Alimentație și sănătateDespre copiiOameni

Cum îți convingi copiii să se protejeze în timpul actului sexual? Când sunt pregătiți pentru sex?

Intuiesc eu, aceste întrebări fac inima multor părinți să freamăte. Copiii și sexul, în aceeași propoziție, nu le trezesc emoții neapărat pozitive.

Dar așa se face că în Moldova copiii își încep viața sexuală și la 12-13 ani, lucru care, este clar, nu poate să îi bucure pe părinți, cel puțin nu pe mulți. Sunt adolescente care nasc la 13-14 ani. De aceea, una dintre obligațiile părintelui, pe lângă îngrijirea fizică, asigurarea copilului cu îmbrăcăminte, hrană și dragoste, este educația sexuală.

De la părinți ar fi bine copiii să audă ce este sexul, de ce oamenii fac sex, care sunt riscurile sexului neprotejat, ce sunt infecțiile cu transmitere sexuală. După mine, educația sexuală începe pe la 2 ani, când părintele îi explică celui mic despre faptul că are penis sau vulve, nu păsărici și cocoșei. Tot atunci, un părinte conștient îl atenționează că părțile lui intime nu trebuie dezgolite în fața străinilor. Educația sexuală continuă cu explicații despre cum apar copiii, detaliile oferite fiind adaptate la vârsta lor. Și așa, încet-încet, se ajung la discuții despre transformările prin care trece corpul, despre poluție și ciclu menstrual, despre simpatii și … despre sex.

Dacă părintele întâmpină obstacole în discuția despre sex cu ai săi copii, există centre pentru tineret, la care specialiști bine documentați o fac ușor și în mod conștient. Unul dintre ei este urologul Radu Guțuleac. El le explică fir de-a păr adolescenților tot, ce ar trebui să cunoască despre sex, la  Youth Klinic – Neovita. Îl găsim și la Laboratorul Invitro Diagnostics. De la el am împrumutat câteva idei despre cum să îi convingem pe adolescenți să își pună prezervativul. De la el știu că o infecție de origine bacteriană, contractată chiar și de la o tânără virgină, îl poate afecta pe partener mai grav și pentru mai mult timp decât o chlamydia de exemplu.

La ce vârstă ar fi bine pentru adolescenți, din punct de vedere al dezvoltării fizice și psiho-sexuale, să își înceapă viața sexuală? Ziceam mai devreme că ei pot face sex și la 12-13 ani. E potrivit însă să se întâmple atunci când ei sunt cu adevărat pregătiți, adică atunci când ating maturitatea sexuală.

Atenție! Un băiat poate întreține relații sexuale și poate avea urmași încă de la primele poluții, adică pe la 13-14 ani. Fetele – din momentul în care le apare ciclul menstrual. Primele cicluri sunt deseori anovulatorii și neregulate. Dar în principiu, considerăm că o tânără poate avea copii de la primul ciclu menstrual.  

Și atunci, din punct de vedere fizic, o persoană este pregătită să întrețină relații sexuale destul de devreme. Dar mai importantă decât pregătirea fizică este cea psiho-sexuală. Și aici trebuie să vorbim despre libidou (componentă a sexualității, reprezintă pofta, apetitul sau dorința de satisfacere a instinctului sexual).

Libidoul poate fi:

Platonic – adorație, vise platonice şi fantezii, îndrăgostire, dorinţa de comunicare spirituală, dorinţa de a plăcea, alegerea îmbrăcămintei atrăgătoare, machierea, se formează deprinderi de a face cunoştință, de a atrage atenţia, de a comunica cu obiectul dragostei.)

Erotic – apare interesul faţă de erotică, se citesc romane de dragoste, aparea necesitatea de a fi mângâiat, de a avea contact corporal, apar fanteziile erotice. Tot aici menționăm scrisorelele, întâlnirile, curtatul, atingerile și jocurile erotice, masturbația, discuțiile erotice cu semeneii. Se face pregătirea pentru trecerea armonioasă și naturală către contactele intime.

Sexual – coincide cu primele poluții și prima menstruație. Libidoul sexual se manifestă prin dorința de a avea contacte sexuale. Masturbarea, pettingul, sublimarea, contacte sexuale, Homosexualism tranzitoriu, manifestarea sexualităţii, trezirea instinctelor parentale, necesitatea creării unei familii sunt caracteristice acestei etape.

Recomandare de lectură: Dezvoltarea psihosexuală a adolescenţilor. Dezvoltarea sexualității umane și formarea identității sexuale. (Link active https://www.cidsr.md/wp-content/uploads/2019/05/Modul-3.pdf)

„Putem spune că un adolescent a atins maturitatea psihosexuală atunci când poate da răspuns la întrebările: Cu cine mă cuplez, adică am găsit persoana potrivită?   Cunosc circumstanțele  și locul unde mi-aș dori să se întîmple?   Cum mă protejez pe mine, dar și pe partener, adică cunosc metodele moderne de contracepție și de protecție de infecții cu transmitere sexuală ? Ce fac atunci când apare o sarcină sau o infecție? Sunt tineri care la 15 ani cunosc toate infecțiile, consecințele, sunt bine informați, mai informați decât unii pacienți de ai mei care au peste 40 de ani”, îmi povestește Radu Guțuleac.

Cum îi convingem pe adolescenți să se protejeze?

  1. La această vârstă imaginea de sine contează enorm. Mai ales băieții vor să se afirme, într-un fel, prin sex. Au nevoie să știe că sunt virili și vor să aibă un act sexual cât mai lung. Noțiunea de „bărbat” se asociază cu funcția sexuală. Și atunci, momeală devine argumentul: „Un prezervativ poate scădea sensibilitatea, astfel încât să fie amânată ejacularea, ceea ce îți oferă o performanță mai îndelungată. Există prezervative lubrifiate mai special, în interior, care îl ajută pe bărbat să întârzie ejacularea.”
  2. Și, invers, dacă partenerii refuză să pună prezervativul pe motiv că nu își simt în profunzime partenera, aceasta poate să îi zdrobească scuza care, evident, nu ține. Există prezervative ultra subțiri care transmit și temperatura vaginului. Sunt atât de subțiri, încât toate senzațiile resimțite în timpul actului sexual fără prezervativ sunt identice cu cele pe care le experimentează cu prezervativul îmbrăcat.
  3. Apoi, mai ajută argumentul că există prezervative cu mustăcioare, striații (nervuri), cât și mici punctulețe care ies în relief, stimulând suplimentar.
  4. Și culorile, gusturile îl vor motiva pe adolescent să se protejeze. Imediat apare întrebarea: „Dar pentru ce sunt gusturile?” Și atunci vorbim despre jocurile sexuale la îmbrăcarea prezervativului, dar numai atunci când tânărul este cu adevărat pregătit pentru activitatea sexuală.
  5. Acum, cel mai important argument este SĂNĂTATEA. L-am lăsat la urmă, ca să se rețină mai bine. Consecințele infecțiilor bacteriene sau ale celor cu transmitere sexuală nu sunt deloc vesele. Prezervativul trebuie folosit uneori chiar și de cuplurile care formează familii de ani buni. Dacă partenera merge des la ginecolog și tot tratează diverse infecții, prezervativul devine obligatoriu. Mai multe o să vă spun aici, faptul că o tânără este virgină, nu înseamnă că nu îi poate cauza boli partenerului. Fiecare femeie are flora sa vaginală. Microflora vaginului poate fi patogenă din cauza igienei precare de exemplu.

Disbacterioza vaginală îi poate da mari bătăi de cap partenerului, mai multe decât o infecție cu transmitere sexuală. O prostatită bacteriană se tratează în 4-6 săptămâni cu antibiotice administrate neîntrerupt.  Și ca să înțelegeți de ce e mai anevoioasă infecția bacteriană decât cea cu transmitere sexuală, de ce scapi mai greu de ea, o să vă spun că cele sexuale (de exemplu chlamydia) se tratează în 10-15 zile, tot cu antibiotice.

Când ar trebui să meargă un adolescent la un urolog? Cu siguranță nu doar în caz de boală sau disconfort la nivelul organelor genitale.

  • La pubertate. Pe la 12 ani, părinții discută cu fiii despre dezvoltarea pubertară, despre tranzițiile prin care trece corpul lor. Cu fetele se vorbește pe la 13-14 ani despre menstruație și despre schimbările ce se produc în organism.

Primul control obligatoriu la urolog este potrivit la pubertate, pe la 12 ani, ținând cont de faptul că unii adolescenți se dezvoltă mai repede, alții mai lent. Fiecare are ritmul său. Este important să existe o relație de încredere între părinte și copil, astfel încât părintele să fie anunțat despre transformările prin care trece fiul. Orice părinte grijuliu va veni la urolog cu feciorul său dacă va observa că semnele de maturizare întârzie, dar și pentru ca specialistul să îi explice fir de-a păr tot ce se întâmplă la această etapă de dezvoltare. Controlul profilactic va servi și ca instruire, informare.

În general, controalele de rutină la urolog se recomandă tuturor, indiferent de vârstă. Devin obligatorii la etapa nupțială (când se formează o familie) și preconcepțială (când se intenționează conceperea unui copil). Orice tânăr sau bărbat care are o viață sexuală haotică, deci mai multe partenere sexuale, nu ar trebui să ocolească urologul. Dacă știe că nu s-a protejat în timpul unui act sexual ocazional, ar fi bine pentru el să se prezinte la cabinetul specialistului pentru investigații.

Aceleași reguli sunt valabile pentru adolescente, tinere sau femei. Prima vizită la ginecolog se recomandă pentru vârstele 12-13 ani sau atunci când întârzie anumite etape de dezvoltare sexuală (nu apare ciclul menstrual sau nu cresc sânii). Apoi, consultul medicului devine obligatoriu în cazul unui disconfort/dureri la nivelul organelor genitale. Atunci când formează o familie sau intenționează să conceapă un copil, de fiecare dată cînd și  femeia trebuie să urmeze investigații medicale sau tratament la ginecolog căci aceste tratamente trebuie urmate în cuplu. Iar controlul medical de rutină, pentru a preveni inclusiv bolile oncologice, este mereu o idee bună.

Fiți sănătoși, voi și copiii voștri!

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close