Despre copiiSarcină/Naștere

Am lansat un colind despre naștere

„Maria se preumbla” este colindul pe care îl puteți asculta în multe versiuni, cel mai des, corale, dar și în interpretarea Irinei Loghin. De astăzi, aveți la dispoziție o nouă interpretare. Eu și alte trei mămici l-am cântat din toată inima, acesta fiind manifestul nostru despre naștere.

Ca să naști lin, exact ca în colindul „Maria se preumbla”, e nevoie de intimitate, liniște, semiîntuneric și căldură. În colind se povestește că Maria s-a cerut în casa unui om, la care acesta i-a spus că nu o să fie lăsată să nască în pace. Și atunci, Maria s-a dus în grajdul boilor. Era noapte, deci întuneric. Pe Maria o încălzeau boii, tot ei au încetat să rumege la rugămintea ei, ca să poată naște în liniște.

Pentru ca o femeie să nască ușor, nu are nevoie de foarte multe, nu are nevoie de condiții de lux, de o armată de medici. Dimpotrivă, are nevoie de un cadru cât mai intim și cât mai simplu. Experiența celor trei mămici – Tatiana, Maria și Sabina, pe care le-am invitat să cânte alături de mine, demonstrează acest lucru. Toate trei au născut acasă, având și experiența nașterii la maternitate. Acum, nu fac apel să naștem doar acasă. Vreau doar să ne lăsăm inspirați de experiența lor, ca să înțelegem mecanismul nașterii naturale, nevoile mamei și ale bebelușului.

Tatiana Miron are doi copii, doi băieți. L-a născut prin cezariană pe primul băiețel. A rămas cu un sentiment profund de neîmplinire. Când a rămas însărcinată pentru a doua oară, la o distanță de 2 ani, a început să se informeze, din mai multe surse, despre naștere. Așa a ajuns să își nască al doilea fiu în casa părintească, însoțită de doula.

Vedeți istoria de naștere a Tatianei aici: https://www.youtube.com/watch?v=BJ6-2WvrdCU&t=230s

Maria Popova tot doi copii are, o fetiță și un băiat. Pe primul copil l-a născut la maternitate. Atitudinea personalului medical, faptul că nu erau receptivi la nevoile ei și că nu îi permiteau să își trăiască travaliul așa cum simțea ea, să nască în poziția în care își dorea, a făcut-o să se gândească la nașterea acasă atunci când a rămas însărcinată cu un băiețel. În plus, Maria este doulă, asistă femeile la naștere, a făcut cursuri cu faimosul obstetrician francez Michel Odent – promotorul nașterii blânde. Maria m-a inspirat mult cu istoria ei de naștere acasă, de la ea am aflat unul din marile „secrete” ale nașterii. Ca să aduci pe lume un copil nu trebuie să faci NIMIC. Pur și simplu te relaxezi și lași corpul să își facă treaba. Când o întrebam „Maria, cum expulzezi copilul? Ce trebuie să fac?”, ea mi-a răspuns: „Nimic”. Vei simți o forță incredibilă, de neoprit. Și tot ce trebuie să faci este să o primești, să te relaxezi la maxim și să o trăiești.

Sabina Efros are trei copii. Pe primii doi, băieți, i-a născut la maternitate. Când o întrebi despre cele două experiențe de naștere, involuntar, închide ochii, nu prea vrea să își mai amintească prin ce a trecut. În schimb, la a treia naștere, când a adus pe lume o fetiță, în cada de acasă, a simțit o împlinire mirifică. De la ea am auzit pentru prima oară expresia „oxitocina putea în aer”, toți se simțeau îndrăgostiți până peste cap de noul membru de familie. Sabina m-a ajutat și pe mine să mă informez despre naștere, mi-a sugerat surse demne de încredere și mi-a dat încrederea că al nostru corp știe să nască.

Vedeți istoria Sabinei, aici: https://apostrof.md/sabina-efros-a-nascut-al-treilea-copil-acasa-in-baie-primele-doua-nasteri-au-fost-in-spital-cu-anestezie-epidurala/

Cum s-a născut ideea de a cânta acest colind? Rodion Gavriloi, cu școală de teologie în spate și activist civic, mă ajută cu filmările și editarea filmulețelor de pe canalul meu de YouTube „Nașterea Mea”. Tot ascultând ce povestesc eu despre travaliu și despre naștere, mi-a zis într-o zi:

Anna, de ce nu faci ceva cu „Maria se preumbla?”

Idee nu aveam ce este. Mi-a dat să ascult colindul. Am rămas uimită cât de bine ilustrează trăirile femeii care naște și nevoile ei. Când mă gândeam cine să îl cânte, mi s-a aprins becul: „Femeile care au avut nașteri împlinitoare!” Și așa am ajuns la cele trei mămici.

Am filmat la Ciao Studio . De aranjamentul muzical și de înregistrarea vocilor noastre s-a ocupat Vadim Luchin.

Dedic acest colind tuturor oamenilor care au sau au avut tangență cu nașterea: lucrătorilor medicali, mamelor, viitoarelor mame, tăticilor, copiilor. Vă rog să revenim la nașterea blândă, cu respect față de mamă și de copil.

Vă rog să fiți îngăduitori, nu suntem interprete profesioniste. În plus, am filmat într-o oră și am înregistrat vocile tot la repezeală. Ideea a fost una spontană. Dar și pentru că eram cu cei mici, trebuia să ne mișcăm repede.

Aici aveți colindul, audiție plăcută! Un Crăciun Fericit, Binecuvântat să aveți!

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close