stat în pirostrii în apă. Așa mi-a venit. Aveam și cântece, meditații pe repeat. Le ascultam în sarcină, dar și la naștere, având asocierea cu emoții pozitive. Meditațiile le ascultam înainte de culcare, adormeam ascultându-le și ele tot răsunau cât dormeam.”

Afirmațiile pozitive pe ușa Natei

Așadar, câteva tehnici din hypnobirthing, care o ajută pe femeie să nască ușor sunt:

  1. Afirmațiile pozitive – fraze care împuternicesc femeia: corpul ei e conceput să nască, femeia știe să nască, bebelușul se naște ușor, etc.
  2. Meditațiile ghidate – ascultate în timpul somnului, programează subconștientul, îl setează pentru o naștere ușoară
  3. Muzica
  4. Înlocuirea noțiunilor „contracții” și „durere” cu „valuri” și „Senzații”. Evităm la maxim asocierile dureroase, neplăcute.
  5. Vizualizările. Spre exemplu, femeia își imaginează că se deschide colul ei ca o floare, petală cu petală. Își poate imagina cum un val de mare îi aduce copilașul tot mai aproape. Acesta alunecă prin canal cu ușurință, în brațele ei. Încă în sarcină își poate imagina că se află într-un loc frumos, foarte plăcut pentru ea, poate fi un loc real, în care a fost foarte fericită. Apoi, la naștere, în travaliu, să se „ducă” în acel loc. Astfel femeia va avea asocieri pozitive și creierul va elibera acel hormon al dragostei, atât de necesar în naștere.
  6. Tehnici de respirație, asemănătoare cu cele din YOGA.

Nata, folosindu-se de tehnicile hypnobirthing, a avut un travaliu cu mai multă plăcere decât durere. Se plimba pe lângă râu, în flori, făcea ultimele cumpărături la magazin. La o deschidere de 9,5 cm, deja acasă, putea încă vorbi. A reușit să urce și la etajul doi al casei. După felul în care se comporta, moașa a fost indusă în eroare, credea că deschiderea nici nu a început. Când colo, Nata era aproape de expulzie.  Ea a ales să nască în apă – analgezic natural. Ea și-a primit fiul. L-a luat în brațe imediat după expulzie.

L-am prins eu, l-am ridicat, l-am pus pe piept. Era foarte relaxat. Avea o privire atât de conștientă. De înțeleaptă.  Tom, soțul meu, a tăiat cordonul după vreo 20 de minute. Moașele ne-au lăsat foarfeca să ne amintească despre nașterea lui Leo.

Aici vă las link-ul spre discuția mea cu Nata. Am avut un LIVE pe profilul meu de Instagram, denumit @nasterea_mea. Vă invit acolo, poate descoperiți ceva util pentru voi.

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Anna Smolnițchi (@nasterea_mea)

Hypnobirthing a fost gândit, elaborat, apoi implementat de Marie Mongan, născută la San Diego, SUA. Ea a născut 4 copii. După primele două nașteri, avea o frustrare: că nu a fost lăsată să nască natural. Medicul a insistat asupra injecției cu anestezie epidurală. A treia oară, după mai multe cercetări și cu mai multă îndrăzneală, Mongan „s-a ținut cu dinții” de nașterea fără intervenții medicale și a fost lăsată în pace, să nască așa cum simțea ea. Se întâmpla în 1950. Mongan studiase informațiile prezentate de medicul obstetrician britanic Grantly Dick-Read care încă în 1913 demonstrase diferența între nașterea naturală și nașterea prin intervenție. În fine, pe ultimii doi copi i-a născut natural, iar prin 1978, când fiica ei, primul copil născut natural, năștea, Mongan a început să desfășoare lecții de Hypnobirthing pentru viitorii părinți, apoi pentru educatorii prenatali.

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close