Cum să te apuci de sport când nu ai putere sau copiii nu te lasă? Experiența mea personală
Oricine o să îți spună, pe bună dreptate, că sportul, adică mișcarea, înseamnă viață.

Dar ce să faci când nu ai puterea să te ridici de pe divan?
Cum te descurci când ai copii mici, care se cațără pe tine și nu te lasă să faci exercițiile fizice?
Ai privit zeci de videouri care ar trebui sa te motiveze. Pe rețelele sociale îți tot apar filmulețe cu vloggeri sportivi care își etalează fesele și abdomenele lucrate, foarte activi și sprinteni. Și ei te îndeamnă să îi urmezi. Doar că ei rup covorașul de Yoga făcând exerciții uimitoare, iar tu îi privești și îți spui că ar fi bine să începi activitatea fizică. Numai nu astăzi. Poate mâine sau luni. Vine luni, iar tu nu te poți apuca de sport și și gata. Ceva te oprește.
Imediat vă povestesc ce m-a ridicat pe mine de pe divan și ce mă face să exersez 20-30 de minute în fiecare zi, în această carantină. Asta, deși încă mă trezesc de 7-10 ori pe noapte, ca să o alăptez pe fetița cea mică și deseori vreau în primul rând să dorm.
Durerile de spate. Incontinența urinară. Pe scurt, STAREA DE SĂNĂTATE
Să îmi fi zis mie cineva, chiar și un an în urmă, că o să „ruginesc” în așa ritm, aș fi spus că nu știe nimic despre mine. Într-un timp foarte scurt, am ajuns într-o stare „tehnică” proastă. Cel mai tare mă deranjau durerile de spate, căci despre incontinență urinară nu intelegeam că sunt o problemă decât atunci când am ajuns pe masa kinetoterapeutului. El mi-a explicat că durerile din regiunea lombară (șalele), care iradiază în picior, vin de la mușchii abdomenului și ai feselor ușor … adormiți. Kinetoterapeutul mi-a explicat clar: „Eu îți trezesc mușchii, fac conexiunile necesare între creier și mușchi, dar mai departe trebuie să muncești tu. Trebuie sa faci sport. Trebuie să îi antrenezi, să îi pui la treabă”. Kinetoterapeutul mi-a arătat câteva exerciții pentru fese și pentru abdomenul inferior. Bun, asta a fost până la carantină. Dar tot a servit ca un imbold pentru disciplina mea de azi. După doar o săptămână de sport, vă spun cu mana pe inimă, am uitat de durerile teribile de spate cu care mă trezeam în fiecare dimineață.
Antrenamentul poate să dureze 15-20 minute ca să dea rezultate
Când am auzit asta de la antrenoarea de fitness Ina Kishlaru – fondatoarea comunității Fitness Mama, organizatoarea Fitness Mama Forum, am simțit o ușurare și anume acest detaliu m-a motivat puternic. Vă zic sincer, mă demotivau îndemnurile de a face un antrenament cu o durată de cel puțin 45 de minute de sport. De unde să iau atâta timp când am doi copii mici și multe de scris. Dar putere fizică unde să găsesc? Cum să rezist când eu vreau sa dorm după nopțile mele albe care durează deja 2 ani și 6 luni? (De când s-a născut primul copil). Și aici, bingo, la Fitness Mama Forum aflu că e suficient să faci sport 15-20 de minute ZILNIC pentru a avea rezultate. Și nu e o minciună. Iar aceste minute zboară repede.
VACUUMUL abdomenului
Tot de la Ina Kishlaru am aflat că vaccumul abdomenului subțiază talia și tonifiază burtica. Spunea că într-o săptămână, respectând încă vreo două condiții, pierzi 2-3 centimetri din talie. Mi-am zis, nu am nimic de pierdut (eu tare voiam să imi tonifiez mai ales partea de jos a abdomenului, acea „burtica de mămică” molicică ce apare după nașterea unui copil. Am urmat câteva recomandări simple (vezi link-ul la articolul de mai jos) și am văzut primele rezultate. Pe bune! Nu am nimic de câștigat mințindu-vă. Iar rezultatele rapide sunt cea mai bună motivație! Vedeam ca se reliefează abdomenul în timp foarte scurt, imi doream și mai mult. Vedeți articolul neapărat!
Cum scăpăm de burtică? 6 pași, ușor de urmat, cu rezultate vizibile într-o săptămână
Îmi place să mănânc gustos!
E un imbold puternic. Nu vreau să renunț la mâncarea delicioasă ca să fiu într-o formă bună. Deoarece kilogramele in plus mă fac mai puțin mobilă, prefer sa fac sport decât să mă înfometez. Recunosc doar înfometarea controlată, poate chiar o dată pe săptămână, ceea ce îi face bine organismului. Este o metodă excelentă de detoxifiere. Dar să fac foame de dragul siluetei? Adolescenta și studenția sunt vremuri demult apuse. Astăzi sunt împotriva dietelor în general și militez pentru o alimentație sănătoasă, echilibrată, în fiecare zi.
Am găsit pe YouTube o antrenoare care ÎMI PLACE.
O cheamă Vicky Justiz. Ea a filmat 7 ediții cu antrenamente care se pot face acasă, fără echipament, anume pentru perioada carantinei. Îmi place cum arată ea, mă înviorează salutul ei, care îl amuza și pe soțul meu: „Hey, babes!” Iar asta e important (nu că îl amuză pe soț , ci ca tie, celui care face sport cu un antrenor ales pe YouTube, îți place de el). Trebuie să ai un model care să te motiveze. Vicky e amuzantă, are un abdomen de fier și fese braziliene. Sper să îmi reușească să îmi întorc fundul brazilian pe care l-am avut eu cândva – rotund și tare. După nașteri am slăbit și am pierdut formele de altădată.
Îmi aleg antrenamente lente, cu pauze între exerciții. Săriturile, antrenamentele extrem de solicitante, mă demotivează.
Până la nașterea fetițelor alegeam antrenamente turbo, HIIT sau Tabata. Circumstanțele s-au schimbat, a trebuit să accept realitatea. Nu pot ține pasul cu antrenorii parca hrăniți cu piper. În plus, m-am convins acum în carantină, poți slăbi și cu pauze între exerciții. Nu trebuie să alergi ca un căluț ca să transpiri, ca să arzi grăsimi. Crescând mușchii, arzi țesutul adipos. De aceea, alegi ceva ce ți se potrivește, să fie antrenamentul o plăcere, nu un chin, căci altfel nu vei dori să revii. Nu ai cum sa faci ceva cu de-a sila prea mult timp.
În PIJAMA nu ai cum să fii în priză
Ia ce bine, pot face sport măcar și în chiloți, căci sunt acasă. Nu trebuie să îmi bat capul despre cum arăt, așa cum se întâmpla la sală. Există însă un detaliu. În pijama sau chiloți te trage mai degrabă la somn, decât la sport. Serios! În loc să accelerezi, te relaxezi si te pomenești în baie făcând un dus, apoi pe canapea. Cel puțin pantaloni si un top sportiv sunt obligatorii, dacă vrei inspirație pentru a face exerciții fizice.
Citește și: http://apostrof.md/intrebarea-zilei-cum-crestem-imunitatea-raspunde-medicul-nutritionist-sergiu-munteanu/
I-am implicat pe copii
În prima săptămână, când mă apucam de sport, fetele tăbărau pe mine si eu renunțam. Faptul că stau în casă și că nu am cum să ard caloriile consumate mă întorcea din nou în fața televizorului. Și atunci ce am făcut? Am insistat. Am setat o nouă limită, un lucru absolut obișnuit pentru un părinte. Repetam întruna ca că e important pentru mine, că vreau sa fac sport, că ele se pot alătura, iar dacă nu vor, sa se joace. Se apropiau, le blocam accesul în zona mea de sport, cu mana, ferm și cu blândețe. Fetele se mai împotriveau, scânceau…minute în șir. Acum e și vârsta asta a scâncetelor. Eu repetam mantra – înțeleg că vreți joacă, dar eu fac sport. După asta ne jucăm, apoi mergem afara. Așa a apărut un nou ritual în familie – după deșteptare, giugiuleală, spălat, mic dejun, poate răsfoitul unei cărți, fetele fac sport. Tata în acest timp meditează și, mai nou, face sport și el! Pe cuvânt, copiii tot fac sport și le ies mai multe figuri decât la început. Fetița de 2 ani și 6 luni mă întreabă dimineața dacă facem sport. Când se vorba de copii, că să coopereze, este vital să le oferim lor mai întâi atentie și ceea ce își doresc – joacă de exemplu. Apoi , de cele mai multe ori, sunt gata să coopereze. Copilul, cel mic mai ales, nu o sa vina niciodată la tine, drag părinte să îți spună: „Cred că ai nevoie de timpul tau. Hai fă sport”. Ai nevoie de timpul tau? Ia-l.
M-am lăsat de cafea
Cafeaua îți dă energie pentru jumătate de oră ca să stoarcă apoi din tine dublu. Simt asta. Mă simt mult mai energică fără cafea.
Dar tu ? Faci sport în carantină?