Alimentație și sănătateDespre copiiOameni

Numai o doula te poate asista la nașterea acasă, în Moldova. Consideră însă că naști singură

Alina Onova și-a născut proprii trei copii acasă. De două ori a fost însoțită de o moașă, iar a treia oară, și-a întâmpinat copilul de una singură. Doula de vocație, Alina nici nu a observat cum a început să le slujească femeilor în timpul travaliului, nașterii și după naștere. De ce am zis că le slujește? Din greacă, „doula” asta înseamnă - SLUJITOARE.

„Sarcina mea, în calitate de doula, este să ajut femeia cu tot de ce are nevoie. Dacă are nevoie de apă, îi dau apă. Dacă îi trebuie masaj – îi fac masaj. O ajut să meargă la baie, respirăm împreună în timpul travaliului, o susțin în toate felurile, dar mai ales psiho-emoțional. O ajut să nască prin hipnoză, dacă nu se poate relaxa sau simte dureri greu de suportat. Nașterea prin hipnoză e un fel de meditație. Totodată, îi ofer suport și tatălui, deseori stresat, ceea ce influențează esențial mersul nașterii. Însoțesc viitoarea mamă și în sarcină, cu informații, o pregătesc de naștere. După nașterea copilului, încapsulez placenta și o susțin pe mamă cu tot ce trebuie, ca să pășească în maternitate cât mai relaxată și cât mai bine informată”, povestește Alina.

Doula îi poate fi alături femeii, indiferent că alege să nască la spital sau acasă. Alina Onova a însoțit 16 femei în timpul nașterii, atât la maternitate, cât și la domiciliu. Ea spune că preferă nașterea la domiciliu, pentru că e un anturaj mai intim, mai cald, condițiile sunt mai apropiate de nevoile bebelușului.

„La maternitate merg doar la fetele care îmi sunt foarte apropiate, cărora nu le pot refuza. Eu însă prefer să ajut femeile acasă.”

Legislația noastră nu reglementează nașterea acasă. 

„Medicii, ginecologii, ginecologii-obstetricieni, anesteziștii, în fine, lucrătorii medicali oficial angajați la o instituție spitalicească, nu au dreptul să asiste o femeie care alege să nască acasă. Dacă fac asta, riscă în cel mai bun caz, să piardă licența, în cel mai rău – să ajungă pe banca acuzaților, în instanță”, explică Alina.

Eu nu am putut găsi o prevedere în acest sens, stipulată expres sub formă de interdicție, într-o lege. Însă în Legea Ocrotirii sănătății, am găsit Articolul 331 care se referă la asistenţa medicală la naştere şi după naştere, din care aflăm că:
(1) Asistenţa obstetricală şi ginecologică se acordă în instituţiile medico-sanitare publice
acreditate şi în instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate.
(2) Femeile gravide au dreptul la libera alegere a medicului şi a instituţiei medico-sanitare
care acordă asistenţă medicală la naştere şi după naştere, cu excepţia cazurilor în care, conform
indicaţiilor medicale, este necesară respectarea principiilor de regionalizare şi triere a gravidelor
în acordarea asistenţei medicale perinatale.

Din aceste prevederi reiese clar că asistența obstetricală profesionistă se oferă doar în spital. Lucrătorii medicali însă nici nu încearcă, nici nu își doresc să asiste femeile la naștere, la domiciliu, considerând maternitatea cel mai sigur mediu pentru parturientă și pentru copilul care se naște. Femeia însă are dreptul să nască unde vrea ea, atât timp cât legea nu îi interzice. 

Există o nuanță: noi nu avem moașe care să asiste la domiciliu. De aceea, mamele care vor să nască acasă, trebuie să înțeleagă că vor naște singure. Chiar și atunci când cheamă o doula, oricum se consideră că naște de una singură, fără asistență, deoarece doula nu ascultă bătăile inimii copilului, nu coase perineul în caz că se rupe. Ea nu este medic, să aprecieze cumva situația. Doula doar o susține fizic și pshilogic, nu are cunoștințe medicale ginecologice-obstetrice.”

Vezi și: http://scm1.md/aparitii-media-2018/s-au-nascut-fara-ajutor/

În Moldova, avem 5 doule despre care se știe că asistă femeile la naștere. De doi ani, acestea organizează evenimente în  luna martie, în Săptămâna Internațională a Doulelor, la care îi informează pe toți doritorii despre specificul activității lor, despre nașterea cu blândețe și altele. 

Vă invit să o urmăriți pe Alina Onova pe Instagram. Are tot timpul informații noi legate de naștere, mai ales de nașterea la domiciliu, prezentate deseori sub formă de interviuri cu specialiștii în domeniu și cu femeile care au trăit experiența aducerii pe lume a unui copil în propria casă. Link la profilul ei: https://www.instagram.com/alina_doula/

Alina deține certificat de doula pospartum, obținut în Rusia, după cursurile cu Olga Kapustina. Nașterea prin hipnoză ușoară o studiază împreună cu Anastasia Ivanova. A urmat cursurile organizației Placenta for You, deci știe cum se încapsulează placenta. Apoi, a învățat la Natalia Tomilina, Anastasia Neceaeva și Olga Kapustina, cum se reabilitează femeia fizic și psihologic după naștere, prin așa-zisa „înfășurarea postpartum” („пеленание послеродовое”).  

Vezi și: https://apostrof.md/povestea-de-nastere-a-alinei-si-a-adus-pe-lume-copilul-in-irlanda-unde-nasterea-acasa-este-legala-si-sustinuta-de-stat/

Alina Onova și cei trei copii ai săi, toți născuți acasă
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close