Părinții îi ascundeau în casă de rușine că au dizabilități. Sergiu Gurău îi angajează sau le oferă o meserie: ajutor de bucătar.

11 angajați din cei 23, câți lucrează la întreprinderea socială Floare de Cireș din satul Răzeni, raionul Ialoveni, sunt cu dizabilități. Alți 4 angajați provin din familii social-vulnerabile. În statutul companiei de catering scrie negru pe alb: 30 la sută din angajați reprezintă păturile defavorizate ale populației și persoane cu nevoi speciale. La fiecare 4 luni, Floare de Cireș recrutează un grup de ucenici: de la 6 la 11 tineri, care vin din diferite localități ale țării ca să deprindă meseria de ajutor de bucătar. Antreprenorul Sergiu Gurău le găsește gazdă în sat, iar la încheierea cursului îi ajută să găsească și un loc de muncă – o misiune deloc ușoară.
Doar oamenii cu deficiențe locomotorii nu au pășit pragul întreprinderii, fiindcă lipsesc spațiul și dotările corespunzătoare. În rest, ușa de la „Floare de Cireș” este deschisă și pentru persoanele parțial nevăzătoare, pentru cei ce nu pot vorbi sau auzi, pentru oamenii soarelui (diagnosticați cu sindromul Down). Proprietarul întreprinderii sociale, Sergiu Gurău, este chiar el un soare pentru satul său de baștină – Răzeni. Le deschide ușa celor, cărora deseori alți antreprenori le-o închid în nas. Îi ajută pe cei considerați slabi de către societate, inclusiv pe bătrânii singuratici, cărora din 2013 încoace, le livrează mese calde.
„Acum 8 ani, veneam la serviciu cu gândul că trebuie să fac ceva pentru tinerii care efectiv trăiesc în stradă, nu își găseau rostul nicăieri. Mulți din ei erau neglijați de comunitate. Alții – ascunși de proprii părinți în casă, deoarece le era rușine că au un copil cu dizabilitate. Toți acești tineri nu mai credeau că au vreo șansă să izbutească în viață, se considerau condamnați la singurătate și izolare. Iar pe mine mă măcina îngrozitor această problemă. Căutam soluții, așa am ajuns la ideea de antreprenoriat social. Apoi, deși satul Răzeni e o localitate destul de mare și dezvoltată, avem foarte mulți bătrâni singuratici, care trăiesc în mizerie, la limita sărăciei, fiind uitați de rude. Deseori rămâne mâncare după ce prestăm serviciile noastre de catering, dar și după lecțiile ucenicilor noștri, așa că surplusul îl împachetăm și îl oferim bătrânilor nevoiași. Acesta a fost startul afacerii – cantina socială. Acest început ne-a oferit multe. Așa exersam să gătim bucate, care să fie pe placul tuturor.”
Startul a fost foarte bun, căci bucatele pregătite la „Floare de Cireș” au ajuns să fie pe placul ambasadelor și ministerelor.
„În 2013-2015, când făceam primii pași cu această afacere, îi deserveam chiar eu pe clienții noștri. Mergeam la toate evenimentele. Acum merg mai puțin, îi las pe cei tineri să acumuleze experiență, să se afirme, să demonstreze că pot oferi servicii la cel mai înalt nivel. Am deservit majoritatea ambasadelor din Chișinău, majoritatea ministerelor, nu sunt sigur că am ajuns și la președinție, dar la Guvern – precis. ONG-urile ne sunt clienți, dar și donatorii cărora le suntem extrem de recunoscători. Delegația UE e printre ei.”
Grație ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, Sergiu Gurău și-a extins afacerea, a acumulat cunoștințe valoroase legate de atragerea investitorilor și a câștigat oportunitatea de a le oferi chiar el granturi altor antreprenori sociali tineri. Să le luăm pe rând.
Sergiu Gurău a beneficiat de un grant în mărime de 32 mii de euro prin intermediul Fundației Est-Europene.
„La Ialoveni, grație suportului Uniunii Europene, a fost creat Fondul de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri. Acolo am reușit să obținem un grant de 3500 de euro. Banii i-am investit într-un frigider industrial. Restul banilor i-am primit direct de la Fundația Est Europeană, care urmărește susținerea afacerilor sociale. Am achiziționat o mașină de spălat vasele industrială. Apoi, avem planuri mărețe, să ne lărgim bucătăria, să procurăm echipamente noi. Vrem să lansăm produse noi, să coacem cea mai gustoasă pâine, așa că am achiziționat 2 cuptoare pe vatră, am cumpărat și o moară cu banii câștigați prin programul cofinanțat de Uniunea Europeană. Dar cel mai important, aceste programe vin cu instruiri. Ne fac legătura cu experții. Cunoști alte afaceri, specificul, stabilești noi parteneriate. Despre tine se vorbește, te faci cunoscut. Aud despre tine clienții, potențialii investitori, cei care promovează granturile și asta este extraordinar. Tot grație grantului accesat prin Fundația Est-Europeană, un consultant în afaceri ne-a ajutat să dezvoltăm o politică internă de înverzire a activității noastre. De 2 ani aplicăm câteva principii. Separăm deșeurile, transportăm reciclabilele la fabrică. Avem un meniu separat pentru vegani și raw vegani. Folosim produse locale și colectăm chiar noi plante, flori pentru infuziile de ceai. Așa și le propunem clienților noștri, să aleagă ceaiul din plante în locul cafelei. Dar, desigur, dacă se insistă pe cafea, asta oferim.”
Și dacă până acum Floare de Cireș accesa fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, acum, tot cu ajutorul UE, compania le va oferi altor tineri antreprenori sociali granturi.
„Floare de Cireș a aderat la programul EU4Youth, care le oferă antreprenorilor sociali tineri oportunități de dezvoltare. Prin acest program încercăm să răspândim cunoștințele și experiența noastră în domeniul antreprenoriatului social. Prin luna iunie, vom anunța concursul pentru 5 granturi cu sume de până la 10 mii de euro. Uniunea Europeană ni i-a încredințat nouă și suntem bucuroși să îi oferim celor ce se aventurează, la fel ca noi, în antreprenoriatul social.”
În Republica Moldova, avem doar 4 întreprinderi sociale înregistrate. Nu oricine este pregătit să angajeze oameni din păturile defavorizate sau cu nevoi speciale. Pe lângă asta, 90 la sută din venituri, spune antreprenoriatul social, trebuie reinvestite în dezvoltarea afacerii, prin urmare, în dezvoltarea comunității. Și atunci, apare întrebarea firească: ce are de câștigat antreprenorul din toată povestea? Se presupune din start că o afacere se lansează pentru profit.
„Poate nu adunăm mulți bani în buzunarul propriu, dar există ceva mai presus de profit. Trebuie să ne gândim pe termen lung. Cine vor fi medicii, polițiștii, constructorii, bucătarii care ne vor deservi peste 10-15 ani? Cine va achita impozite când noi vom fi pensionari? Asta este important, trebuie să ne gândim că avem nevoie de lucrători, dar piața muncii devine tot mai sensibilă: avem puțini lucrători calificați. Căutăm lucrători și uneori nu îi găsim. Asta depinde foarte mult de responsabilitatea socială a angajatorilor. Trebuie să ne gândim și la mediu, cât de mult îl poluăm? Bani obținem, nicio grijă, avem granturi, clienți. Dar nu cumperi totul cu bani. Eu cred că viitorul afacerilor este antreprenoriatul social. În UE, 5 procente din toate afacerile din UE sunt afaceri sociale.”
Sergiu Gurău vă recomandă câteva site-uri utile, cu informații despre granturile europene pe care le puteți accesa pentru a vă dezvolta afacerile.
„Noi suntem cu ochii pe www. civic.md (deși e mai mult pentru tineri și afaceri sociale, oricând poate apărea un anunț și pentru afacerile clasice). Totodată, suntem cu ochii pe www.odimm.md, pe www.EU4Business.md, www.EU4Civilsociety.md.”
Vă recomandăm și pagina de Facebook, website-ul Delegației Uniunii Europene – www.eu4moldova.md. De altfel vizita mea la întreprinderea socială „Floare de Cireș” se înscrie în campania UE pentru Moldova Rurală, care ne arată sutele de opțiuni de dezvoltare a unei localități rurale prin intermediul afacerilor susținute financiar de Uniunea Europeană. Vedeți mai jos interviul meu integral cu Sergiu Gurău din satul Răzeni, raionul Ialoveni:
FOTO: Aurel Obreja