Alimentație și sănătateDespre copiiOameniSarcină/Naștere

Ce este „cezariana naturală”? Cum poate fi transformată intervenția chirurgicală într-o naștere împlinitoare?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă nașterea prin cezariană doar în caz de urgență medicală. Operația cezariană presupune nașterea copilului, pe cale chirurgicală, printr-o incizie la nivelul abdomenului și uterului mamei. În mod normal, necesitatea intervenției devine evidentă în timpul travaliului și nu se decide practicarea operației mai devreme, decât dacă au apărut complicații în sarcină.

Din păcate, trăim o altă normalitate în zilele noastre. Se alege cezariana în locul nașterii naturale, deși nu este justificată medical. Potrivit gyneco.md, care face referire la datele Organizației Mondiale a Sănătății, în 2007-2016, rata cezarienelor ajungea la 30 % în unele instituții medicale din Moldova.

Din surse sigure știu că în spitalele de la noi, femeii i se poate recomanda cezariana doar pentru că are 36-40 de ani. Un alt motiv neîntemeiat este circulara de cordon ombilical (cordonul în jurul gâtului). Poziția pelviană a fătului (cu fundulețul spre canalul de naștere) de asemenea, îi poate grăbi pe medici să ia bisturiul în mână. Și mărimea contează în maternitate. Macrosomia (bebeluș care cântărește peste 4 kg) și bazinul îngust, pot servi drept sperietoare, femeia pomenindu-se în sala de operații, în loc de sala pentru nașteri. Am ajuns să îi aplaudăm pe medicii care îi lasă pe gemeni să vină pe lume fără nicio intervenție medicală, căci, pentru unii, și asta e o problemă.

Bun, și dacă situațiile de mai sus nu sunt temei pentru a planifica o cezariană, care sunt motivele medicale bine întemeiate pentru a o practica? Acestea pot fi numărate pe degete:

  • Travaliu stagnat (diagnosticul se pune după o dilatație de 5 cm, NU MAI DEVREME, fie pentru că nu se mai dilată colul uterin deși contracțiile sunt puternice, fie pentru că nu poate trece capul copilului)
  • Bebelușul are bătăile inimii neregulate (suferință fetală)
  • Defecte înnăscute ale bebelușului
  • Poziția transversală a bebelușului (orizontală)
  • Placenta previa – acoperă parțial sau complet colul uterin (ieșirea din uter)
  • Placenta abruptio – placenta se desprinde prematur de mucoasa uterină, de obicei, în al treilea trimestru
  • Ruptură uterină (uterul se poate rupe în timpul sarcinii sau în timpul travaliului)
  • Preeclampsia (afecțiunea implică hipertensiune arterială în timpul sarcinii, împiedică placenta să obțină o cantitate corespunzătoare de sânge și diminuează fluxul de oxigen care ajunge la făt)

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală complexă, chiar dacă bebelușul este scos în numai cinci minute din burta mamei. Operația implică anumite riscuri, de aceea medicii, deseori, sunt foarte concentrați pe partea tehnică, mai puțin pe cea psiho-emoțională. 

Vedeți toate etapele operației de cezariană aici: https://totuldespremame.ro/sarcina/nasterea/cum-decurge-pas-cu-pas-nastere-cezariana

De aceea, cred că este foarte important ca femeile să afle cât mai multe despre cezariana cu blândețe, cunoscută în străinătate și ca „cezariană naturală”. Anastasia Popescu, fondatoarea asociației „Mămica Alăptează”, a creat o nouă platformă pentru mămici, numită Casa Mamei, unde povestește foarte multe despre naștere. Ea a scris un articol pe care îl așteptam cu nerăbdare. Vreau să vă prezint câteva metode care pot transforma cezariana într-o naștere împlinitoare. Este important să fie incluse în planul de naștere, chiar și atunci când e stabilit că se va naște natural. Medicul trebuie să știe, că în cazul unei cezariene de urgență, vă doriți o operație blândă, cu minime traume psihologice.

Așadar, o cezariană BLÂNDĂ presupune:

  • Travaliu (copilul este lăsat să inițieze nașterea, iar mama – să experimenteze travaliul, dacă asta nu îi pune în pericol)
  • Anestezie epidurală și nicidecum generală, astfel încât mama să fie prezentă și conștientă pentru toată durata intervenției, în momentul nașterii bebelușului și imediat după. De asemenea, în același scop nu se vor administra alte tipuri de medicamente menite să relaxeze sau adoarmă mama;
  • Monitoarele atașate de mamă nu vor restricționa capacitatea mamei de a ține bebelușul pe pieptul ei;
  • Contactul imediat după naștere piele la piele cu bebelușul și privirea ochi în ochi, dacă nu este posibil atunci acesta va avea loc cu tatăl bebelușului;
  • Mama poate privi cum bebelușul se naște solicitând ca bariera dintre fața și abdomenul ei să fie transparentă;
  • Alăptarea imediată după naștere la manifestarea interesului nou-născutului;
  • Tăierea cordonului ombilical după ce acesta a încetat să mai pulseze;
  • Păstrarea placentei la dorința mamei;
  • Tamponarea pereților vaginali și ștergerea bebelușului pe corp și guriță cu acel tampon. Când bebelușii se nasc natural, trec prin pereții vaginali, această etapă este una foarte importantă pentru sănătatea copilului. Aceasta va ajuta la formarea microbiomului ( formarea imunității, microflorei intestinale, important pentru sănătatea pielii);
  • Bebelușul va trăi ora magică în brațele mamei, această perioadă nu va fi limitată la câteva minute, iar toate procedurile medicale vor fi amânate pentru mai târziu atât timp cât nu există nici o necesitate medicală acută. Ora magică – care durează cel puțin o oră, este crucială pentru formarea atașamentului dintre mamă și copil;
  • Copilul va fi lăsat să se târâie din burta mamei, astfel oferindu-i dreptul său naturală de a participa activ la propria sa naștere așa cum se întâmplă în mod natural.
  • Bebelușul va fi scos/luat de pe burtă cu blândețe și respect;
  • Procedurile medicale amânate pentru mai târziu (cântărit, măsurat ș.a.m.d) când părinții vor fi pregătiți;
  • Bebelușul nu va face băiță pentru a beneficia de proprietățile vernixului de pe pielea sa.
  • Lumina slabă în sala de operație;
  • Liniște sau vorbit calm și centrat pe naștere (este lipsit de respect când medicii își discută planurile de vacanță în timp ce tu te afli pe masa de operație).

Vă las un filmuleț cu o „cezariană naturală”. Copilașul iese singur din uter, după ce medicii au făcut incizia în abdomen și în uter. Mama își privește bebelușul, fără bariere. Lipsește deja obișnuita „perdea” dintre mamă și copil. Cordonul este lăsat să pulseze. Păcat că nu vedem în video continuarea, dacă este pus la pieptul mamei, dar presupun că exact asta s-a întâmplat și sper că nu s-au reținut prea mult. 

Vedeți articolul integral al Anastasiei Popescu despre cezariana cu blândețe aici: https://casamamei.online/2021/07/30/cezariana-cu-blandete-mai-mult-o-nastere-decat-interventie-chirurgicala/?fbclid=IwAR1kMvMDwrO3uha4IYKvq1T_Y0PqXnQF2n1x9DYdp0TsYPlAsrS9Eb-ha4c

Urmăriți Proiectul Casa Mamei și pe Instagram: https://www.instagram.com/proiectulcasamamei/

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close