Alimentație și sănătateDespre copii

Cum concepem un copil sănătos?

Recomandările cele mai răspândite, legate de conceperea copiilor, se rotesc în jurul testelor medicale la bolile infecțioase cu transmitere sexuală, se referă la administrarea acidului folic sau a vitaminei Omega 3 și la alimentația sănătoasă. Toate aceste recomandări sunt bune, dar mai există ceva. Pentru acel ceva am început să citesc „Osoznanoe roditelistvo” (Parentaj conștient) - carte scrisă de Ekaterina Mikitenko- jurnalistă, doulă, fondatoarea asociației obștești „Mamă fericită”, bloggeriță la mamamoldova.com și instructoare de dans pentru femeile însărcinate.

Astăzi, când unii laboranți încă îi mai recomandă femeii ce se pregătește pentru conceperea unui copil să consume alcool cu o zi înainte de  testarea la bolile cu transmitere sexuală, vine Ekaterina cu o carte minunată, în care ea sugerează trei pași importanți la conceperea unui copil sănătos:

  • Renunțarea la alcool
  • Deparazitarea
  • Consumul de apă plată

Primul lucru pe care trebuie să îl facă un cuplu înainte de a concepe un copil este să excludă alcoolul. Chiar și berea, vinul spumant. Chiar și de sărbători. Cel puțin în timpul pregătirii pentru concepere, în timpul sarcinii, alăptării la sân, dar cel mai bine desigur, pentru totdeauna. De unde vine această atitudine categorică? Iată de unde. În societatea modernă ni se impune stereotipul că a consuma alcool câte puțin nu e dăunător. Ni se vorbește despre „așa-zisul consum civilizat”. Îți poți permite, uneori, să te relaxezi cu un bocal de bere, cu vin, șampanie sau alte băuturi slab alcoolice. Nu că se poate, dar chiar trebuie. Iar de sărbători, e voie și tărie, doar e puțin, doar e din când în când. Nimic nu se va întâmpla, otrava în cantități mici este inofensivă și apoi se elimină din organism foarte repede. Voi credeți în asta, nu-i așa?”

Se pare că lucrurile nu stau deloc așa, mai ales în cazul femeii.

„Alcoolul și produsele rezultate din el se mențin în organism în jur de 20 de zile. Organismul unui bărbat tânăr restabilește celulele sexuale afectate de alcool timp de 100 de zile, cu condiția că nu mai consumă deloc alcool în această perioadă de timp. Fetele și femeile nu au deloc această posibilitate, căci se nasc cu setul complet de celule sexuale. Și dacă femeia consumă chiar și un bocal de bere sau de băutură ce conține alcool, se lezează una sau mai multe celule. Celula afectată poate crește, cauzând nașterea unui copil bolnav.

În continuare, autoarea vine cu date despre impactul alcoolului asupra fătului sau, mai târziu, asupra copilului născut. În familiile în care se consumă alcool, mortalitatea copiilor în primele luni de viață este de 5 ori mai mare și de 5 ori mai frecvent se nasc copii cu dizabilități, cu deficiențe fizice sau psihice, decât în familiile în care nu se bea deloc. În familiile în care se consumă moderat alcool, se nasc de 4-5 ori mai des copii cu anomalii, iar în familiile cu părinți alcoolici – de 37 de ori mai des. Consumul de alcool până la conceperea copilului sau în timpul sarcinii în 30-50 la sută din cazuri afectează dezvoltarea normală a fătului, ceea ce poate duce la dereglări fizice, psihice.

Ce mai poate face un cuplu ca să conceapă un copil sănătos? După excluderea alcoolului vine deparazitarea.

Al doilea pas: deparazitarea organismului. Oricât de sănătoși ne considerăm, este loc pentru paraziți, care influențează asupra imunității copilului, asupra somnului acestuia, poate cauza alergii și dereglări de somn. Autoarea recomandă metodele tradiționale de deparazitare, de exemplu apa cu usturoi. În 20 ml de apă rece se pasează un cățel de usturoi, se lasă peste noapte în frigider. Se servește o lingură de masă de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mâncare.

Ekaterina mai recomandă curățirea organismului, căci de sănătatea intestinelor depinde starea generală de sănătate a mamei.

Odată ce ai curățit organismul, menține starea bună de sănătate printr-o alimentație sănătoasă. Autoarea sugerează consumul de apă plată curată (2-3 litri pe zi), multă mișcare, saună și călirea organismului.

Ekaterina vine și cu mai multe cauze ale infertilității, dar și cu soluții. Printre recomandări figurează factorul spiritual. În aceeași carte, Ekaterina povestește despre sarcină și despre naștere. Voi reveni cu alte articole, la aceste subiecte.

Mi-a plăcut cartea, vă recomand să o citiți, dar și să urmăriți activitatea Ekaterinei Mikitenko, dacă planificați să deveniți părinte. Evenimentele organizate de ea le vin ca o mănușă femeilor însărcinate, dar și mămicilor. V-am zis că Ekaterina este cea care a amenajat camera roz din Maternitatea Nr. 2, din Chișinău? Ea promovează nașterea blândă, în condiții asemănătoare cu cele de acasă. Vă las acum un link la website-ul asociației Mamă fericită.

http://mamafericita.org/?fbclid=IwAR37Ovqk31Mtfr2Xfllpa8wViQqY8YtaNrSHi0ASvksgrBcxe15sdi4DYUI

Anunț! În fiecare miercuri, Ekaterina organizează un cerc de cântece pentru femei gravide și mămici. Mamele pot veni însoțite de copii.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close