Alimentație și sănătate

Cea mai bună pizza din țară este la Vino. Mai că bag mâna în focul din cuptor pentru ea

Cer o felie măricică de pizza cu rozmarin și cartofi.

Cer încă o felie de Quattro Formaggi, mai mare decât prima, fiindcă fetelor le place foarte mult.

Cer o felie mai mică de pizza vegetariană, și mai mică din cea vegană, apoi o bucățică mică, mică de tot, pentru poftă, cu ardei grași.

Mușc mai întâi din cea cu rozmarin și cartofi. Ce credeți, am deja un ritual. O mănânc mai întâi pe cea cu cartofi, apoi 4 formaggi, apoi cu ardei, la sfârșit – vegană și vegetariană.

Mușc din prima, străpung cu dinții fiecare strat din cartofii perfect rumeniți, îi scald în aroma rozmarinului și a sosului, ca să ajung în epicentrul exploziei de senzații: la ALUAT. Dar ce aluat! Fin, crocant, ușor de mestecat, și mai ușor de digerat. Stă la dospit 24 de ore înainte să fie băgat în cuptor, apoi umplut cu cele mai alese ingrediente. Și ce îmi mai place mie este că nimeni nu se zgârcește în acest local. Pizza e umplută bine.

Din cele 12 feluri, doar vreo 3 sau 4 sunt pentru omnivori. În rest, totul e fără carne și pește. Raiul meu! Raiul nostru.

Vino oferă pizza la felie. Imediat. Nu mai trebuie să aștepți. Este acolo, în vitrină, te așteaptă. Dintotdeauna marea mea problemă la o pizzerie clasică era indecizia. Ei cum să decizi foarte ușor ce să mănânci, dacă îți plac mai multe tipuri? Și nu te poți alinta tare, date fiind prețurile, deseori exagerate, pentru o pizza. La Vino și prețurile o să vă placă, vă promit.

Nici în Italia, și nu exagerez, nu am mâncat o pizza cel puțin la fel de bună.

Mai pe scurt, există Pizza și există Pizza de la Vino. Eu nu știam că blatul poate fi altfel decât elastic și umed. Blatul unei pizze obișnuite se întinde ca un cauciuc și e „aburit” cumva, acolo unde sunt puse legumele și alte ingrediente. Cu pizza de la Vino nu este așa. E crocantă toată. Apropo, o să placă și faptul că nu rămân cruste. Absolut toată bucățica de pizza ajunge în stomăcel.

Victor Ilie – creatorul rețetelor de pizza de la Vino – restaurant de familie, cu pizza la felie

Oricât de des am ocazia, îi spun creatorului de rețete, lui Victor Ilie, că i-a reușit să îmblânzească acest produs. Îi iese perfect, unic, vorba ceea, ca la nimeni. Și tare îmi doresc să prospere acest local, încă atât de firav, deschis în plină pandemie. Sper să reziste cu toate restricțiile care se pun astăzi. În același timp, cert este că pizza de la Vino se mănâncă bine, cu mare poftă, nu doar în local, dar și într-o drumeție, în parc, acasă în familie, acasă la prieteni, la maternitate, în fine, ORIUNDE. E savuroasă atât caldă, cât și rece. În orice formă. Vino ne promite și lasagna, inclusiv lasagna vegetariană, piazzette (perfecte pentru degustările de vin).

 

Ah, vorbind despre vin, era să uit! La Vino îți alegi singur vinul. Deschizi frigiderul și îți iei orice vin îți face cu ochiul. Toate sunt bune, toate cele peste 60 de tipuri, fabricate de 10 mici producători de la noi din țară. Deci sunt alese la modul serios.

Eu chiar vă îndemn, insist să mergeți la Vino. O să înțelegeți că tot ce ați gustat până astăzi (la pizza mă refer) e doar o imitație. Apropo, Victor prepară pizza după rețete vechi de la Roma.

Vino se află pe strada 31 august 1989, vis-a-vis de liceul Gheorghe Asachi, într-o clădire recent dată în exploatare.

Pe Facebook: Vinopizza

Pe Instagram: vinopizza.md

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close