Alimentație și sănătate

3 localuri cu mâncare vegetariană delicioasă, prietenoase cu toți copiii, situate în Chișinău

Cum arată pentru mine un local „kids friendly”?

  • Nu se uită nimeni chiorâș la tine atunci când îi pășești pragul însoțit de un copil…doi copii…trei sau oricâți ai tu.
  • Ești tratat cu respect chiar și după ce „zbor” firimituri sau bucăți de mâncare pe jos, pe masă, pe scaune. Pentru noi este foarte importantă independența fetiței noastre, inclusiv la masă. Numai noi știm de câte ori pe zi spălăm pe jos, în bucătărie, acasă, după ce ea servește din tot ce își dorește. Atunci când mâncăm în oraș, la fel, o lăsăm să își pună singură în farfurie, să mănânce cu lingura sau fără ea, dacă așa preferă. De mizerie nu ai cum sa fugi, chiar dacă eu strâng mai totul după noi. Soțul meu mă întreabă de fiecare dată de ce fac asta, odată ce lăsăm bacșișuri. Nu stiu de ce, pur și simplu îmi place. Dacă e ordine, parcă și eu gândesc mai limpede.
  • Într-un local prietenos cu cei mici, angajații nu le interzic să țopăie dintr-un capăt în altul al sălii, să interacționeze cu oaspeții.
  • Știți care e culmea conceptului „kids friendly”, atunci când mă refer la cafenele sau restaurante? Angajații se joacă într-o veselie cu cei mici, iar tu simți că nu o fac pentru bacșiș, ci doar pentru că primesc plăcere sinceră de la proces.

Există asemenea localuri în Chișinău, în care familia mea se simte excelent, de la mic la mare. În plus, avem opțiuni savuroase pentru a ne hrăni sănătos. Suntem convinși că alimentele absorb ca niște bureți energia omului care gătește, de aceea preferăm să mâncăm acasă bucatele preparate de mine (eu gătesc în familia noastră). În plus, e mai sigur, știi ce conține fiecare fel de mâncare. În al treilea rând, e și mai ieftin. La prânz însă, când suntem pe drumuri, în parc sau pe terenul de joacă, ne salvează templul Hare Krishna. Acolo luăm masa, cea mai bună din câte poate exista, căci este inundată în rugăciuni. Așadar, iată lista mea cu localuri unde se mănâncă bine:

– Templul Hare Krishna, situat pe strada Mihail Kogălniceanu 59/1. Dai 30 de lei și te alegi cu felul întâi, doi și un compot, uneori și cu un desert (un chec sau dovleac îndulcit..sau morcov cu stafide ori blinele, în fine, de fiecare dată e altceva).

Unica mea problemă în ceea ce îi privește este … zahărul. Îl folosesc. Vara făceau și înghețată, fără conservanți. Nu știu dacă o să se mai facă, cel care se ocupa de asta, s-a însurat (zâmbesc).

Hrana e pregătită după rețele ayurvedice, ceea ce înseamnă că, pe lângă carne și pește, mai lipsesc usturoiul, ceapa, ouăle. Prânzul se servește aici între orele 13.00-15.00.

Vegani, probabil ați înțeles deja că unele feluri de mâncare conțin lactate. Paneer – brânză pregătită ca în India, mai reprezintă o tentație pentru mine astăzi. E delicioasă! O ador în combinație cu spanacul, un sos pe care îl devoram la Himalayan Kitchen and Bar, relativ recent mutat pe strada Șciusev. L-aș fi pus în lista mea cu recomandări dacă nu as fi și astăzi cu un gust amar după ultima masă la ei. Eram clienți fideli, dar ultimele două vizite ne-au dezamăgit. Toate felurile noastre preferate de mâncare conțineau multă ceapa, dar foarte multă ceapă prăjită. Laolaltă cu toate condimentele, pur și simplu nu ne bucura. Dar o să mai mergem, poate și-a revenit bucătarul. Poate era trist după ce s-a mutat bucătăria de pe strada Ismail pe Șciusev,de unde și gustul ciudat al mâncării.

– Biorganic Raw Cafe, care se află pe strada Mihai Eminescu 39, este cafeneaua despre care v-am mai povestit. Aici se servesc delicii culinare ultra sănătoase. Copiii se pot îndulci fără grijă, căci niciun produs nu conține zahăr.

Burgerul vegan și sandwich-urile raw vegane sunt trusa mea de prim ajutor în caz de foame, atunci când suntem prinse în oraș, iar dulciurile – combustibil care te pune din nou „pe șine” atunci când ești „low”.

Supă de spanac

Tot la Biorganic fug atunci când am nevoie de o pauză, în speranța că e tura Anei – o fată minunată, care se joacă mult cu Emma, astfel încât îmi pot servi băutura în liniște și pot alege în voie produse bio de mâncat sau de igienă personală.

Citește și: http://apostrof.md/tatiana-sterea-va-publica-o-carte-cu-retete-vegane-raw-vegane-si-plant-based-elaborate-timp-de-4-ani/

Și mai plăcut e să mănânci afară. Ador strada Mihai Eminescu, îmi amintește că avem și noi un centru istoric în oraș.

– Gastrobar, de pe strada Alexandru Bernardazzi 66,  e mereu o idee bună atunci când am nevoie de o pauză. În zilele în care obosesc și vreau să mă rup de bucătărie sau treburile casnice, îi spun soțului „Hai la Gastrobar”.

Meniul nostru, la ei în sală, este bătut în cuie. Falafel (pârjoale din năut), hummus și avocado, pita, cartofi copți cu rozmarin, muhammara (cremă de ardei copți și nuci) ,supa de linte sunt preferatele noastre. Pe lângă faptul că mâncarea este foarte gustoasă, se mai și servește cu bun gust.

Farfuria e o pânză, pe care bucătarul pictează în culori apetisante, aranjând artistic toate ingredientele. Micro-verdețurile și semințele de rodie sunt detaliile care nu lipsesc nici de la masa noastră de acasă. Le mulțumesc lor pentru inspirație.

Și din nou mă conving că e foarte greu să fotografiezi mâncare. Nu știu dacă o să mă credeți că sunt delicioase bucatele pe care le vedeți aici, dar insist să gustați din ele. Dacă încă nu le aveți în bucătăria familiei, sunt sigură că o să apară. Cine zicea că nu e gustos să maninci sănătos?

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close