Alimentație și sănătateVideo

Cum am scăpat de pofta de prăjituri și torturi cu zahăr? (Rețetă video)

Mi-au trebuit vreo doi ani ca să scap de dependența de zahăr

Bomboanele, napolitanele, ciocolata, zefirul, torturile și prăjiturile erau slăbiciunea mea și nu mă puteam opri niciodată la o bucățică sau două. Tatăl meu, medic de profesie, venea des acasă cu o cutie de …„Bucuria”. Chiar merită ghilimele bucuria asta cu muuult zahăr. Mama ascundea bomboanele, noi le găseam și mâncam. Asta, când eram copii. Când am crescut mai mari, cerșeam ciocolată și nu mă opream până nu terminam toată cutia. Ce mai, zaharul e un drog, nu mai încape îndoială.

Tatăl meu e un „sladkaeshka” greu de întrecut și astăzi. Când merg la părinți, au întotdeauna ceva „bunișor”. Am mâncat un cornuleț cu ciocolată ultima oară. Am zis, ia să gust, cum o fi? A fost rău. Am gustat și dintr-o ciocolată cumpărată la benzinărie în ultimul nostru trip cu mașina până în România. Nu a mers. Mi s-a făcut greață.

Primele delicii dulci, dar sănătoase, izbitor de asemănătoare cu torturile și ciocolata, le-am mâncat la festivalul Art Labirint, acum 3-4 ani. Le-a pregătit Ion Platon – un raw vegan devenit faimos după ce a jucat o nuntă la care nu s-a mâncat carne și pește, iar oaspeților li s-a cerut să nu poarte piele naturală sau blănuri.

Torturile raw-vegane mi-au căzut „cu tronc” după ce am intrat în cafeneaua Raw Cafe, de pe strada Mihai Eminescu. Nu îmi venea să cred că sunt în întregime din nuci, că pe post de cremă se folosesc nucile caju, spre exemplu. Acolo am descoperit „snickersul” și „bountie” pe care le poți da copiilor cu inima împăcată, făcându-le bine. Carob în loc de cacao, nuci grecești și curmale în loc de pandișpan sau blatul din făină albă. Oare poate exista ceva mai bun? Cum e gustul, mă întrebi? Ai senzația că mănânci tort sau o prăjitură, doar că … e mult, mult, infinit mai gustoasă.

De când am descoperit dulciurile sănătoase, trec indiferentă pe lângă rafturile lungi cu torturi, prăjituri, rulade și ce mai găsești prin magazine. Pur și simplu nu mai sunt atractive. Deloc. Așa-zisele torturi de post, scăldate în frișcă vegetală, tot nu îmi sunt interesante.

Cresc fetele noastre. Știu că vor dori dulciuri, e firesc. O masă obișnuită chiar trebuie încununată cu un desert, astfel încât toate simțurile noastre să fie satisfăcute. Mai ales femeile au nevoie de dulce, e o chestie de energie. Mai pe scurt! Caut tot timpul rețete simple. Am intensificat căutările de dulciuri sănătoase. Făceam biscuiți și checuri, acum am încercat și un tort. La ochi.

Tipul de pe YouTube nu a lăsat informații despre cantitate, dar a ieșit foarte bine. Neașteptat de bine!Chiar dacă nu aveam fistic, iar în loc de sirop am pus miere. A ieșit cam subțire, pentru că tava pe care am folosit-o e prea mare.

L-am mâncat cu mare plăcere! Încercați și voi!

 

 

Tags
Show More

Related Articles

2 Comments

Lasă un răspuns

Back to top button
Close