Despre copiiOameni

Dacă ți-ai privi viața ca pe un film, ce ai vedea acolo? Olga Ternavskaia face fotografie de familie CINEMATOGRAFICĂ

Nu sunt sigură că există conceptul de „fotografie cinematografică”. Dar așa îmi vine să numesc pozele făcute de ea, care arată ca niște capturi de ecran din filme, iar oamenii simpli, de lângă noi - ca niște eroi dintr-o peliculă foarte bună.

Olga Ternavskaia mă corectează. Zice că e „fotografie lifestyle” – un soi de fotojurnalism artistic, prin care fotograful documentează cât mai frumos momentele interesante din viața cotidiană, REALĂ, a unei familii. Prin urmare, ședințele foto se fac acasă sau în aer liber, iar imaginile spun o poveste despre ceea ce sunt obișnuiți să facă membrii familiei.

Noi am invitat-o pe Olga în satul Rîșcova, unde am pornit proiectul de construcție a unei case. Acolo sunt și căluții lui Valeriu Istrati de la Horse Sanctuary Rîșcova, care apropo, a mai adoptat o iapă de câteva luni. Animalul a fost salvat de către un tânăr de abator. După ce am alergat alături de căluți pe pajiște, ne-am încălzit cu un ceai din plante în casa lui Valeriu, pe campusul Eco Village Moldova. A fost frumos.

De ce îmi place „fotografia family lifestyle”? 

  • Nimic nu se regizează. Nimeni nu pozează. Oamenii fac ceea ce sunt obișnuiți să facă (este clar, atunci când participanții nu se simt în largul lor din cauza obiectivului aparatului de fotografiat, Olga îi direcționează ușurel spre o activitate sau alta. Stânjeneala, de regulă, se stinge după vreo 30 de minute și oamenii se relaxează).
  • Zâmbetul „de serviciu” nu are loc în acest gen de fotografie.
  • Nu ai nevoie de haine speciale, „de sărbătoare”. Îmbraci ceea ce porți în fiecare zi.
  • Nu ai nevoie de machiaj, tone de pudră. Fotografii care fac „lifestyle” sunt maeștri în a te pune într-o lumină favorabilă, artistică, astfel încât să arăți minunat.
  • Scenele se surprind în lumină naturală, fără reflectoare sau altă recuzită sofisticată.

Olga Ternavskaia are la ea un singur aparat foto.

Fotografa Olga Ternavskaya

În loc de umbrele foto – jucării pentru copii. Și mai are ceva – un cristal și o lanternă. Mi-a fost interesant să o urmăresc rotind cristalul în timp ce ne făcea portrete, cu lanterna luminându-ne la spate.

„Le folosesc pentru a crea magie în cadru. Lumina caldă a lampei creează o atmosferă primitoare. Pe mine mă ajută lanterna foto în acest sens, pe care deseori o poziționez la spatele oamenilor. Cristalul creează luciul care aduce magia în imagine.”

Și oare nu ar fi mai ușor de jucat un pic în Photoshop?

„Photoshop-ul s-a reînnoit apropo, a apărut funcția care permite întinderea buzelor omului, ca să pară că zâmbește. Deci și zâmbetul poate fi schițat. Poți să schimbi culoarea cerului cu un singur click. Pentru mine însă toate acestea nu au sens. E artificial. Cu așa pași vom ajunge să înlocuim și omul. Pe mine mă interesează autenticitatea, sinceritatea, licărul din ochi. Omul e cel mai important în cadru. Efectele pe care le obțin cu lanterna sau cu acel cristal sunt cireașa de pe tort, iar omul e…chiar tortul, figura principală în fotografie. El și starea lui emoțională.”

Așadar, oamenii o lasă pe Olga în locuințele lor, să „spioneze”. Se ocupă cu treburile lor de rutină, iar fotografa, punându-le pe „peliculă”, le transformă în magie, într-o poveste. Atunci când clienții își primesc fotografiile, intuiesc eu, realizează cât de plină, minunată și împlinitoare este de fapt viața lor cotidiană. Olga mă convinge cu fiecare fotografie că bucuria vine din lucruri mici și că timpul în familie, petrecut simplu, în liniște, fără mult decor, este de-a dreptul sacru. E însăși viața. Ceea ce unor părinți le poate părea un banal ritual de tăiere a unghiilor bebelușului înseamnă de fapt conectare, grijă și o declarație de dragoste. Mesele în familie devin deseori mărturisiri făcute în tăcere, despre cât de iubit se simte sau despre cât de tare iubește fiecare. 

„Îmi place să îi fotografiez pe oameni în locuințele și rutina lor, acolo unde au loc cele mai importante momente din viața lor. Clienții mei preferați sunt copiii. Îmi este plăcut și ușor să lucrez cu ei. Ei nu trebuie să facă nimic deosebit, ca să obțin fotografii vii, colorate. Simpla lor prezență umple cadrul, spațiul, inima. Adulții, de regulă, sunt ușor crispați, mai ales la început. Copiii – liberi și firești, prin definiție.”

Olga ajunge să petreacă 2 ore cu o familie, la o singură ședință foto, de aceea adulții au timp berechet ca să „încalțe papucii” copiilor și să se relaxeze. Așa îi vedem și îi simțim în fotografii – ca la ei acasă. Mamele, deseori, nu au pic de machiaj și nu le deranjează nici ridurile mimice pe care fotografa alege să nu le șteargă cu buretele din Photoshop.

„Eu las ridurile mimice, deoarece avem în față un om matur, nu un bebeluș. Bebelușul nu are riduri. Omul, la o anumită vârstă, capătă riduri, mai ales mimice. Și asta e absolut normal. Însă ridurile mimice pot fi diminuate/înlăturate cu ajutorul luminii de afară. Dacă îl așezi pe om cu fața spre lumină, acestea nu se citesc. Iar dacă lumina îi bate dintr-o parte, neapărat se vor evidenția. Eu optez pentru naturalețe, sinceritate, mai ales că ridurile care apar în timp ce mama îi zâmbește copilului, sunt atât de frumoase! Vorbind despre zâmbete, despre atmosfera din casă, eu vreau ca toți clienții mei să știe: accept toate emoțiile, tot ce se întâmplă. E normal să obosească cei mici, să plângă, să se supere, să își exprime toate trăirile. Nu trebuie să vă preocupe ce aș putea gândi eu. Credeți-mă, nu voi gândi rău despre voi. Nu clasific nimic din ceea ce văd în casa voastră ca fiind rău sau bine. Unii oameni, mai ales mamele, sunt preocupate să iasă totul perfect și atunci sunt tensionate dacă apar circumstanțe neprevăzute. Aveți încredere, anume aceste situații pot crea cadrul minunat. Eu de exemplu am acasă, agățată pe perete, o fotografie cu fiul meu, ușor încruntat, scormonindu-se în nas. O consider ideală!”

Știu că vă interesează, de aceea scriu și prețurile pentru serviciile Olgăi. Pentru o ședință foto, după care primiți 20 fotografii, achitați 150 euro. Pentru 40 fotografii – 200 euro, iar 80 fotografii + o carte foto costă 250 euro. Urmăriți neapărat pagina Ternavskaia Olga Photography pe Facebook și profilul de Instagram TernavskaiaOlga.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close