Alimentație și sănătateDespre copii

O mămică din Chișinău a tratat dermatita atopică în bucătărie, cu delicii fără gluten și lactate

„Folosește o cremă și o să treacă”, sfătuiesc medicii și majoritatea mămicilor, atunci când le spui că  bebelușul are dermatită atopică. Fetițele noastre nu au fost ocolite de această inflamație a pielii. Micuța de 5 luni are și astăzi semne. Punem cremă, tot punem, și nimic…Nu trece. Așa cum nimic nu e întâmplător, am dat de pagina Magie_in_bucatarie, pe Instagram. M-au atras bucatele colorate și sănătoase, apoi aflu că gospodina este Daniela Cucu, de specialitate – contabil.

Quesadiila cu spanac, urzici și leurdă
S-a reinventat în bucătărie de dragul băiețelului afectat de dermatită atopică.
„Eu o văd ca pe o intoxicație a întregului organism, ceva nu funcționează așa cum se cuvine, iar pielea ne înștiințează despre acest lucru. Dacă organismul reușește să se descurce singur, e bine, dacă nu, cred că trebuie ajutat. Altfel, se suprasolicită imunitatea, ficatul, limfa se încarcă, flora și mucoasa intestinală se dereglează.În majoritatea cazurilor,proteina laptelui de vacă (cazeina) declanșează sau amplifică dermatita. Reacțiile apar și în cazul în care copilul este alăptat la sân. Într-un intestin afectat de candidă, spre exemplu, sau paraziți, vindecarea este zădărnicită de lapte, gluten și zahăr. Glutenul distruge, într-un intestin vulnerabil, mucoasa intestinală, împiedică absorbția nutrienților și degajă în circuitul sangvin toxine, particule nedigerate. Dacă limfa nu face față, acestea sunt expulzate prin piele”, explică Daniela.
Wow, sună convingător. Sigur nu e medic? M-am întrebat eu, în sinea mea. Și ce e de făcut, am continuat eu discuția, deși intuiam încotro merge.
„Noi am ales un regim alimentar antiinflamator, adică fără gluten, lactate și fără zahăr. Am redus foarte mult consumul produselor de origine animală. Soțul e cel mai „departe” de „experimentele” mele, dar tot se adaptează. Prefer să mâncăm toți aceleași bucate, ca să nu ne ascundem unul de altul, doar pentru că unul din membrii familiei nu are voie să consume anumite preparate. Așadar, până la urmă, sunt recunoscătoare că a apărut această situație, căci m-am văzut nevoită să caut soluții, alternative sănătoase. Am extins paleta rețetelor gătite acasă, am devenit mai conștientă în bucătărie și mai energică. Privesc alimentele cu alți ochi. Sunt ceva mai mult decât materie.”
Snickers vegan, de casă
Daniela mi-a destăinuit că se simte mai confortabil în cercul veganilor. Ei nu se uită chiorâș dacă le vorbește despre laptele de cocos, făina de migdale sau semințele de cânepă. Altfel stau lucrurile în grupurile culinare de pe rețelele sociale, și anume în cele create de moldoveni.
„Aș arăta ca un extraterestru dacă aș posta budincă cu chia, supe cremă cu smântână din nuci caju sau chec cu aquafaba în loc de clasica zeamă cu tăiței sau plăcinta cu brânză și drojdii, checuri cu ouă și zahăr. Rețetele pe care le găsiți pe pagina mea, magie_in_bucatarie, sunt preluate. Le-am testat, le-am modificat și le-am adaptat posibilităților pe care le avem în Moldova. Nu putem găsi chiar toate ingredientele care se cer după rețeta originală. Am decis să postez tot ce fac în bucătărie ca să am un carnețel virtual la îndemână, telefonul meu fiind plin cu poze și printscreen-uri. Dar mai importantă este dorința mea de a ajuta alte mame, pentru care gătitul a devenit stresant din cauza restricțiilor alimentare dictate de starea de sănătate a unui membru din familie.”
Astfel, la început, regimul alimentar fără gluten, lactate și zahăr i se părea o pedeapsă. Astăzi – un stil de viață interesant. Îi place să experimenteze în bucătărie, să urmărească reacția celor dragi la tot ce pune pe masă, dar și mai tare îi place că se simte puternică și sănătoasă.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Prajituta rapida cu mere si scortisoara #glutenfree, #dairyfree, #eggfree, #applecake 🍏💛🍎 Baza prajiturii este ca la un cheescake, din biscuti fara gluten sfaramati si amestecati cu putin ulei de cocos si presati pe o tava inelara detasabila, tapetata cu hartie de copt. Peste ea am adaugat piure de mere ( la aburi sau coapte), iar peste ele felii de mere calite, am vazut ca se practica asa metoda, cred ca sa se evite umezirea aluatului, dar voi testa si cu mere crude. Am uns merele cu gem de caise, dar se poate doar de presurat cu zahar pentru efectul de caramelizare! Am condimentat cu scortisoara si am copt la 180C pana se rumeneste si se inmoaie bine merele!

Публикация от Magie_in_bucatarie (@magie_in_bucatarie)

Tags
Show More

Related Articles

One Comment

  1. Foarte bravo este Daniela! Urmaresc cu mare atentie contul ei pe instagram si testezi multe recete din care le posteaza. este foarte receptiva la toate intrebarile pe care ile ofer. Multa sanatate copilului si intregii familii!

Lasă un răspuns la Diana Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close