Cristina Brașoveanu îi învață pe copii să confecționeze accesorii după tehnica macrame

Stilul Boho Chic înnobilează orice spațiu. Aduce gingășie, rafinament și senzația de intimitate, de căldură. Invită la relaxare. „Boho” vine de la franțuzescul „bohème”, care înseamnă „nomad”. Se asociază cu „bohemian”, prin care se subînțelege boem și are legătură cu subcultura boemă, cu artiștii săraci de după Revoluția Franceză, care aveau un stil de viață nomad și plin de creativitate.
Stilul boho chic include elemente de decor luate din natură, simple, diverse, ușor de mutat dintr-o parte în alta, de altfel compatibile cu orice interior. Oriunde le-ai pune, vor arăta splendid. Cuverturile, pernele, perdelele, coliviile, hamacele, lemnul, cuferele și, desigur, accesoriile împletite după tehnica macrame, sunt reprezentative pentru stilul boho.
Și iată că frumoasa Cristina Brașoveanu, mai ieri stewardesă în Franța, a lansat la Chișinău atelierele pentru copii, unde îi învață să împletească accesorii din fire de ață groase, din bumbac. Îmi place această inițiativă din motive evidente: copiii au șansa să descopere o nouă pasiune, deprind o îndeletnicire care poate deveni și o sursă de bani mai târziu, își dezvoltă motricitatea fină și atenția, se rup de gadgeturi, contribuie la amenajarea locuinței, etc.
Dar mai există un detaliu, după mine foarte sensibil, dulce și plin de recunoștință. Cristina întoarce și înmulțește darurile primite pe când era ea copil. După mine, cea mai mare putere și cel mai frumos dar, mai ales în ziua de astăzi, nu sunt lucrurile, ci informațiile. Și cel mai valoros cadou pe care îl poți face cuiva sunt cunoștințele. Cel mai bun lucru pe care îl poți lăsa în urma ta este informația care îi poate schimba cuiva viața. Cristina nu s-a gândit vreodată că macrame va deveni pasiunea ei sau că va reveni la ea zeci de ani mai târziu. Nu știa că va deveni ancora care o va reține într-un singur loc. Până nu demult viața ei era o nesfărșită aventură. Zbura dintr-un loc în altul, dintr-o meserie în alta. A făcut televiziune, s-a lansat în afaceri împreună cu soțul ei. Povestea lor de dragoste, deschid aici repede o paranteză, începe încă de pe când Cristina avea 16 ani. Sunt împreună de atunci. La un moment dat, ea s-a visat stewardesă, iar el – pilot. Așa că au vândut totul și au zburat în Franța. Cristina și-a îndeplinit visul, a călătorit la bordul aeronavelor în diferite colțuri ale lumii. Soțul încă mai face studii, ca să își atingă scopul. Iar pandemia i-a adus acasă.
Până decolează din nou, dacă e să se întâmple, Cristina îi învață pe copii împletiturile macrame, așa cum și pe ea a învățat- o o femeie de la Biserica Catolică din Stăuceni, pe când era copilă. Biserica aduna copii, preponderent din familiile social-vulnerabile și le oferea un hobby. Activitățile erau gratuite.
Urmărește-o pe Facebook și pe Instagram ca să nu ratezi atelierele.
Facebook: Macrame decor
Instagram: my.macramedecor
Cristina execută și lucrări la comandă. A înregistrat un record nu demult: a înnodat peste 1,5 km de fire din bumbac natural, pe inele de inox, cu diametrul de la 25 cm pana la 65cmși înălțimea de 85cm.
Dar câtă căldură aduce ea în casele oamenilor! Rame pentru oglinzi, accesorii pentru perne, coșuri de depozitare…toate lucrările ei sunt foarte gingașe. Desigur, decorul în stil boho/hippie arată ireproșabil la nunți, așa că da, împletiturile ei cu firul din bumbac au ajuns și acolo.
Și dacă adunați o gașcă de prieteni, Cristina e gata să le ofere masterclass-uri și copiilor mai mari, adică adulților. Eu am fost, mi-a plăcut, mai vreau. Șezătorile cu femeile, la masa cu împletiturile macrame, sunt foarte relaxante. Voi știți deja foarte bine că îmi place să mă odihnesc activ, așa că atelierele Cristinei sunt perfecte mai ales pentru perioada rece a anului. Degetele fug, mintea se oprește. La un moment dat, te deconectezi de șuete, de griji, de planuri și te ancorezi în prezent, lucrând asupra accesoriului. Recomand!