Oameni

27 de ii, cusute azi, pentru muzeele de mâine, pot fi admirate la ArtCor până pe 15 decembrie

27 de femei, care fac parte din „Clubul MăiestrIA în acțiune”, le-au încredințat organizatorilor expoziției iile, pe care le-au cusut la Bălți, Cricova, Colonița, Căpriana, București, Pitești, Paris, Stockholm, Milano, Veneția și în alte câteva orașe din Italia și Germania.

Aceste ii sunt replici ale cămășilor vechi din muzee și din colecții particulare. Au fost cusute de membrele clubului MăiestrIA în acțiune, dar și de ucenicele cursurilor online pe care le desfășoară creatoarea clubului, Stela Moldovanu, ajutată de alte câteva femei talentate, pasionate până în măduva oaselor de coaserea bluzelor și a cămășilor tradiționale.

Mi-a venit foarte greu să le cred, dar dovezi există, că 15 femei, novice în ale cusutului, s-au înscris în luna iunie la cursurile online organizate de MăiestrIA, pentru ca astăzi să poarte mândre foc iile cusute de ele. Deci în 6 luni, și-au terminat lucrările. Unele au făcut cunoștință cu acul și cu ața de brodat abia acum, la acest curs. Vă imaginați? De altfel, trebuie să subliniez, capodoperele expuse la ArtCor au fost create de pensionare, dar și de femei cu profesii care nu au nicio legătură cu brodatul, cusutul sau cu un gen de artă. O traducătoare, o ingineră, o specialistă în finanțe, o avocată și o guvernantă la hotel sunt doar câteva din meseriile pe care le-am văzut indicate în dedesubtul fotografiilor în care apar autoarele creațiilor. Iar asta demonstrează că nu trebuie să fii designer vestimentar sau un artist ca să stăpânești arta cusutului. Sunt femei obișnuite, cu un loc de muncă, o familie și copii.

 

Așadar, e suficient să te îndrăgostești de ii și de mesajele pe care le transmite fiecare simbol, ca să găsești timpul și răbdarea pentru a transpune pe pânză istoria, trăirile și caracterul unui neam. Îmi venea să îmbrățișez fiecare exponat, atât de vii par iile, atât de puternică este energia pe care o emană în tăcere, prin frumusețea sa, dar și munca pe care a cusut-o fiecare femeie în fiecare cruciuliță, în fiecare semn.

 

Vă invit să luați legătura cu Stela Moldovanu, creatoarea clubului „MăiestrIA în acțiune”, dacă doriți să vă înscrieți la cursurile de cusut ii. (facebook.com/stela.moldovanu) și să urmăriți clubul, ca să nu ratați noutățile sau evenimentele acestuia (facebook.com/maiestria). 

Intrarea la expoziție e liberă! E deschisă la centrul expozițional ArtCor, de pe strada 31 august 137, până pe 15 decembrie, în fiecare zi, în afară de duminică.

Orar:

Luni-vineri: 9.30-18.00,
Sâmbătă: 10.00-15.00

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close