Alimentație și sănătateOameni

Aruncăm plasticul, metalul, hârtia, sticla și cartonul la coșul din plasă metalică. Care este drumul acestor deșeuri?

Viața familiei mele s-a ușurat esențial după discuția cu Irina Balica, manager de dezvoltare la ABS Recyclying Moldova - companie care reciclează plasticul și colectează deșeurile „fracție uscată”, mai simplu vorbind, ambalajele. Eu nu știam până astăzi că la coșurile din plasă metalică pot fi aruncate alte deșeuri decât plasticul de tip 1 (plasticul străveziu, așa cum sunt caserolele pentru mâncare). Până acum noi duceam plasticul de tip 2 și 5 într-o parte, de tip 1 - la coșul din plasă, hârtia - la o creatoare de ilustrate reciclate, sticla - la gunoiul comun, borcanele - la mama, pentru conserve...în fine, era complicat. În carantină , eram total confuză. Acolo unde duceam plasticul de tip 2 și 5 nu mai avem voie să îl lăsăm. M-am blocat și cu hârtia. Iar acum, aflu că...

ABS Recycling Moldova a scos la vânzare tomberoane din carton, cu o capacitate de 160 de litri, în care putem depozita deșeurile din plastic/metal, sticlă, hârtie/carton. Acestea se asamblează și se dezasamblează foarte ușor, nu ocupă mult loc. Până acum, eu adunam deșeurile în sacoșe din hârtie ca să evit sacii pentru gunoi din plastic. Nu era comod, ambalajele se împrăștiau. Cheltuiam multă hârtie, căci e fragilă, se rupe…În fine, nu era o soluție practică. Și uite că astăzi avem o alternativă excepțională- tomberoanele din carton, marcate frumos, suficient de rezistente. Cât despre deșeurile alimentare, exact ca până astăzi, le pun în găleți închise ermetic, după care le transportăm la grădina mamei mele.

Bun, ce vreau eu să vă spun în acest articol? Vreau să vă îndemn să:

 • sortați deșeurile
 • să le duceți la coșurile din plasă metalică marca ABS Recycling

De ce vă recomand să duceți deșeurile sortate la coșurile ABS Recycling?

 1. Veți ști că nu contribuiți la poluarea solurilor și a apei, așa cum se întâmplă când ducem toate deșeurile, adunate grămadă, la pubelele de uz comun. Într-un final, se știe, gunoiul este transportat la gunoiște, unde se descompune necontrolat și pune în pericol sănătatea oamenilor. Vedeți povestea de la Țânțăreni.
 2. Veți ști că plasticul este reciclat, apoi metalul și hârtia, iar deșeurile ce nu pot fi reciclate sau incinerate la noi în țară, vor fi transportate peste hotare, unde există utilaje speciale pentru a efectua aceste proceduri. ABS Recycling este o companie privată care reciclează practic toate tipurile de plastic de 15 ANI! De 3 ani colectează și alte tipuri de deșeuri. Știu că unii dintre voi aruncă deșeurile la pubelele colorate din plastic. Acestea sunt gestionate de Regia Autosalubritate, gestionată de municipalitate. Vă spun cu mâna pe inimă, am mai mare încredere în compania privată despre care mai știu că are parteneriate cu agenții economici responsabili. Aceștia îi trimit la reciclare plastic din care se produc ambalajele pe care ei le folosesc pentru a-și comercializa băuturile.

Cum sortăm și cum stocăm corect ambalajele?

 1. E în regulă dacă le adunăm chiar și în saci. Nu e obligatoriu să avem tomberoane din carton sau din orice alt material ca să depozităm deșeurile uscate. Dar este important să le selectăm. Hârtia și cartonul se stochează împreună, apoi plasticul împreună cu metalul (conservele, căpăcelele de la borcane, etc.), iar sticla  – separat de restul. Le vom fi astfel de mare ajutor celor 200 de angajați ai uzinei de sortare ABS Recycling, care ca niște Cenușărese, zilnic deschid fiecare pachet și fiecare pungă aruncată de consumatori la coșul din plasă metalică. Muncitorii pun fiecare deșeu la locul său, pentru ca acesta să urmeze calea reciclării sau incinerării. În acest an, ABS Recycling va deține utilaje care să permită prelucrarea sticlei. Eu astăzi aflu că sticla are un dezavantaj uriaș față de plastic. Ea nu poate fi reciclată, iar pentru a fi fabricată se extrage mult nisip, căci se produce de la zero. Pe de altă parte, susține Irina Balica, plasticul poate fi reciclat la infinit. Există și excepții. Există plastic combinat, care trebuie incinerat, iar incinerator pentru el, deocamdată, nu avem în Moldova. Nicăieri în lume nu este așteptat cu brațele deschise.
 2. Spălăm ambalajele! Imaginați-vă că sunteți unul din cei 200 de angajați la care, pe bandă rulantă, ajung deșeurile. Deschideți o caserolă, iar de acolo curge uleiul de pește. Ce simțiți? Cu siguranță nu vă este plăcut, nu-i așa? Sau un alt scenariu: la voi ajunge o conservă cu un conținut ce s-a bâhlit. Iarăși, nu cred că o să vă bucure, mai ales dacă din greșeală, va curge peste haina voastră de lucru. În fine, ideea e că se salută ambalajele spălate.
 3. Presăm ambalajele, ca să putem depozita mai mult timp, prin urmare, ca să alergăm de mai puține ori la coșul de colectare.
 4. Legăm sacii în care adunăm ambalajele, astfel încât sortarea să nu fie compromisă. Dacă se dezleagă sacii, se împrăștie conținutul și se amestecă, evident, cu alte tipuri de deșeuri.

Facem alianță cu vecinii, plasăm tomberoane pe scară. E soluția perfectă atunci când nu avem loc să le ținem în apartament. Copiii învață de la noi să sorteze deșeurile, află cum pot avea și ei grijă de mediu, e o activitate interesantă pentru cei mici. Încercați și o să vă convingeți.

Care este drumul deșeurilor colectate sârguincios, acasă sau la birou?

 1. Sacii în care am adunat deșeurile sunt aruncate la coșul din plasă. Nu va faceți griji pentru plasticul din care sunt fabricați sacii. Acesta se incinerează, după metode prin care nu se poluează mediul. Așadar, la coș mergem cu trei saci: cu deșeuri din plastic/metal, deșeuri din sticla, deșeuri din hârtie/carton.
 2. Acum, sacii adunați în coșuri, sunt colectați de mașinile ABS recycling Moldova și se transportă la uzina de sortare a deșeurilor.
 3. La uzină, deșeurile se descarcă pe o platformă separată, se pun pe o bandă transportatoare, prevăzută numai pentru ambalaje, acolo se deschid. Angajații deschid pungile și distribuie deșeurile , după destinație. În toată lumea este așa, sortarea la uzine, verificarea ambalajelor, se face manual.

Oamenii nu trebuie să fie experți în managementul deșeurilor. Este treaba noastră să sortăm, să reciclăm. Noi avem ingineri care cunosc fiecare tip de plastic și cum poate fi reutilizat. Tot ce îi rugăm pe consumatori este să fie responsabili. Să nu trimită deșeurile la gunoiștea comună, căci îi aduc daune grave mediului, și anume solului, apei. Toți avem de suferit. Plasticul devine valoros atunci când este stocat și reciclat așa cum se cuvine. Avem clienți care își comercializează băuturile doar în butelii din plastic reciclat. Voi sublinia încă o dată un lucru: la coșul din plasă aruncăm doar deșeurile uscate. La cele umede se referă șervețele umede, scutecele, deșeurile organice/alimentare„, explică Irina Balica.

La final, voi menționa: textilele nu se reciclează la noi în regiune și aici am în vedere Republica Moldova, Ucraina, România. Prin urmare, hainele pe care nu le purtăm se duc la gunoiște, rămân în natură. De aceea , eu personal aș vrea să încurajez două lucruri:

1. Să cumpărați haine second-hand, asta însemnând reciclare.

2. Să cumpărați haine din stofe naturale.

Cu alte noutăți la acest subiect voi reveni. Acum, vă las să citiți un material mai vechi, nu înainte de a vă spune că puteti procura tomberoane din carton în magazinul Lilu Eco Shop, situat pe strada Serghei Lazo 11 din Chișinău (intrarea de pe strada 31 august).

Vedeți: http://apostrof.md/ce-facem-cu-deseurile-alimentare-le-transformam-in-hrana-pentru-pamant-familia-mea-a-inceput-compostarea-si-ne-place/

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close