Ce fel de contracții experimentezi la naștere? Cum le faci față?

Înainte să vorbim despre contracțiile de la naștere, trebuie să le pomenim pe cele din sarcină. Unii le spun pe nedrept „false”, dar cred că mai corect ar fi să le spunem „de antrenament” sau „de încălzire”. Deci primele contracții pe care le poate experimenta o femeie sunt contracțiile Braxton Hicks.
1. Contracțiile Braxton Hicks pot începe chiar și în trimestrul al doilea de sarcină, dar cel mai des, își fac apariția în trimestrul al treilea. Vei experimenta o întărire rapidă a uterului, mai ales o după zi lungă, în care ai depus mult efort. Și deshidratarea poate fi o cauză, de aceea moașele din Marea Britanie de exemplu, neapărat îți vor recomanda să mărești volumul de apă consumat.
2. Contracțiile de la debutul travaliului se simt ca niște crampe menstruale. De obicei sunt neregulate și se fac simțite la o distanță de 10-20 de minute. ‼️‼️‼️‼️ Recomandare‼️‼️‼️‼️ Nu le trăi ca pe nașterea propriu-zisă. Multe femei pierd multă energie încă la începutul travaliului. Recomandarea este să te relaxezi, să faci orice îți aduce plăcere. Dacă îți place să gătești, poftim. Mergi la o plimbare în aer liber sau, și mai bine, dormi. În somn vine multă oxitocină – hormonul care întețește contracțiile, exact de ce avem nevoie pentru ca nașterea să avanseze. Stinge lumina, lasă câteva luminițe pentru o atmosferă plăcută, caldă. Deconectează gândurile și controlul. Evită discuțiile, mai ales cu persoanele care te sâcâie în privința nașterii și te tot întreabă cât mai ai până vine minunea pe lume.
3. Contracțiile travaliului activ. Contracțiile devin mai lungi și mai frecvente. Se repetă din 5 în 5 minute și durează până la un minut. Cam atunci medicii și moașele sugerează să te îndrepți spre maternitate. Contracțiile devin intense, regulate și tot mai apropiate unele de altele. Aici deja simți durere atât în față, cât și în spate. La diminuarea durerii ajută foarte mult gemetele, sunetele: aaaaah…Și mișcarea.
4. Contracții de TRANZIȚIE. Bebelușul e pe drum. Avem dilatare completă. Este etapa cea mai complicată, când se pornește „escapingul” (fuga femeii, femeia vrea să iasă din această situație, poate să ceară și cezariană, orice, doar să se încheie travaliul, apare teama că nu se va descurca. Și toate astea sunt reacții NORMALE. Vă promit, majoritatea femeilor experimentează anumite frici și îndoieli. Le pare , atenție, LE PARE că nu mai pot.) Contracțiile de tranziție sunt lungi (durează până la 2 minute) și puternice, cu scurte pauze între ele. Deseori sunt însoțite de o mare presiune pe vagin și rect. În faza de tranziție poți experimenta frisoane, vomă, fiori și apare necesitatea de a scoate sunete. Deseori femeile nu vor să fie atinse sau să vorbească la această etapă. Dar au nevoie de încurajare. E FOARTE importantă! Au nevoie să audă că se descurcă de minune, că a mai rămas puțin, că bebelușul iată-iată va ieși. Aici ajută ca partenerul, moașa sau medicul să pună presiune în zona sacrumului, în zona lombară, la spate. Poziția patrupedă, în genunchi, face minuni. Leagănă bazinul dintr-o parte în alta și geme. Aaaah….
5. Contracțiile de împingere. Iată-l pe bebeluș!
La etapa de împingere vei experimenta o puternică senzație de expulzie. Seamănă foarte mult cu senzația ca iată-iată o sa iasă caca. Deci efectiv simți că vei face caca. Deseori contracțiile, la această etapă, încetinesc. Corpul îți dă timp să te odihnești un pic pentru a face față finalului, ca să poți împinge dacă vei avea chemarea, să îți ajuți în acest mod bebelușul.
Pentru foarte multe femei este chiar eliberator să împingă (atenție , împinsul și scremutul sunt două lucruri total diferite!!!!) Ajută ca însoțitorul la naștere (partenerul sau o altă persoană apropiată) să continue frazele de susținere și de încurajare: Te descurci foarte bine, ești puternică! Ajută sa pună un prosop umed și rece pe frunte.
Este important ca la orice etapă să respiri. Ai tu oxigen, are oxigen și bebelușul tău! Evită respirațiile de-a trenulețul sau cățelul. Obosești foarte repede, amețești. Pentru mai multe informații legate de naștere te aștept pe blogul @nasterea_mea, pe Instagram.