Alimentație și sănătateOameni

Brutăria Bardar din Ialoveni – alături de tine la drum, acasă, la nuntă și la cumetrie

Brutăria din satul Bardar are o istorie de 20 de ani. Soții Plugaru au pornit focul în cuptor, cu multă dragoste și pasiune, prin anul 2000, fiind ajutați de copii. Susținuți financiar de Uniunea Europeană, brutarii și-au extins mica afacere, astfel încât noi am ajuns să spunem că ne sunt alături acasă, la benzinării, nunți și cumetrii. Și nu exagerez.

Până a prinde curaj, ca să acceseze programul de subvenționare a afacerilor mici și mijlocii PARE 1+1, soții Plugaru coceau pâinea la vatră.

Fiul mai mare, aflat în străinătate, i-a motivat să investească în utilaje care să sporească producția. I-a încredințat că își vor recupera investițiile prin granturile co-finanțate de Uniunea Europeană. Așa și s-a întâmplat, povestește administratorul Victor Nistorică.

„La brutărie erau niște bani, veneau de peste hotare, de la fiul cel mai mare al fondatorilor Sava și Victoria Plugaru. Brutarii au cumpărat un malaxor uriaș (utilaj pentru frământarea aluatului), un cuptor care are capacitatea să coacă 100 de pâini concomitent în doar 15 minute, 3 dospitoare mari, un generator electric (în localitățile rurale se deconectează uneori lumina, iar dacă se oprește curentul, se strică pâinea) și, cel mai important, un mijloc de transport pentru livrarea produselor în diferite colțuri ale țării. Până atunci, brutarii își vindeau pâinea doar în localitate. Cheltuielile suportate au fost compensate parțial de Uniunea Europeană, prin grantul oferit de ODIMM în cadrul Programului de Atragere a Remitențelor (PARE 1+1). Grantul a avut o valoare de 10 mii de euro. Deci brutarii au investit ai săi 10 mii de euro, iar UE a venit cu partea sa – alți 10 mii de euro.”

E minunat, continuă administratorul, că PARE 1+1 acordă și consultanță. Ești ajutat să faci planul de afaceri – obligatoriu pentru accesarea grantului, astfel încât șansele de a fi admis în program sporesc esențial. Apoi ești ghidat la implementarea ideii, tocmai ca să ai o finalitate și succes în afacerea ta.

Odată cu extinderea afacerii, inevitabil, s-au creat și noi locuri de muncă la brutărie.

„Noi avem aici membrii familiilor din satul Bardar. Până a accesa PARE 1+1, la brutărie erau până la 10 angajați. După ce s-au făcut investițiile și s-au procurat utilaje performante, s-a ajuns la 15 angajați. Iar în ultimii 2 ani, afacerea a crescut și mai mult, fiindcă am lărgit spectrul de produse. Ne-am orientat spre semifabricate congelate. La moment, avem 40 de angajați, deci de două ori mai mulți decât 2 ani în urmă. Mă bucur că i-am adus în localitate pe oamenii care cheltuiau timp și bani ca să ajungă la un loc de muncă din oraș. Unii colegi se gândeau să plece peste hotare să lucreze, iar apariția unui serviciu în localitatea de baștină i-a reținut acasă, deci au rămas lângă familii. Atragem atenția și la condițiile de muncă. Este luminos, curat, avem pauze de masă, prânz gratuit, sunt asigurați financiar”, povestește Victor Nistorică.

Vedeți și: http://apostrof.md/lucia-gavrilita-a-gasit-elixirul-tineretii-fara-batranete-si-licoarea-impotriva-cancerului-creste-mica-minune-in-laboratorul-verde-viu/

Brutăria a crescut ca pe drojdii grație ideii de a congela produsele.

„Noi producem plăcinta până la etapa de coacere. O congelăm la minus 30 de grade, astfel conservându-i toate proprietățile. Plăcinta capătă un termen de valabilitate de 60 de zile. Nu orice benzinărie poate face plăcinte de la A la Z, așa că noi livrăm plăcințele congelate, săptămânal, la diferite benzinării, în orice colț al țării. Acolo ei le coc, în funcție de cerere, de cât se consumă. Congelatorul nu îi fură proprietățile, dimpotrivă, le conservează. Secretul constă în proces. Dacă noi am pune în congelatorul de acasă același aluat, umplut cu vișine, cartofi, brânză sau varză, cum sunt plăcintele de aici, nu am avea același rezultat. La brutărie avem un utilaj sepcial, care într-un timp bine fixat, în câteva minute, le congelează.”

„O inovație la noi este că noi coacem baghete, baghete mai mici pentru sandwich și pâini împletite, pe care le răcim și le congelăm. Le conservăm până la 60 de zile, asta înseamnă că oricând putem răspunde cererii.  Avem un depozit în care putem păstra până la 50 de mii de plăcinte. Capacitatea de producere este mare. Am avut zile în care am copt 400-500 de colaci. Facem 1000-2000 de baghete pe zi. De plăcinte nici nu mai vorbesc. Avem o echipă dedicată care a făcut și 5000 de plăcinte într-o zi. O colegă poate învârti mai mult de 300-400 de plăcinte pe zi”, aflu de la Victor Nistorică, și el revenit de la muncă peste hotare. S-a întors în Moldova din Polonia, unde lucra pentru o companie internațională, cu gândul să crească o afacere acasă. Atunci astrele s-au aliniat în așa fel, încât brutarii Plugaru se pregăteau să se pensioneze și aveau nevoie de cineva care să le administreze brutăria cu aceeași pasiune.

M-am îndrăgostit de panificație, despre care la începuturi nu știam mai nimic. Astăzi eu sunt provocatorul aici la brutărie. Mereu îi provoc pe colegii mei să inventăm ceva nou – o formă nouă de plăcintă sau pâine, ciabatta, lucrăm asupra unor covrigei. Asta ne ajută să ne dezvoltăm în vremuri deloc ușoare.”

De menționat este că pâinea și colacii sunt cu maia, pe care o hrănesc și o cresc brutarii.

Citiți și: http://apostrof.md/irina-bordian-a-cladit-o-mica-salina-in-oraselul-rezina-acolo-se-trateaza-raceala-bronsita-alergiile-si-unele-afectiuni-ale-pielii/

Așadar, de ce e nevoie ca să beneficiezi de un grant pentru afacerea ta, mică sau mijlocie, mai ales într-o localitate rurală? În cazul în care ești cetățean moldovean, revenit de la muncă de peste hotare, sau rudă de gradul întâi al unui cetățean moldovean care muncește în străinătate, depune dosarul la ODIMM, pentru a fi admis în programul PARE 1+1 (finanțat de stat, co-finanțat de Uniunea Europeană).

Pe lângă condiția menționată mai sus, mai există una, la fel de importantă. Antreprenorul care solicită grantul trebuie să dispună de capital propriu, provenit din remitenţe, şi poate confirma prin prezentarea documentelor justificative provenienţa mijloacelor financiare. În cazul brutăriei Bardar, proprietarii aveau 10 mii de euro pregătiți pentru investiții și solicitau o sumă echivalentă, adică tot 10 mii euro.

Documentele care justifică eligibilitatea la Program

  1. Copia buletinului de identitate al solicitantului;
  2. Copia documentelor care identifică legătura de rudenie dintre migrant şi solicitantul de Program:  buletin de identitate, certificat de căsătorie, certificat de naştere (după caz).
  3. Contractul de muncă din străinătate a migrantului, tradus la un birou de traduceri autorizat;
  4. Copia documentelor justificative privind provenienţa banilor din munca de peste hotare: certificat de confirmare a salariului/veniturilor, extras din conturi bancare, copiile dispoziţiilor de transfer bancar.

Mai multe despre programul PARE 1+1, co-finanțat de Uniunea Europeană, găsiți aici: PARE 1+1  

sau accesați www.odimm.md, secțiunea PROGRAME, apoi PARE 1+1

Vă invit să vedeți și interviul meu cu Victor Nistorică – administrator la Brutăria Bardar, realizat în cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală” – campanie menită să prezinte oportunitățile de dezvoltare a afacerilor mici și mijlocii în localitățile rurale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

FOTO: Aurel Obreja

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close