Despre copiiSarcină/Naștere

Corpul naște singur. Mușchii uterului propulsează corpul bebelușului spre ieșire (VIDEO)

De regulă, travaliul începe noaptea, când mama e în stare de repaus, deci când se odihnește. Am rugat-o pe Diana Mitriuc, obstetrician ginecolog la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 să ne explice cum se desfășoară nașterea.

Ce se întâmplă în ziua travaliului? Îl avem pe bebeluș cu căpșorul în bazinul mic. Dacă până la sfârșitul termenului de sarcină, capul balotează, atunci mai aproape de naștere, nu se mai secretă la fel de mult lichid amniotic și capul e fixat în bazinul mic. În travaliu, copilașul este condus de contracții spre simfiză. Acolo se fixează. În momentul în care se declanșează travaliu, se contractă mușchii uterului, sub acțiunea hormonului numit oxitocină.

În uter sunt trei straturi de mușchi. Pe noi ne interesează stratul exterior cu mușchii verticali, aliniați cu bebelușul și stratul interior, cu mușchi circulari dispuși pe orizontală , de jur împrejurul bebelușului. Mușchii circulari sunt în partea de jos a uterului, se îngroașă cel mai tare la deschiderea uterului, acolo unde avem colul uterin, așa-zisul cervix.

Mușchii mai puternici sunt cei verticali. Ei îi trag în sus pe cei circulari, relaxați, de la gâtul uterului și fac marginile colului să se subțieze, deci să se deschidă. Așadar, mușchii lungi se scurtează și se încordează ca să împingă bebelușul spre ieșire. Când mama e relaxată în travaliu și respiră, cele două seturi de mușchi lucrează în armonie. Mușchii verticali trag în sus, se încordează și împing. Mușchii circulari se relaxează și se retrag, ca să permită expulzia copilașului. Colul se subțiază și se deschide. Nașterea decurge lin.

Fătul începe să apese colul uterin. Înainte-înapoi, aceasta este mișcarea datorită căreia se deschide colul.

În sarcină, colul uterin are lungimea de circa 3-4 cm și este închis, sigilat, cu un dop gelatinos. Dopul poate să se desprindă câte puțin, în mici bucățele, care seamănă cu mucusul cervical. Dar poate să cadă și în întregime, deodată. În așa caz nu ai cum să nu îl observi. Încep contracțiile. Începe scurtarea colului, până se șterge de tot și ajungem la ceea ce numim deschiderea de 10 cm.

De ce se spune că fătul iese din canalul de naștere la o deschidere de 10 cm? Această cifră este dictată de mărimea porțiunii capului copilașului cu care acesta se angajează în canalul de naștere. Un copil născut la termen are circa 9,5 cm în diametru. Prin urmare, un copilaș născut înainte de termen poate avea un diametru mai mic, deci poate trece și printr-o deschidere mai mică de 10 cm. De aceea, e corect să spunem că așteptăm dilatarea completă a colului uterin, prin care să poată trece bebelușul. Copilașul iese din canalul de naștere atunci când nu are obstacole, când colul e complet șters. În primul stadiu al nașterii, copilașul se fixează în cavitatea pelviană (a bazinului mic). În a doua parte a nașterii, vorbim despre expulzie (copilașul iese din canalul de naștere), iar a treia parte a nașterii constă în expulzia placentei.

Vedeți alte explicații și demonstrația medicului Diana Mitriuc pe canalul de YouTube Nașterea Mea. Vă invit să vă abonați pentru a nu rata noile episoade.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close