Călătorii

Nu am mai trăit așa ceva până acum. Cum e somnul la minus 18 grade, în cort?

Munți nu avem, dar trebuie să te pregătești acasă, cel mai des în sectorul Buiucani al Chișinăului, pentru o întâlnire cu ei. O fugă sănătoasă în jurul „Kamsikului” și un antrenament la „скалодром”, de înmulțit la cel puțin 3 ori, înseamnă o escapadă faină de tot prin Carpați. Asta în cel mai rău caz. Munții din Nepal, Caucaz ..toată lumea e a ta!

Atunci când spun „alpinist” precis te gândești la muncitorii care fac reparație la tine acasă și se cațără pe la balcoane sau la nebunii care escaladează munții. Eu, însă, mă gândesc la Andrei Hohlov și la gașca lui care îl urmează oriunde pentru drumeții sau climbing. Am urcat la peste 2000 de metri alături de ei, prin zăpadă și viscol. Asta deși nu am nicio treabă cu lumea montană. Urăsc frigul și greutățile pe umeri. Chiar și așa, mi-am cărat cuminte ruscacul cu de-ale gurii și echipamentul montan până în vârf. A fost una din cele mai bune decizii din viața mea. Lupta cu nămeții în Ucraina a fost una de vis, la fel ca dormitul pe temperaturi de peste minus 10 grade Celsius. Frigul năprasnic dădea o senzație de neuitat, de circa minus 18 grade. Treburile mi le-am făcut în zăpadă. Tot din zăpadă mi-am făcut apă pentru ceai. Asta da, viață!!!  Frumoși sunt Carpații. La poale , sincer, nu îmi părea că urmează să trăiesc o poveste. Am greșit. Amarnic. Sunt fantastice piscurile înzăpezite. Am căzut, m-am dat de-a tăvălucul. Ce mai, o călătorie de milioane. Pozele vorbesc de la sine despre fiecare escapadă. Tot cu Andrei Hohlov am urcat pe Piatra Altarului, fără elice în spate. Tot ce aveam era o frânghie legată de alpinist și doi camarazi cu multă încredere în mine. Au crezut că pot escalada construcțiile masive fără să îi trag după mine în jos. Majoritatea muritorilor de rând îi consideră pe ”oamenii-păianjen” nebuni, poate chiar psihopați, căci își leagă viața de o frânghie cu riscul de a o pierde undeva prin munți. După ce am urcat alături de ei Creasta Estică din Piatra Altarului, am înțeles că alpinismul e despre încredere, responsabilitate, voință, cumpăt, precizie și forță (interioară/exterioară). E despre întoarcerea omului la origini, adică la natură și Dumnezeu.

Vestea bună e că oricine poate deveni parte dintr-o asemenea experiență.

Dă like la pagina exitpoint.md pe facebook sau click la website-ul cu același nume. Acolo găsești informații complete despre cum să te pregătești de escapade, despre echipamentul de care ai nevoie, orele de antrenament în cazul expedițiilor complexe.

Schimbă-ți viața. Lasă prostiile și trăiește. Dacă nu o să trăiască o revelație creierul tău (ceea ce e imposibil), atunci cel puțin o să te faci cu niște fotografii bengoase.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close