CălătoriiOameni

De ce să nu mergi la festivalul DescOperă?

Între 14-16 iunie, la poalele stâncilor din Rezervația Orheiul Vechi se va cânta operă, sub cerul liber. Artiștii, celebri în toată lumea, acompaniați de orchestră, vor face pietrele să tremure, iarba să danseze, râul Răut să își încetinească pasul.

De ce atunci să nu mergi la eveniment?

1. Să îl ocolești dacă sufletul tău este imun la frumusețe fără cusur, la priveliști bune de pus în ramă sau pe Facebook și pe Instagram. Nu de alta, dar locul ales pentru festival este fantastic. Organizatorii m-au lăsat să văd pregătirile, cum se construiesc scenele din piatră și se cosește iarba, așa că vă pot povesti eu, acum, că zona îți fură inima.

Scena #1, pentru seara de 14 iunie. Aici vor evolua: Rusanda Panfili (vioară, Viena), Sergiu Musat (clarinet), Main Gheras (nai), corul „Doina”, orchestra Filarmonicii Naționale dirijată de Friedrich Pfeiffer din Austria

Festivalul va avea trei scene mari, astfel încât în fiecare seară, oaspeții vor putea urmări spectacolul în trei „săli” gigantice, improvizate în aer liber. În prima și a doua seară, sunt așteptați 1500 de oameni, iar pentru a treia nu e prevăzută o limită de locuri. Spațiul e atât de generos, iar iarba la poalele stâncilor – fără hotar.

2. Să nu vii dacă nu îți plac satele tradiționale moldovenești, cu garduri imense din piatră și perdele albe „crohmolite”, cu horboțică, la geam.

Nu te porni la drum dacă nu vrei să vezi oameni veseli, inclusiv turiști din Franța, Austria și China cioplind în lemn, plimbându-se cu bicicletele pe dealurile stâncoase și în lunca râului Răut, la apus fenomenal de soare. Stai neapărat acasă dacă nu te tentează să împletești pănușă, să te plimbi cu barca sau căruța. Copiii vor rata birdwatching (observarea păsărilor cu binoclul) ,în zonă întâlnindu-se 100 de specii.

Citește și: https://descopera.md/posts/de-la-viena-pana-la-opera-de-la-butuceni-pe-motocicleta

Information point.

3. Ocolește pensiunile din Butuceni și Trebujeni dacă nu îți place să fii primit cu mesele pline de plăcinte și sărmăluțe ce se topesc în gură, brânzeturi de casă, legume crescute de gospodarii din regiune. Eu am gustat din ele și am amețit de plăcere, gazdele pensiunii Casa din luncă mă întimpină, oricând mă opresc la ei, așa cum mă întîmpina bunica de fiecare dată – cu bucurie, nerăbdare, grijă și bucate gustoase.Grație organizatorilor festivalului DescOperă, am ajuns și la Casa de sub stâncă, la Vila Roz, la restaurantul Butuceni Eco Resort.

Butuceni Eco Resort

La ultimul am stat lângă cuptor si am privit cum gospodina casei face mâncare. Ploua, de aceea focul a creat o atmosfera intimă și caldă.

M-am simțit ca acasă, iar dacă mă și mângâiau pe creștet, jur că m-aș fi teleportat în copilărie, în ograda bunicilor, care tot de stânci erau înconjurați. Am eu o slăbiciune pentru pietre, brazi și dealuri sau munți. Am copilărit pe malurile stâncoase ale Nistrului, în satul de baștină a lui Dumitru Matcovschi, de aceea Orheiul Vechi pentru mine este din aceeași operă.

4. Vorbind despre operă, nu veni la festival, dacă nu vrei să auzi vocile de aur ale Moldovei, care ne-au dus faima în lume. La ediția a patra va evolua soprana Valentina Naforniță – solistă la Opera din Viena. Ea va interpreta rolul Adinei în opera Elixirul Dragostei, ce va fi pusă în scenă sâmbătă, 15 iunie.

Aici vor cânta Valentina Naforniță (Austria), Mihail Dogotari (Austria), Florin Guzga (România), Iurie Maimescu, Tatiana Dulghier

Ana Cernicova, solistă la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va fi soprană în compoziția Perpetuum Mobile de Straus, la închiderea festivalului, duminică, pe 16 iunie. Maestrul Friedrich Pfeiffer va dirija toate cele trei concerte de operă în amfiteatrul natural din Butuceni, care oferă o acustică ideală pentru o orchestră simfonică și vocile soliștilor de operă.

Citește și: https://descopera.md/posts/surprizele-muzicale-ale-festivalului-descopera-de-ce-trebuie-sa-fii-prezent-la-orheiul-vechi

Aceasta este casa din spatele scenei construită lângă râu pe care vor evolua Ljubica Vrancea (mezzo soprană în Serbia), Vladimir Dragos, Ana Cernicova

Acum eu las aici niște poze de la ediția a treia a festivalului, ca să îți fie mai ușor să decizi: vii sau nu, la DescOperă 2019.Îți las aici și site-ul evenimentului: www.descopera.md. Îți mai spun că biletele se vând pe iticket.md, la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ale Palatului Național „Nicolae Sulac” și la info pointul din Butuceni.  Copiii cu vârsta de până la 12 ani au acces liber, fără plată. Organizatorii oferă și transport. Te va costa 35 de lei să ajungi cu autobuzele DescOperă. Dar tu nu te grăbi, dacă nu vrei să vii. O să ți-o ia alții înainte. În primele două seri, amintesc, locurile sunt limitate. Fă rezervări pentru atelierele de învârtit plăcinte, împletit sarmale sau în pănușă, sculptatul în lemn și alte activități prin intermediul paginilor de Facebook ale pensiunilor: Casa Verde, Pensiunea Casa de sub Stâncă, Agropensiunea Casa din Luncă, Vila Roz (Trebujeni), Eco Resort Butuceni și Valea Stâncii. Sau și mai bine, dați-le un telefon!

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close