5 motive pentru care merg la Târgul EcoLocal din sectorul Buiucani

Vedeți poza de mai sus? Cu asta mă ocup eu sâmbătă, dacă nu suntem plecați din oraș. Gust tot felul de „ciudățenii”, aduse de producătorii de treabă din Moldova. În imagine mă vedeți în faza „neam-mmm-dar ce mai aveți?”. Mâncam o legumă crudă (am uitat cum se numește, seamănă cu un cartof dulce), adusă de Nadia Știrbu. Datorită ei, supele mele au un alt gust. Ea m-a învățat să pun frunze de sfeclă în ciorbă și asta am făcut toată vara. Cumpăram de la ea tot felul de frunze, denumirea cărora nici nu o știam, dar știam că mâncarea va fi mai gustoasă chiar dacă nu sunt mare bucătăreasă. Kale, mangold, frunze de sfeclă…toate fac mariaj bun cu sosurile mele, boboasele, smoothie-urile, și altele.
Așadar, iată motivele pentru care merg la EcoLocal Farmers Market, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali în fiecare sâmbătă, de la 10.00 la 14.00, la Kentford.
- În primul rând, e gustos, sănătos și produsele vin de la oameni de încredere. De fiecare dată vin aceiași producători, selectați cu grijă de către organizatori. Produsele sunt lucrate în serii mici, manual, de aici vine autenticitatea. Nu mai trebuie să explic, probabil, că e altfel decât la magazin unde nu știi niciodată de la cine vine produsul. La EcoLocal îl vezi pe producător la față, îl întrebi de unde ia materia primă, cum cultivă sau produce ceva. La urma urmei, ai șansa să îi dai în obraz data viitoare, când ajungi la târg, pentru anumite nereguli…dacă apar. Deocamdată nu există asemenea precedente și mă îndoiesc că ar putea apărea vreodată.
- La EcoLocal Farmers Market nu găsești carne sau pește, lucru care îi place familiei mele de lacto-vegetarieni.
- La acest târg descoperi produse și rețete noi, producătorul te ghidează cum să prepari ceea ce vinde el. Apropo, producătorii sunt tare drăguți cu toți oaspeții, chiar dacă aceștia din urmă aruncă replici de genul: „Vindeți frunze de sfeclă? Dap noi le dăm la găini. Cât e kilogramul? Oho, ce scump!” Remarca „oho, ce scump!” a ieșit, involuntar, și din gura mea nu o dată. E cea mai frecventă propoziție la târg.
- Aici găsești dulciuri raw vegane, cunoscute în lume ca dulciuri „no guilt”. Adică le consumi fără pic de vină sau remușcări, fiind produse din nuci/semințe, cu zero zahăr și conservanți. Și atunci vorba „cine papă bine are corp frumos” se transpune în realitate.
- Oamenii sunt fericiți, zâmbesc, e o altfel de atmosferă decât în piețele obișnuite din Chișinău, unde îți dă un ghiont oricine cui nu îi este lene, ești călcat pe picioare și huiduit dacă, Doamne ferește, te miști prea încet. EcoLocal Farmers Market îmi aduce aminte de târgurile de la țară, la care mergeam cu buneii. E ca și cum gospodarii ar veni cu ce au ei mai bun în grădină, iar oamenii ar avea un loc în care să se întâlnească, să schimbe o vorbă – două, să împartă noutăți și gustoșenii. Eu și soțul meu ne-am prins că nu prea ne grăbim să plecăm după ce facem cumpărăturile la EcoLocal. Așa a fost ieri. Am zis de vreo 4 ori: „Gata? parcă am luat tot, hai să mergem” și tot nu plecam. Am stat la povești cu Aura David, fata cu dulciuri raw vegane delicioase (bila cu ciocolată, cocos și vanilie e favorita mea), cu Nadia Știrbu, apoi cu Stela Babii Fetescu (femeia de la Verde Go, cu pizza, crackeri, combinații neașteptate din hummus și legume de tot felul, sarmale și supă de dovleac), ca la sfârșit să fim colindați. E frumos la târgul acesta și gata. Toți îți zâmbesc și mergi sătul acasă după ce guști din tot ce are bun fiecare producător.
Nu sunt tare fericiți cei care vin pentru prima oară, îi ustură ochii, prețurile sunt mari. Dar și prețurile mari au farmecul lor. Te învață să mânânci cu măsură. Nici eu, o pofticioasă fără seamăn, nu credeam că aș putea să mă satur vreodată având un meniu exact ca în restaurantele franțuzești fine, cu o lingură de ceva și un desert cât degetul mic. Dar e posibil! Când nu e fugăreală la masă, mai stai de vorbă cu oamenii dragi în timpul mesei, ajungi să ai nevoie de puțin. Stomăcelul se face mai mic, numai bun pentru produse de calitate, care nu iubesc să fie aruncate la coșul cu gunoi, căci cam așa arată stomacul atunci când băgăm în el de toate, fără măsură. Dar asta e o altă poveste.
De ce sunt scumpe produsele EcoLocal Farmers Market?
- Pentru că se folosește materie primă, de regulă, organică.
- Pentru că nu se produce la scară largă.
- Pentru că procesul de preparare durează (așa este cu pâinea Nataliei Matiescu).
Dacă mai vreți motive, mergeți și întrebați-i pe ei în timp ce gustați din cașcavalul Dorinei Baciu. Acesta nu lipsește din casa noastră, favoritul fiind cel cu nuci.
Foto: EcoLocal Farmers Market
UPDATE: Pe 22 decembrie e ultimul târg din acest an. Organizatorii anunță o pauză până în luna martie 🙁