Alimentație și sănătateDespre copii

Atenție, părinți! Un fir de păr îl poate răni foarte tare pe bebeluș

Un fir de păr sau de lână, răsucit în jurul degețelului sau chiar în jurul organului genital al bebelușului, poate să ducă la AMPUTARE. Firul de păr efectiv taie pielea.

Nu din auzite știu cât e de periculoasă această „strangulare”. Am pățit-o cu primul nostru copil. Nici nu am observat când firul meu de păr s-a prins de degetul de la picioruș. S-a încolăcit și absolut întâmplător l-am observat. E foarte ușor de confundat cu linia adâncită a degetului. M-am îngrozit când am înțeles cât de tare e prins firul și că nu am cum sa îl apuc, nu vedeam cum aș putea să îl scot. Era efectiv băgat în piele. Și am înțeles că era deja rană acolo. Mi-au trecut cele mai urâte scenarii prin fața ochilor. Soțului i-a reușit să îl îndepărteze.

Acest fenomen a căpătat și o denumire prin anii 70. Se numeste „sindromul turnichetului”. Un fir de ață din îmbrăcăminte, un fir de păr sau de lână strangulează degetul, piciorul, mâna sau chiar penisul copilașului.

Foto: https://vk.com/@ya_mamaaa-sindrom-volosyanogo-zhguta

Recomand să inspectați foarte atent corpul copilului, cât mai des, mai ales extremitățile, în special în perioada în care mamei îi cade foarte tare părul, așa cum se întâmplă la 2-3 luni după naștere. Pe la 4 luni copilul poate face primele încercări de a merge de-a bușilea, ceea ce coincide cu perioada de cădere intensă a părului mamei. Părintele poate să nu observe firul care se agață de picioruș sau de mânuță. Dacă firul e blond, pericolul e și mai mare. Victime pot fi nu doar bebelușii, dar și copiii mai mari.

Primul semn al sindromului este umflarea și înroșirea părții afectate, dar și plânsul neconsolat al copilului. Dacă plânge foarte tare, deși aparent totul e în regulă, nu exludeți posibilitatea că ar putea avea un fir de păr sau de ață prins de degețel.

Dacă dați în căutare denumirea sindromului, pe Google, o să vă ia groaza. Veți vedea degețele grav afectate, cu suturi, ceea ce arată că ar fi trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Eu vă doresc să vă ocolească această nenorocire. Multă sănătate vă urez.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close