Alimentație și sănătateDespre copiiSarcină/Naștere

Ai dreptul să nu fii separată de bebelușul tău la cezariană. Cere-l!

Cezariana poate și trebuie să fie blândă.
Aici avem două suflețele care au venit pe lume prin cezariană. Și ce mare mi-a fost bucuria când am văzut că bebelușii au fost puși pe pieptul mamei, imediat ce s-au născut, în loc să fie duși la măsurat, cântărit, apoi puși pe pieptul tatei, așa cum se întâmplă de obicei.
În zilele noastre bebelușii mai sunt separați de mamă la cezariană – o practică dureroasă, fără justificare. Atunci când mama este conștientă și bebelușii sunt bine, NU ARE NICIO justificare separarea.
În străinătate, devine o normalitate să îi oferi mamei, chiar dacă a născut sau, mai bine, zis, MAI ALES PENTRU CĂ A NĂSCUT PRIN CEZARIANĂ, ora magică – ora de contact piele la piele cu nou-născutul, ora de inițiere a alăptării la sân, ora în care se bun bazele atașamentului, ora imprinting-ului, când bebelușul înregistrează cu toți porii lui cine este îngrijitorul principal, ora în care nou-născutul își formează o imagine despre lumea în care a venit (e binevoitoare sau nu, sigură, de încredere?), ora în care nou-născutul are nevoie să audă bătăile inimii mamei și vocea ei – vocea pe care a ascultat-o timp de câteva luni cât era în burtică.
Eu o să revin, iar și iar, cu insistență, la acest subiect, atât timp cât nu va deveni o normalitate ora magică după cezariană și în maternitățile din Republica Moldova. Apreciez că lucrătorii medicali pun copilul pe pieptul tatei, însă consider că acest lucru se poate întâmpla numai după ce nou-născutul intră în contact, mai întâi, cu mama. Acest contact este important și pentru RECUPERAREA fizică, dar și psihologică a mamei. În momentul contactului cu nou-născutul, când mama îi simte mirosul, îl atinge, îl privește, începe să producă în abundență OXITOCINĂ – hormonul responsabil de contractarea uterului și de ejecția laptelui matern.
De aceea, dragi părinți, este dreptul vostru să cereți ora magică după cezariană. Este important ca încă în timpul sarcinii, să discutați planul de naștere cu medicul pe care intenționați să îl alegeți. Neapărat discutați despre planul B, în cazul în care va fi necesară cezariana de urgență. Întrebați medicul cum procedează după ce se naște copilul. Cereți să fie pus copilul pe pieptul mamei. În cazul în care refuză, sugestia mea ar fi să discutați cu un alt medic.
Citește aici cum poate cezariana imita condițiile unei nașteri naturale: https://apostrof.md/atunci-cand-alegem-sa-nastem-prin-cezariana/
Contactul piele la piele nu cere investiții, cheltuieli, amenajări speciale în sala de operații, așadar nu cere eforturi extraordinare. NU CERE DECÂT blândețe, omenie și empatie. Să umanizăm nașterile, prieteni! Cred că ar fi o idee bună să lăsăm persoanele de sprijin PREGĂTITE și INFORMATE DESPRE NAȘTERE ,în sălile de operații, tocmai ca să o ajute pe mamă să facă acest prim contact cu bebelușul, în timp ce lucrătorii medicali încheie operația de cezariană.
În imagini o avem pe Ursu Rodica din Lozova,Strașeni. Nașterea a avut loc pe 26 mai, în 2020, la maternitatea 2 din Chișinău. Lucrătorii medicali au pus gemenii imediat pe pieptul mamei și au ajutat-o să îi alăpteze. Imaginile au fost surprinse de fotograful Dinu Bubulici.
O nuanță: contactul piele la piele presupune că între pielea mamei și a nou-născutului nu există nicio barieră – niciun cearșaf, pelincă, etc. E nevoie de contact direct, ceea ce apropo, ajută și la termoreglarea nou-născutului. Nou-născuții nu se pot încălzi singuri sau cu păturele. Au nevoie de un corp uman care să îi încălzească.
Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close