CălătoriiOameni

Alex Guțaga a amenajat popasuri pe traseele pentru rafting, kayaking și biciclete. Problemă: Guvernul interzice activitățile în aer liber

În magazine - îmbulzeală, în parcuri - lume peste lume, că n-ai unde arunca un ac. Restaurantele, spații închise, au ușile deschise pentru vizitatori. Barurile jegoase - pline de musafiri. La Vadul lui Vodă zilnic 5-6 avioane urcă spre cer pentru salturi cu parașuta. Dar iată că pe apă, în grupuri mici de oameni, nu e voie. Și nimeni nu se obosește să explice de ce activitățile în aer liber sunt interzise. Nu se poate pentru că ... de-atâta.

Ucrainenii fac 500 de km pentru apa nărăvașă a râului nostru Răut, ca să practice raftingul timp de 5 ore, pe un traseu de 16,5 km. Undeva între Furceni și Trebujeni, râul își face cale printre pietre, la poalele stâncilor din Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi. În acest an, Coronavirusul a pus bărcile pe burtă. Cel puțin Alex Guțaga, fondatorul programului „Hai la țară”, nu scoate kayakurile pe apă din cauza restricțiilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Deciziile acestei comisii interzic activitățile cultural-sportive și de agrement. Sunt companii care ignoră restricțiile și activează clandestin. Eu nu pot să îmi permit asta. Amenda e de 75 mii de lei pentru agenții economici și de 22 mii pentru fiecare persoană în parte”, aflu de la Alex Guțaga.

Guțaga a trimis trei scrisori la Guvern ca să i se explice prin ce este kayakingul mai periculos decât salturile cu parașuta sau tururile prin galeriile subterane vinicole, atunci când ne referim la riscul de contaminare cu virusul COVID-19.

„Prima oară, am expediat o scrisoare din partea kayakingtours.md. A două oară – împreună cu agențiile de turism. La Cricova și Mileștii mici se organizează tururi, în condiții de umiditate înaltă, cu 12 grade căldură și spații în care aerul nu circulă (mediu favorabil pentru contaminare). Sincer, nu înțeleg această discriminare, de ce e în regulă să te plimbi prin galerii, dar pe apă -nu. Răspunsurile pe care le-am primit sunt copy/paste din decizia comisiei, fără nicio explicație. Se interzic activitățile cultural-sportive. Punct. Numai cei ce fac sport de performanță au undă verde. Și iarăși, 30 de oameni pot sta la Vadul lui Vodă cu berea în mână, iar poliția nu face nimic. Dacă văd 3 oameni în kayak dau amenzi usturătoare. În Turcia vor zbura avioane cu 250 de oameni la bord și autoritățile nu văd risc sporit de contaminare cu virusul COVID-19, însă e o problema dacă doi oameni împart un kayak sub cerul liber, pe Nistru”, îl văd disperat și confuz pe Alex, care a gândit o ofertă turistică excepțională pentru turismul intern.

„Am 270 de case pregătite să cazeze turiști în rețeaua Hai la țară, de-a lungul Nistrului, în 73 de localități (de la Sud până la Nord, inclusiv în Naslavcea). Scopul meu este să am 7 baze cu locuri pentru camping lângă Nistru, pentru ca turistul să poată lua kayakul într-un loc și să îl lase în altul, în cele 3-4 zile petrecute pe apă într-o direcție, iar înapoi poate veni cu bicicleta dacă vrea. La fel, a luat-o într-un loc, a returnat-o în altul. Am o viziune strategică pentru țara întreagă. Anul trecut noi am avut 2500 de turiști. Anul acesta am fi putut ajunge la 10.000. Avem posibilitatea să le arătăm oamenilor cu ce ne mândrim în această țară.”

În condițiile în care ni se spune STOP la vacanțele pe litoralurile din străinătate, oferta lui Alex e mai mult decât atractivă.

„Fără autorizație oficială nu deschidem nimic. Am pierdut și angajații în această pandemie. Nu aveam cu ce sa plătesc salarii, iar obligația de a achita impozitele nu a anulat-o nimeni. Pe de altă parte, avioanele cu 250 de oameni vor zbura zilnic în Turcia. Agențiile de turism o să scoată bani și turiști din țară. Nimic nu rămâne aici. Eu sunt acela care creează condiții, achit TVA, impozite acasă, dar am aceste interdicții de a funcționa. Care e logica? Guvernul ucide turismul intern”, explică Guțaga.

Alex spune că nu neagă gravitatea situației cu pandemia de Coronavirus, dar dă asigurări că poate oferi condiții de maximă securitate – dezinfectare ca la carte și distanță socială.

„Tatăl unei persoane apropiate mie este intubat a treia săptămână și șansele că va supraviețui sunt foarte mici. Eu înțeleg Ministerul Sănătății, dar nu înțeleg de ce suntem discriminați față de alte cluburi sportive, care e logica. De ce e permis  turism pe extern, iar pe intern – nu. De ce continuăm să achităm impozitele, dacă nu activăm. Am câteva întrebări care mă macină.”

Moldova – țara absurdului. Nu știu când va primi Alex răspunsurile, eu știu că tare vreau să fac rafting și strategia lui turistică e foarte interesantă. Acum că nu putem călători în străinătate, avem nevoie de activități cultural-sportive la noi acasă. De unde sănătate, dacă nu din efort fizic în sânul naturii? Și …. mai gesstionează cineva la fel de prost ca autoritățile din Chișinău criza de sănătate cauzată de Coronavirus?

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close