Dacă ar putea vorbi, nou-născutul ți-ar mulțumi că îl porți la piept, în WRAP sau SLING
Sugarii purtați în brațe sau la pieptul mamei se simt ocrotiți de mișcarea ritmică, glasul, bătăile inimii și atingerile părintelui. În primele zile pe Pământ, acestea sunt vitale pentru sănătatea bebelușului. Nu vă fie teamă că astfel veți forma un obicei de care nu veți mai putea scăpa. Când mai puțin vă veți aștepta, copilul se „va desprinde” și va dori să exploreze de sine stătător lumea. Un copil purtat în brațe, la propriu și la figurat, în primele luni de viață, va crește echilibrat emoțional, cu încredere în proprii părinți și cu încredere în sine. Nu va fi nevoie să își „vâneze” părinții pentru atenție, căci a primit-o din plin când a avut cea mai mare nevoie și când crește un pic deja știe, părinții sunt mereu lângă el. Și invers, copilul care a fost obișnuit cu pătucul și căruciorul său din primele zile, va tinde să caute insistent atenția părinților dintr-un motiv simplu: i-a lipsit. Copiii noștri vor să fie cu noi și să stea mereu în brațe mai ales în primele două luni, nu pentru că sunt niște răsfățați, ci pentru că au venit într-o lume nouă, total necunoscută, pe alocuri înspăimântătoare. Copiii nu vor să fie alintați, ci vor să se simtă în siguranță. Atât. Pe la 4 luni, când copilul își ține bine capul, va fi bucuros să stea pe jos, poate chiar să se rostogolească, să exploreze lumea înconjurătoare. Tot atunci, un părinte iubitor și grijuliu se va gândi la un rucsac ergonomic, pe care îl va folosi în timpul plimbărilor, pentru ca bebelușul să poată vedea totul de la înălțimea acestuia.

Atunci când devii pentru prima oară părinte, ABC-ul sistemelor de purtare a copiilor te poate copleși. Nu știi pe unde să o apuci, ce sistem să alegi. Iată de ce slingul cu inele, pe care de altfel l-am ales după lungi cercetări, stă undeva în dulap. Nu l-am folosit. Mi s-a părut incomod, inutil și nu tocmai sigur, căci dacă nu îl prinzi cum trebuie, copilul poate să cadă din el. Alte mămici însă au adoptat acest sistem de purtare a nou-născutului cu mare bucurie, mai ales în timp ce fac treburi de gospodărie.
Așadar, am vorbit cu Tina Ceornaia – consultantă la ByBagy.com (producător autohton de rucsacuri ergonomice) despre sistemele de purtare a copilului, despre cum le alegem pe cele potrivite, care sunt dăunătoare și care sunt beneficiile sistemelor sănătoase. Vin cu informații, sper eu, utile, pentru alți părinți sau viitorii părinți.
Mai întâi, să ne lămurim, ce este WRAP-ul? E o pânză lungă, care se înfășoară în jurul trunchiului, sub formă de X, peste umeri, astfel fiind și spatele asigurat împotriva durerilor, disconfortului. Se folosește încă la nașterea bebelușului, fiind o continuitate a mediului din care a venit pe lume – burtica. Este legănat, aude bătăile inimii mamei, poate fi alăptat fără să fie scos din WRAP. De ce nu punem copilul în rucsac de la naștere? Pentru că spatele e foarte mic și are nevoie de susținere. În plus, nou-născuții nu pot poziționa larg picioarele. Wrap-ul e din stofă, deci permite ajustarea sistemului de purtare după mărimile copilului.
Încă un avantaj – nu trebuie să îmbraci călduros copilul, căci primește căldură de la corpul părintelui. Asta e minunat când te gândești cât de mult nu le place sugarilor să fie îmbrăcați.
Ce este SLING-ul? Sling-ul e un sistem de purtare cusut din stofe naturale, care are croiala asemănătoare cu un rucsac.

Sling-urile cu inel se înfășoară în jurul trunchiului, dar numai peste un umăr și se prind într-un inel. În acest sling, nou-născutul stă exact ca în burtică. Piciorușele sunt strâns lipite, spatele e rotunjit.

Rucsacurile ergonomice. Așa cum o sugerează și denumirea, sunt rucsacuri. Copilul poate fi purtat în față, dar și la spate. E de preferat în față, mai ales în primele luni de utilizare, pentru ca cel mic să se simtă în siguranță, în special în locurile aglomerate. Copilul poate fi purtat în rucsac de la vârsta la care își poate ține FERM, SINGUR, capul (de regulă pe la 4 luni). Când e cu fața spre pieptul părintelui, îi este comod să doarmă chiar în timpul mersului.

Mie personal rucsacurile ByBagy produse în Moldova (care rezistă la o greutate de 25 de kg) îmi par cele mai comode, cel mai simplu de folosit. Ai de cuplat doar două centuri, picioarele copilului stau larg deschise, în forma literei M. În același rucsac le-am purtat pe ambele fetițe. Wrap-ul și rucsacul sunt o soluție excelentă împotriva displaziei de șold.
Consultanții ByBagy te pot ajuta cu alegerea sistemului de purtare a copilului, potrivit în primul rând pentru părinte. În cazul în care nu procuri un produs de la ei (vizitează site-ul www.bybagy.com, vei găsi sling-uri, sling-uri cu inel, rucsacuri ergonomice, accesorii pentru alăptarea în public, accesorii pentru plimbările afară cu cel mic în sistemul de purtare), consultația te va costa 100 de lei. ByBagy coase și la comandă, de exemplu dacă părintele e supraponderal.
Cum știi că ai nevoie de un sistem de purtare a bebelușului?
În cazul în care copilul petrece foarte mult timp în brațe, atunci părintele are nevoie de ceva ca să nu își traumeze spatele. Apoi, părintele are nevoie de o alternativă atunci când copilul nu vrea să stea în cărucior. Sistemul de purtare e o oportunitate extraordinară de conectare a mamei cu copilul. Îi poate observa respirația, poate răspunde mai repede la nevoile celui mic atunci când îl ține la piept, decât atunci când îl plimbă în cărucior. Îi poate povesti, copilul vede mai multe, căci din cărucior poate observa doar cerul și vârfurile copacilor. Sistemele de purtare sunt o soluție minunată atunci când încă nu poate fi așezat pe funduleț copilașul, dar acesta se cere așezat ca să urmarească mediul înconjurător.
Cum înțelegi dacă sistemul de purtare este inofensiv?
Sistemele nu trebuie să aibă nimic decât stofă și curele. Nu trebuie să fie pus nimic acolo, în interior – nici burete, nici spumă, nici orice alt material mai dur decât stofa. Copilul trebuie să fie poziționat corect, cu picioarele larg îndepărtate. Stofa trebuie să susțină copilul de la genunchi la genunchi. Adică sistemele de tip „cangur”, cu chiloței înguști, îi dăunează grav. Picioarele efectiv atârnă în jos, fiind pusă o mare presiune pe coloana vertebrală și pe mușchii spatelui, care NU TREBUIE FORȚAȚI sub nicio formă în procesul de dezvoltare. Sistemul de purtare trebuie să-i permită bebelușului să fie strâns lipit de mamă. Dar dacă mama are emoții și îndoieli că cel mic va sta în sistemul de purtare, copilul va refuza să stea chiar dacă îi este comod și bine. El preia emoțiile mamei.
Vă las mai jos interviul cu Tina Ceornaia, poate găsiți detalii importante pentru voi, care nu au ajuns în acest articol.
Vă mai invit să urmăriți pagina mea de Instagram @annasmolnitchi, ca să nu ratați alte interviuri LIVE, înviorătoare pe timp de carantină.
Întrebarea zilei: cum creștem imunitatea? Răspunde medicul nutriționist, Sergiu Munteanu