Ambulanțele fac coadă la poarta atelierului cu jucării EduJoc. Igor Hâncu și familia sa confecționează scuturi de protecție pentru medici

Coronavirusul a devenit ceva personal. Tatăl meu este medic terapeut. Ieri a fost anunțat că, de astăzi, va trata pacienții infectați cu virusul COVID-19. I s-a înmânat echipamentul medical de protecție, a fost instruit și i s-a cerut să externeze toți pacienții din secția de terapie. De astăzi, lucrătorii medicali din această secție, dar și cei din alte secții ale Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, vor trata pacienții ce au contractat Coronavirusul.
Tatăl meu face parte din grupul de risc din cauza bolilor de care suferă și a suferit, apoi mai este și la o vârstă relativ înaintată.
Uite acum mi s-a făcut frică.
Coronavirusul nu mai este o sperietoare pe care o văd la TV, e aici și acum. Și se extinde cu repeziciune. Dacă un spital municipal se reprofilează, înseamnă că nu mai sunt locuri în spitalele strategice și nici lucrători medicali nu ajung.
Situația se înrăutățește în ritm alert. Ne apropiem de punctul culminant al epidemiei.
În aceste condiții, ca de război, deja ies la iveală eroii.
Aceștia sunt lucrătorii medicali care își riscă zilnic viața, dar și oamenii care nu au nicio treabă cu medicina, însă sunt de mare ajutor. Pe unii îi cunoașteți – proprietari de restaurante care le oferă lucrătorilor medicali prânzuri calde, asociații obștești care ajută cu echipamente medicale și Igor Hâncu – tată a doi copii, coproprietarul EduJoc – jucării educative pentru copii.
De trei zile, se trezește la cinci dimineața și stă până noaptea târziu în atelier. Confecționează viziere. El nici nu știa ce înseamnă acest cuvânt până în ziua în care am distribuit un articol pe profilul meu de Facebook, la rugămintea lui Alex Funduianu. Alex este unul din inițiatorii platformei viziere.ro.
Să explic, un grup de tineri din România a creat vizierele – scuturi de protecție a feței, care potrivit lor, reduc riscurile de contaminare cu virusul COVID-19 în proporție de 80 la sută. Acest scut nu le permite particulelor din tusea sau strănuturile pacienților infectați să atingă fața lucrătorului medical. Ochii sunt cei mai sensibili în fața virusului.
Tinerii din România au creat acest scut și au dorit să îi ajute și pe medicii de la noi, auzind despre deficitul de echipament medical. Au anunțat că sunt gata să îi susțină pe producătorii din Republica Moldova cu utilaje si materie primă ca să confecționeze viziere la noi în țară.
Igor Hâncu a reacționat imediat. A văzut postarea mea și a luat legătura cu tinerii de la viziere.ro. De trei zile confecționează scuturile, care au obținut și avizul sanitar de la autorități. La poarta lui se face coadă. Ambulanțele vin după viziere , fără să anunțe.
„La Chișinău e încă bine, medicii sunt echipați, dar în raioane – desculți și neprotejați în fața Coronavirusului. Este dureros, atâta deznădejde citesc în ochii unora. Vin ambulanțele la poarta noastră, ieri de la Ocnița au venit. I-am întrebat cum m-au găsit, au spus că la televizor m-au văzut. De la Costiujeni a doua oară vine ambulanța. Cum ați venit? I-am întrebat. Șeful a văzut la televizor, ne-a spus să te găsim. Nu plecăm până nu ne dai măcar 10 bucăți„, mi-a povestit Igor în timpul unui LIVE pe Instagram.
Viziera este confecționată din plastic de tip PET, nimic deosebit din punct de vedere tehnic, zice Igor.
„Însă această bucată de plastic întruchipează optimismul, securitatea și, cel mai important, încrederea noastră în medici – altădată aspru judecați, certați, umiliți. Pe lângă deznădejde, văd în ochii lor și bucuria de a fi în sfârșit apreciați de noi toți.Mă doare, am să scriu o carte despre toate astea, care cu siguranță, nu o să placă tuturor. Am primit astăzi o fotografie de la o doamnă – lucrător medical, care mi-a zis: „Ne simțim în siguranță datorită dvs.”
Este vital să respectăm regulile. Fiecare ieșire din casă sau din curte pune în pericol viața unui lucrător medical.
„Uitați-vă cât de înaltă este rata de infectare cu virusul COVID-19 a medicilor. Asta trebuie să vă oprească. Stați acasă„, ne îndeamnă Igor.
Vizierele le sunt dăruite medicilor. EduJoc nu ia un bănuț de la nimeni. O singură vizieră costă 30 de lei, în atelierul lui Igor s-au confecționat deja 1000, iar materia primă e pe sfârșite. Peste 3 zile nu va mai rămâne nimic de ea. Câțiva donatori au salvat situația acum două zile, când au oferit plastic și fabricarea vizierelor a continuat. Să ajutăm și noi. Cererile nu contenesc. Echipe de medici din Glodeni, Ocnița, Căușeni, Ștefan-Vodă și Hâncești au apelat și continuă să apeleze pentru a primi viziere.
„La mine în 13 minute se fac 8 viziere. Acestea însă sunt mai fragile decât vizierele ce pot fi printate cu tehnolgii 3 D, din rășină specială. Am văzut însă la medici, că dacă se deteriorează curelușa, pun elastic, diferite chestiuțe, doar ca să reziste.”
Dacă aveți și voi senzația că în această luptă împotriva virusului sunteți cu mâinile legate pentru că nu puteți ajuta, noi toți fiind îndemnați să stăm acasă, profitați de această ocazie – donați bani pentru confecționarea vizierelor. Aceasta va fi contribuția noastră personală pentru salvarea unor vieți omenești. Orice sumă e un aport uriaș!
Putem dona bani pentru fabricarea vizierelor, aici:
„Cu multă durere și dezamăgire spun. Săracii medici, sunt nevoiți mănușile de unică folosință să le spele, să le dezinfecteze și să le foloească din nou, de nenumărate ori. În oraș, nu doar prin sate. Nu mai vorbim de alte lipsuri. Niciun medic nu poate garanta că nu va interacționa cu un pacient bolnav de Coronavirus. Vrem să facem aparate de ventilare artificială, cutii de intubare. Cei care au măști pentru diving, rog să ni le dați. Putem să punem o supapă, un mecanism, ca să le conectăm la aparate pentru respirație artificială.

Revista Hora in America (vedeți link-ul) a creat o platformă de fundraising, puteți dona direct pe Facebook – https://www.facebook.com/donate/2576962662574038/696353417765664/
Vă mulțumesc.
În altă ordine de idei, urmăriți #LIVEforLife – interviurile înviorătoare pe timp de carantină pe care le fac pe Instagram. Invit oameni cu inimi mari, să ne încurajeze, să ne deschidă sufletul, să ne ajute să depășim dificultățile psihologice și emoționale din această perioadă. Următoarea mea invitată este Iulia Avram – creatoarea conceptului „Arta modelării ființei”.