CălătoriiOameni

Bungalow pe malul râului Nistru – o destinație exotică

Pavel Țăranu a construit singur două splendide căsuțe pe malul râului Nistru, în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Ai senzația că sunt înălțate în copaci, dar de fapt, sunt ridicate pe piloni de 6 metri. Meșterul a acoperit casele cu stuf – cel mai bun aparat de aer condiționat din lume. E răcoare și bine înăuntru. Pe cât de cochete sunt căsuțele pe dinafară, pe atât de frumoase și tradiționale sunt ele în interior. Țolurile întinse pe jos, covoarele moldovenești agățate pe pereți, prosoapele parcă lăsate la nimereală peste o ramă din lemn, fotografiile vechi ale oamenilor din sat și din familia meșterului popular, pernele îmbrăcate în broderie și alte detalii te fac să te simți oaspete așteptat cu mult drag.

În acest decor exotic se înscrie de minune lavoarul de afară, lângă care am găsit ligheane și cratițe în care copiii din căsuța vecină și-au spălat picioarele înglodate în nămolul din Nistru. Noi am ajuns la pensiunea Meșter Faur după ploile mari de acum o săptămână. Râul le-a inundat gazdelor și o bucată din grădină, iar căsuțele păreau că plutesc pe apă. Era o mică Veneție aici, de aceea ierbii de sub căsuță i-a luat loc glodul. Asta însă nu deranjează deloc, dimpotrivă, te contopește cu atmosfera locului.

Ce ar putea însă să sperie unii turiși, ca să îi bucure pe alții? Veceul din „fundul grădinii” și dușul de afară. Căsuțele nu sunt dotate cu o baie, așa că musafirii au de străbătut toată grădina ca să își facă toaleta. Am înțeles că un asemenea anturaj le-a plăcut mult japonezilor și olandezilor. Ultimii aveau chiar doi copii mici. Și mie mi-a plăcut ideea, iar spălatul picioarelor în lighean mi-a amintit de copilăria mea în mare parte petrecută la buneii din satul Vadul Rașcov.

Ce o să vă placă? Plimbările cu barca sau caiacul pe Nistru. Noi am ales barca, deoarece eram cu fetițele noastre. Am oprit pe plaja cu nisip a unei insule. Cică e cea mai mare insulă pe un râu din Europa. Ne-am scăldat, am făcut băi de soare. Tot în această zonă vă puteți plimba cu bicicletele. Traseul trece prin pădure.

Ce ar putea să nu vă placă? Să vă faceți mâncare singuri. De mic dejun se ocupă gazdele, iar de celelalte mese – musafirii. Oaspeții din căsuța vecină au prins pește împreună cu domnul Pavel, au prăjit pește la tigaie, pe rug, au făcut zeamă și mămăligă în ceaun. Deci e interesant și romantic!

Ce, în mod sigur, nu o să vă placă aici? Țânțarii. Sunt mulți și nemiloși. Pișcă tare. Luați cu voi spirale, pastile, orice s-a mai inventat împotriva țânțarilor.  Altfel, veți dansa zi și noapte, alungându-i și scărpinându-vă.

Eu aș vrea să revin aici toamna, prin septembrie-octombrie, când e încă destul de cald, iar peste copaci se aștern culorile ruginii și aurii. Îmi imaginez că voi găsi un cadru natural spectaculos. 

Deoarece Pavel Țăranu încă nu are o pagină de Facebook sau de Instagram pentru căsuțele sale, vă las eu un număr de telefon: 069520043.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close