Cartoful nu îngrașă și poți supraviețui mâncând doar cartofi
Cartoful este subestimat în zilele noastre, ba chiar pe nedrept exclus din alimentație. A fost transformat de mulți nutriționiști într-o sperietoare. Ba că amidonul dăunează, ba că e un carbohidrat care îngrașă, mai că mai tare decât pastele.

Luca Daniela, coordonatoare de proiecte la Eco Visio (organizația care promovează modul sustenabil de viață), demolează mai multe mituri și promovează consumul de cartofi. Interesul ei special față de cartofi a apărut încă 9 ani în urmă, când a devenit vegană. Daniela a contribuit și la crearea proiectului „Cartoful Râșcovean”, denumirea venind de la satul Râșcova, raionul Criuleni, unde cartoful „crește ca pe drojdii”, adică bine. În localitate, pânza freatică e aproape de suprafață, așa că e ușor de irigat cartoful – cultură care iubește apa. Iată ce spune Daniela despre cartofi:
„Poți supraviețui mâncând doar cartofi, căci este singura legumă completă, cu toate vitaminele și mineralele necesare. Spre deosebire de paste și de orez, care tot carbohidrați sunt, cartoful nu trece prin procesare. Este integral, adică exact cum l-a lăsat mama natură. Și greșesc cei ce îl exclud din alimentație, la recomandarea nutriționiștilor, pe motiv că ar ridica nivelul de insulină în sânge.”
Există studii care vorbesc despre acidul alfa-lipoic din cartof, care ajută organismul să transforme glucoza în energie. Acest acid, așadar, poate ajuta la controlarea glucozei din sânge. Multe studii au sugerat că un consum ridicat de alimente vegetale, precum cartofii, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și mortalitate generală.
„Oamenii abordează într-un mod mult prea superficial digestia și absorbția. De fapt, problema în a consuma cartofi apare atunci când grăsimile saturate( 99% din grăsimile saturate sunt de origine animală) blocheaza absorbția zahărului și astfel nivelul de insulină nu scade. E vorba despre combinarea greșită a alimentelor, de exemplu cartofi cu carne. Cât despre amidon, spre deosebire de primate, noi avem enzima care digeră amidonul și istoric vorbind, civilizațiile au înflorit când au „domesticit” cerealele și tuberculii, iar studiile pe populații, inclusiv un faimos studiu realizat în China, arată că acele popoare care consumă carbohidrați, ca sursă principală de hrană, sunt mai supli și au mai puține boli cardiovasculare sau endocrine. Deci, este corect să consumăm cartofii cu legume si boboase. Folosim cât mai puțin ulei. De fapt, teoria de bază spune că alimentele consumate de noi trebuie să fie integrale. Așa că evităm uleiul în exces, zahărul, făina albă. Uite de ultimele două are sens să ne ferim, nu de cartofi. Cartoful e sățios, dietetic, are mulți nutrienți și puține calorii”, mai povestește Daniela Luca.
Daniela a avut recent un LIVE în care a degustat mai mulți cartofi. Ea a explicat proprietățile diferitor soiuri, inclusiv caracteristicile gustative și a mai demolat un mit, precum că un cartof mare vorbește despre faptul că nu e crescut natural, că a fost stropit cu îngrășăminte chimice.
„Nu vă temeți să cumpărați cartofi mari și rotunjori, care arată perfect. Perfecțiunea poate vorbi doar despre faptul că au fost bine îngrijiți, irigați la timp. Un cartof mic și chircit e semn că nu a fost crescut corect – nu indică dacă e crescut natural sau nu.”
Acum o să las câteva informații utile despre cartofi:
