CălătoriiDespre copii

Insula Gozo – o destinație spectaculoasă, accesibilă ca preț. Perfectă pentru familii și copii mici

Ne-am luat zborul spre Roma, iar de acolo spre Republica Malta, pe 2 iunie. Ne doream să ajungem pe insulă cu ocazia zilei mele de naștere, în plus credem că lunile mai, septembrie și octombrie sunt perfecte pentru mare. În plină caniculă, în lunile lui cuptor si gustar, ne ascundem în munți, la răcoare.

Ramla Bay

Noi de regulă planificăm minuțios călătoriile, rezervăm  pensiuni prin booking.com, luăm în chirie o mașină prin AVIS sau Sixt, în care urcăm chiar la aeroport și o returnăm în ziua zborului spre casă. De această dată, nu prea am reușit noi să ne pregătim, am experimentat, cum s-ar spune. Știam doar unde vom dormi în prima și a doua noapte. Mașina am închiriat-o de la o companie locală, despre care unii vorbeau urât în review-urile lor. Spuneau despre Surprice că au reținut bani de pe card nu știu pentru ce. Noi am avut noroc! Am economisit vreo 100 de euro cu ei și totul a mers bine, fără surprize neplăcute.

Acum, despre Republica Malta. Se întinde pe trei insule. Pe cea mare, care găzduiește capitala Valleta, nu prea ai ce căuta. Cel puțin noi nu ne-am simțit confortabil. Străzi aglomerate, cu mare dificultate găsești locuri de parcare, iar ca priveliști nu prea uimește. Nici arhitectura nu te face sa ramâi. După o experiență neplăcută în Olanda, când un hotel Boutique a încercat să ne taxeze pentru că am ajuns târziu și a trebuit să vină un angajat să ne deschidă, am luat o cameră într-un hotel mare din capitala Republicii Malta, tocmai ca să evităm neînțelegerile. Hotelul Topaz s-a adeverit a fi GIGANTIC. La micul dejun ne-am simțit ca la gară. Oameni peste oameni, iar mâncarea – oribilă. Hotelul are vreo 7 etaje, nu mai țin minte exact câte erau, iar clădirea nu e dotată cu locuri de parcare. Zero. Receptionistul ne sugerează să umblam prin oraș și să lăsăm masina in primul loc liber, dar să fie neapărat marcat cu alb, căci unde e galben – nu e voie. Frustrant? La culme! Străzi ultra inguste, iar parcări , chiar și cu plată – ioc. Sincer, regretam deja că am ales Malta ca destinație de vacanță. Credeam că am dat-o în bară, lasandu-ma amăgita de pozele gustoase de pe Instagram. Orașul arată ca un deșert înconjurat de stânci, relief mai mult neted, case parcă ciuruite de gloanțe.

Imaginea țării, în ochii noștri, a salvat-o insula Gozo. Am ajuns acolo după ce am citit că s-au filmat multe pelicule americane acolo, inclusiv serialul Game of Thrones. Știam de pe Google că are urbe medievale, cu arhitectura bine conservată și plaje splendide.

Așa este!

Insula Gozo e perfectă!

A fost prima noastră vacanță în care nu ne-am grăbit deloc nicăieri, ne-am odihnit în adevăratul sens al cuvântului, am văzut o groază de colțișoare minunate, am intrat cu barca în peșterile marine, am înotat în apele unei lagune splendide. Ai atâtea de făcut, iar vestea bună pentru familii este că atracțiile turistice naturale se află la câteva minute distanță unele de altele, la cel mult 18 km, pe care nici nu îi simți. Dacă ești genul care economisește inclusiv în călătorii, o să te bucur cu un detaliu – transportul public ajunge peste tot! La cele mai tari plaje de pe insulă.

Acum, să vorbesc în termeni mai preciși, ca să vă fie de ajutor articolul în caz că alegeți insula Gozo pentru vacanță. Eu nu prea găseam sugestii atunci când căutăm destinații, în noaptea de dinaintea plecării. M-au ajutat gazdele de pe insulă.

Așadar, ce să vizitați?

1. Azure Window. Până în 2017, într-una din stâncile insulei, exista o fereastră formată de natură, faimoasă în toată lumea. Aici s-a filmat o scenă din Game of Thrones, nunta nu știu cui (nu am privit filmul).

O furtună teribilă a doborât-o, dar locul nu a cedat deloc din frumusețe. Poți face hiking aici, ca să ajungi la o lagună unde apa e perfect azurie, limpede și ademenitoare pentru proprietarii de yacht-uri sau turiștii care preferă plaje sălbatice, ferite de umbrele, chaise-long-uri și aglomerație.Neapărat luați cina la restaurantul Azure Window care privește spre stânci, iar după masă urcați într-o barcă și cufundați-vă (la figurat) în misterioasă lume a peșterilor marine.

Achitați după plimbare doar 4 euro pentru plimbarea cu barca. La final, alăturați-vă zecilor de romantici care privesc asfințitul soarelui. La Azzure Window „se stinge” lumina. Aici urmărești soarele mergând la culcare și priveliștea încântă, fără îndoială.

Xlendi

2. Xlendi. E un loc magic, la orice oră. Intrarea în oraș îți amintește de un canion. Zona e cu adevărat spectaculoasă, recomand să închiriați o barcă (două ore cu o barcă pentru 6 persoane costă 60 de euro). Aici poți face hiking, inclusiv cu cei mici. În clipa în care am zărit un cuplu cu trei copii, dintre care unul bebeluș în rucsac ergonomic, pe un vârf de stâncă, am regretat cu nu am luat cu noi rucsacurile. Tinerii încă neliniștiți și fără grija supravegherii copilului fac bai de soare și de scaldă în „piscinile” stâncilor. Și aici prinzi apusuri frumoase, care capătă un gust special atunci când iei cina pe stâncă. Mica plajă cu nisip e perfectă pentru copiii mici.

3. Hondoq-ir Rummien Bay.  Aici găsiți o plajă micuță, ferită de ochii lumii. O să apreciați nisipul din mare dacă aveți copii mici, căci se vor putea bălăci în voie la mal, iar voi o să vă simțiți confortabil dacă vă place să petreceți mult timp în mare.

Trebuie să vă spun că e foarte greu să găsești plaje cu nisip și, mai important decât asta, nisip la fundul apei, pe insulele Republicii Malta. Spre exemplu plaja Ramla, cu nisip roșu, e superbă, dar e foarte dureros să te scalzi acolo, căci totul e în pietre. Trebuie să ai încălțăminte specială ca să nu suferi. Tot pe Plaja de la Hondoq-ir Rummien Bay găsiți bărci spre insula Comino și spre faimoasa Lagună Albastră. Dacă nu aveți copii, mă gândesc eu, veți dori să rămâneți, o să vă simțiți ca în filmul „The Beach”, în care rolul principal era jucat de Leonardo di Caprio. O să vedeți pe mal foarte, foarte multă lume, mici rulote cu terase. Nu există o plajă, ci o stâncă pe care oamenii se bronzează. E destul de sălbatic și colorat. Noi am făcut cale întoarsă, nu ne imaginam cum să stăm cocoțați pe pietre împreună cu fetițele noastre de 8 și 19 luni.

4. Dwejra Bay. Întreaga coastă de Vest a insulei Gozo este magnifică. E o idee bună să o explorați, o să vă pară interesante „tăvile” naturale în care se colectează sarea de mare. Presupun că veți dori să le dăruiți celor dragi sare adunată pe misterioasa insulă sau capers și roșii uscate. Ultimele se regăsesc efectiv în orice mâncare. Am preluat practica, mâncarea de acasă este acum și mai gustoasă.

5, Piața și cetatea Victoria. Veți simți în această zonă ospitalitatea localnicilor. Sunt tot felul de chițibușuri pe care veți dori să le procurați ca să le faceți cadou celor dragi. Se împletește mult pe insulă, bunicuțele vând șaluri neobișnuite, cardiganuri, pulovere.

Mi-am promis însă să nu cumpăr multe lucruri, așa că am înghițit în sec și am mers mai departe. Poate revin la ele în decembrie, căci planificăm o călătorie acolo! Iarna, pe insulă se înregistează în jur de 10 grade. Abia aștept să o văd pe vreme ușor posomorâtă, conturul clădirilor va fi mai clar decât pe caniculă, marea – mai sălbatică, mai plină de mister. Și, în mod sigur, va fi mai cald decât acasă, așa că …de ce nu?

Unde vă cazați?

La FEDERICO!!!

Federico o să vă ofere o cameră superbă într-una din cele trei case Mood Mythology.

Citește și: apostrof.md/vreau-sa-fiu-o-scanteie-in-viata-oamenilor-interviu-cu-federico-dozzini/?fbclid=IwAR0YM76mpecAf_R9LSAmShi5GVm91shYiLTOBbpXjKC4tOnQmR0-rPbQpRo

Aici, aș avea o sugestie. Rezervați direct, prin Facebook sau website-ul pensiunilor, ca să achitați mai puțin. Cei care oferă în chirie apartamente și vile prin booking.com trebuie să plătească 18 la sută din venit site-ului, apoi 7 la sută – autorităților locale. Dacă solicitați o cameră fără intermediari, economisiți. Pe noi ne-a costat 60 de euro odaia, plus micul dejun fabulos. Federico, gazda noastră, gătește deserturi, așa că eram răsfățați pe deplin. În plus, aveam ricota, fasole, verdețuri, legume și fructe, cafea delicioasă, ceaiuri de tot felul, pâine locală (pe Gozo se coace pâine bună) și multe alte bunătăți.

Unde mâncați la prânz și cină?

În piața Victoria am descoperit două localuri minunate, cu mâncare delicioasă. Risotto cu mazăre, bruschetti, ciuperci gătite în nu știu ce, pene, supe din legume, of….nici nu mai țin minte ce am mâncat, știu doar că era foarte bun. Și în general, pe Gozo se gătește foarte gustos. O singură dată am dat-o în bară cu localul în care eu nu am putut mânca nimic din ceea ce am comandat. În rest, peste tot, se gătește bine. Cu 30 de euro mănânci ca boierul, tu și familia ta, aici se include ȘI un desert. ”

Ce să vă mai povestesc? Scrieți-mi voi. Știu că vacanța noastră pe insula Gozo a fost una din cele mai memorabile, deloc grăbită, fără presiunea timpului, GPS-lui, turiștilor sau localnicilor. Când ajungi acolo, simți liniște… o energie pozitivă inexplicabilă și vrei să rămâi. Am cunoscut trei oameni, doi din Italia și unul din România care s-au mutat pe insulă după ce și-au petrecut vacanțele acolo. Românul, originar din Sighișoara, și-a deschis și un atelier chiar în piața Victoria, vinde bijuterii din cupru, linguri cioplite în lemn și alte piese de decor pentru casă. Insula e atât de specială, încât îmi vine tuturor să vă urez, mai ales în situații fierbinți : be Gozo (din engleză, fiți Gozo). Ce înseamnă asta? Pentru mine, pornind de la felul de a fi a oamenilor ce locuiesc acolo, insula malteză este despre simplețe, omenie, generozitate. Doar un detaliu care îmi confirmă cuvintele: nimeni nu cere bani înainte de prestarea serviciului. La cazare, plimbarea cu barca sau vaporul, nimeni nu îți  cere bani. Doar o britanică a deschis carnetul și a zis sa dăm banii înainte să ne ducem bagajele în casă. În rest, dacă îi întinzi tu banii, oamenii îți spun: after sau dopo(din engleză și italiană, „după”). Dacă în unele colțuri ale lumii te simți ca un turist care aduce venit, pe Gozo te simți prieten binevenit, dorit. E o chestiune de atitudine. Nimeni nicăieri nu se grăbește, oricine îți sare în ajutor dacă trebuie. Dar cat de mult se bucură oamenii să vadă copii. Sunt nebuni după cei mici. Mai pe scurt, gândurile noastre fug destul de des acolo. Ce o fi însemnând asta oare?

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close