Alimentație și sănătateOameni

„Ai mâncat, ai băut un pahar cu apă și vseo, la revedere. Tu nu ai mâncat. Tu ți-ai umplut stomacul”

Asta este opinia, pe scurt, a bucătarului chef Alexandru Comerzan, câștigătorul uneia dintre edițiile emisiunii televizate din România – „Chefi la cuțite”, despre cultura consumatorului din Republica Moldova…la masă.

„Am crescut pe cartofi prăjiți și kotlete, care cultură gastronomică, mai avem oleacă, oameni buni”, continuă el în interviul acordat realizatorilor emisiunii „Artizanii Gustului”, ce se difuzează în fiecare sambătă (ora 18.00) și duminică (ora 19.00), pe TV8.

Emisiunea e savuroasă, colorată, condimentată cu istoriile personale ale bucătarilor iscusiți, născuți în Moldova, apreciați și peste hotare.

Urmează să mai cunoaștem alți 7 bucătari, de aceea stați cu ochii pe postul TV8, dar și pe profilurile KLumea, Artizanii Gustului. Emisiunea poate fi savurată și pe YouTube, pe canalul K Lumea.

Dar să revin la cultura gastronomică a moldovenilor și la bucătăria noastră tradițională, așa cum le vede Alexandru Comerzan. Bucătarul nu neagă valoarea bucatelor noastre tradiționale, ba dimpotrivă, laudă mâinile de aur ale gospodinelor din sate, care fără școală de culinărie în Franța sau Italia, gătesc delicii fără seamăn. El însă consideră că anume consumatorul nu știe să se delecteze cu bucatele ce i se pun pe masă. Mănâncă repede și nu își pune deloc întrebări despre ceea ce consumă.

„Atunci când dimineața mănânci unt cu pâine și șprot, e mai greu. Mulți nu cunosc de ce pasta se mănâncă al dente, de ce risotto se mănâncă al dente. Nu că italienii sunt tâmpiți și le place să mănânce crud. Nu spun că oaspeții trebuie să cunoască asta, dar bucătarii să știe din ce cauză se face asta. Dacă eu, ca bucătar, nu reușesc să îi explic asta la chelner, pentru ca chelnerul la rândul lui, să explice la oaspeți, frații mei, avem o problemă. Eu vreau prin mâncarea mea să trezesc emoții, să dau amintiri.”

„Eu urăsc când cineva stă la masă. A mâncat, a băut un pahar cu apă și vseo, la revedere. Tu nu ai mâncat, pur și simplu ai umplut stomacul. Noi, bucătarii trebuie să dezvoltăm o cultură culinară. Pentru asta avem nevoie de cunoștințe și tehnici. Nimeni nu a investit într-un proiect de reinterpretare a rețetelor tradiționale”, spune Alexandru (în fotografiile de mai jos aveți versiunea lui pentru sarmalele noastre moldovenești. Un fel de tacos, varză, o frunză de viță de vie).

Pe când asta se face și în Franța, Italia, Canada, continuă el. Alexandru Comerzan consideră că bucătarilor le revine misiunea de educare a populației, a consumatorului. Și uite că emisiunea „Artizanii gustului” le vine în ajutor. Privindu-l pe bucătar în acțiune, atent la fiecare milimetru de farfurie, în care cu maximă precizie, țintește câte o picăturică de sos, de parcă cea mai infimă eroare de lansare ar putea compromite întreaga capodoperă, eu am simțit că aș vrea să fiu mai atentă la detalii în bucătăria noastră mică de acasă.

Recunosc ceea ce spunea și Comerzan, nouă nu ni s-a cultivat o cultură culinară. Și eu mâncam cartofii prăjiți din tigaie la viteză, în fața televizorului, dădeam pe gât un pahar cu apă când simțeam că se „blochează” circulația aliementelor și că trebuie să fluidizez traficul. Mâncarea era frumos aranjată la sărbători. Copăcei din pătrunjel, floricele din legume și alte piese de decor pe bucate ne sunt cunoscute nouă tuturor. Oamenii sovietici făceau totul la fel. Dar câte s-ar schimba dacă am privi servitul mesei cu alți ochi? Dacă am avea un ritual, dacă am mai închide uneorii ochii ca să palpăm cu toate simțurile fiecare ingredient? Poate am fi mai ancorați în Prezent? Ne-am asculta mai des simțurile și în alte situații. Sunt convinsă, felul în care mâncăm reflectă modul în care trăim. 

Tu cum trăiești?

În timp ce gândești răspunsul, bucură-ți ochii cu imagini gustoase, dă Follow și LIKE la Artizanii gustului, pe Instagram și pe Facebook.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close