Alimentație și sănătateDespre copiiOameni

2 milioane 100 mii de dolari, pentru viața unui bebeluș? Misiune posibilă, chiar și în Moldova!

Fără să o știe, micuțul Robert a adunat mulți oameni buni în jurul său și ne dă o lecție valoroasă, la propriu: nimic nu este imposibil, atunci când există un vis. Visul părinților Irina și Andrian Grabazei, de a-și salva băiețelul diagnosticat cu „amiotrofie spinală”, a devenit visul multor oameni. Amiotrofia spinală este o boală genetică severă, care atacă neuronii din măduva spinării și pe cei din trunchiul cerebral, ducând la moarte. Aproximativ două treimi dintre toți copiii cu SMA de tip 1, mor din cauza unui stop respirator, înainte de vârsta de trei ani.

Acum vine vestea bună. Medicii din SUA au un vaccin împotriva acestei maladii.

Vaccinul costă 2 milioane 100 mii de dolari, adică peste 36 milioane 500 mii de lei. Ce înseamnă această sumă pentru Moldova? Păi, e un pic mai mare decât suma taxelor locale, pe care Consiliul Municipal Chișinău vrea să le acumuleze în anul 2020.

Creierul meu nici nu își poate închipui o asemenea sumă, nici pe un cont bancar, nici în hârtii. Nu îmi pot imagina câte rânduri de bancnote trebuie așternute pe o masă, ca să avem 2 milioane 100 mii de dolari adunate grămadă.

Și totuși, într-o singură lună, contrar închipuirilor multora (moldovenii sunt sceptici prin definiție), s-au adunat 790.639 de dolari.

Inima mea se bucură și cere un final fericit. Mai avem de adunat 1 milion 309 mii 361 de dolari. Să nu ne oprim! Nu vă blocați în fața acestei sume, aparent uriașe. Dacă fiecare moldovean ar dona măcar 1 dolar (17 lei), am pune capăt chinurilor prin care trece astăzi Robert și familia lui.

Robert nici nu știe câtă bucurie a dăruit, deși încă nici să vorbească nu poate. Pentru el s-au organizat târguri de caritate, spectacole, ședințe foto, se vor organiza ateliere de creație (ZARD ART organizează un atelier de floristică pentru copiii de 6-12 ani pe 20 ianuarie și unul pentru adulți, pe 21 ianuarie. Vedeți detalii aici https://www.facebook.com/zardartlab/photos/a.158433774832762/453439945332142/?type=3&theater)

Pe 10 decembrie, fotograful Ion Pleș Alexandru anunța că va organiza ședințe foto, contra unor sume de 30-50 de euro, în scop caritabil: „2.100.000 de dolari… știu că e o sumă imensă și mulți, citind asta, o să treacă peste această postare, pentru că, aparent, e imposibil de o acumulat. Dar în realitate, dacă fiecare dintre noi, moldovenii, vom dona cel puțin 1 dolar – salvăm situația. Hai sa îi înlocuim pe oamenii care din mai multe motive nu pot vedea această postare sau nu au posibilitatea să doneze, să donăm noi mai mult. Irina, doresc ca Robert să poată cunoaște această lume frumoasă… ”, menționa fotograful.

Zis și făcut. 

Deloc surprinzător, cele mai receptive la anunțul fotografului au fost mămicile care au copii mici. 

„Ironic, până acum evitam ședințele foto cu cei mici. De felul meu, sunt mai … rezervat. Nu pot țopăi înaintea lor, nu pot face mutrițe pentru ca ei să zâmbească în fața obiectivului. Dar după o lună în care am tot fotografiat copii, cu vârste de până la 4 ani, am înțeles că nu e chiar atât de greu. La fel e cu prețul vaccinului de care are nevoie Robert ca să aibă o viață lungă. La prima vedere, pare complicat de adunat 2 milioane 100 mii de dolari. Dar este posibil! Am avut 14 ședințe foto în perioada sărbătorilor de iarnă, în scop caritabil, pentru Robert. Am donat un pic peste 1000 de dolari.”

Ion Pleș Alexandru

Faptele bune sunt molipsitoare. Alți peste 20 de fotografi, inclusiv din orașul Bălți, au organizat sesiuni foto pentru a colecta bani pentru tratamentul micuțului Robert, dar și pentru Maria Vacarciuc (atunci când fetița ei a a împlinit un anișor, femeia a fost diagnosticată cu cancer la stomac. A trebuit să întrerupă alăptarea, căci a ajuns să cântărească doar 40 de kg. Vedeți istoria ei, aici: https://www.caritate.md/donations/din-inima-pentru-maria-vacarciuc

Solidaritatea comunității de fotografi m-a mișcat. Fotograful Dima Iacovlev a venit cu ideea de a le propune studiourilor să ofere gratis săli pentru ședințe foto. De exemplu la ArtStage Studio, timp de două zile, s-au desfășurat mai multe sesiuni, în săli decorate ca în povești, cu tematică de Crăciun. Clienții nu au plătit un bănuț pentru a lua cu chirie sala, iar ceea ce le-au dat fotografilor pentru munca lor, a fost donat, în totalitate, până la ultimul leu, lui Robert și Mariei (#lifeforRobert #lifeforMaria). Fotograful Serghei Zastavnețchi a dus vorba despre aceste cazuri și mai departe, la Bălți.

„Eu le-am propus câtorva colegi din Bălți să ni se alăture. Când am înțeles că mai multe studiouri sunt gata să ne susțină cauza, fiind prieten de mai mult timp cu familia Grabazei și Vacarciuc, m-am ocupat de organizarea campaniei.  Pe lângă asta, mulți fotografi și videografi au avut shootinguri în scop caritabil separate, urmează să mai doneze bani. Întreaga situație ne arată că nu suntem indiferenți unul față de altul și că ajutați de cei din jur, putem face minuni”, mi-a povestit Serghei Zastavnețchi. 

„Cazul lui Robert m-a marcat. Nu știu dacă e din cauză că sunt mamă sau pentru că fotografiez nou-născuți, cert este că nu puteam sta cu mâinile în sân. Am organizat cinci ședințe foto de caritate pentru Robert. Soții Grabazei sunt fotografi, probabil și asta a avut un impact asupra comunității noastre, astfel încât mai multe studiouri și-au pus la dispoziție sălile pentru sesiuni foto fără să perceapă un bănuț – Home Studio, Like Studio, A. Story. Tot de la comunitatea de fotografi știu despre Maria, soția lui Alexandru Vacarciuc – un fotograf foarte respectat. Mămică a unei fetițe adorabile, urmează astăzi un tratament de vindecare a cancerului și are nevoie de o sumă mare de bani. În cazul ei, procesul de colectare a donațiilor decurge foarte lent. De aceea, îi chem pe toți să urmărească și cazul #lifeforMaria, ca să contribuie cu mijloace financiare pentru sporirea șanselor de însănătoșire grabnică”, mi-a spus fotografa Olga Scorpan.

Nici eu nu am ezitat o clipă să particip la ședința foto în scop caritabil, organizată de Dima Iacovlev.

Așa cum am menționat la început, micuțul Robert a adus multă bucurie în multe familii, inclusiv în a noastră. Sesiunea foto nu a fost o excepție. Ne-am distrat, ne-am jucat, am profitat că Dima e un babysitter minunat și ne-am tolănit pe păturică, apoi pe patul rustic, bine ruginit, cu arcuri de pe vremea bunicilor mei probabil. Când răsfoiam splendidele fotografii cu noi patru, am înțeles că eu și Sergiu ne tot lipeam de fotolii, de pat, de plapumă. Așa se întâmplă atunci când ai doi copii mici și odihnă, mai bine zis, somn, foarte puțin. Vă las câteva imagini și vă îndemn cu toată inima: luptați și voi pentru viața lui Robert și a Mariei. Niciodată nu a fost mai simplu să ajuți. Câțiva lei pot schimba multe, chiar astăzi, chiar acum!

Dima Iacovlev: „În ziua în care s-a născut Robert, tatăl său – Andrian Grabazei, trebuia să țină un discurs la un forum al fotografilor. Toată sala a aplaudat când ni s-a explicat motivul absenței speakerului. Un motiv mai bun și mai emoționant nu putea exista. Eu vreau ca micuțul Robert să fie bine. Le mulțumesc familiilor care au acceptat să participe la ședințele foto în scop caritabil, pe care le-am organizat. A fost o plăcere, am adunat multe emoții pozitive. ”

#lifeforRobert. Cum să îl ajuți?

#lifeforMaria. Cum să ajuți?

  • Donații prin Facebook 
  • Rechizite bancare pentru transfer în MDL (lei moldoveneşti):
    Beneficiar: Vacarciuc Maria
    Cod Fiscal: 2003004060641
    IBAN MDL: MD75ML000000022523098957
    Banca: Sucursala “Centru“ BC ”Moldindconbank” SA
    Codul bancii: MOLDMD2X309
    DESTINATIA PLATII: donație pentru Vacarciuc Maria
  • https://www.caritate.md/donations/din-inima-pentru-maria-vacarciuc

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close