Oameni

Din stofă reciclată Victoria Cebotari croșetează leagăne, agățătoare pentru plante și covorașe pentru care un danez și un francez ar da toți banii

De ce zic un danez? Pentru că elementele de decor create de ea, monocrome, îmi amintesc de designul danez – minimalist, simplu și aproape de natură. De ce am zis că un francez și le-ar dori în casă? Pentru că de la francezi s-a inspirat Victoria. Timp de câteva luni se plimba la Troufaut – un magazin mic și cochet din Franța, în care examina împletitura și designul pieselor de decor executate după tehnica macrame.
„O mare parte din lucrările pe care le fac eu (macrameurile) cer implicarea fratelui Cristi.  Legănuțele, scăunelele, suporturile din lemn pentru macrame și altele necesită prelucrare. Noi lucrăm împreună și ne face mare plăcere. Cristi e designerul industrial și lemnarul în echipa noastră, iar eu managerul proiectului natureco.md, creatoarea macrameurilor și designerul de interior (într-un fel). Ca să croșetez piese de decor cu priză la cumpărători, trebuie să îmi imaginez clar cum se vor înscrie ele aproape în orice decor, în orice locuință. Obiectele create de noi sunt frumoase, dar și funcționale. Acolo unde ața nu se intersectează cu lemnul, fiecare creează ce vrea. Cristi – într-un garaj, eu – în dormitor, pe lângă copii (zâmbește).”
Victoria a început să croșeteze după tehnica macrame cu doar 6 luni în urmă. Până atunci, deși ținea minte că îi plăcea împletitul atunci când era mică, mâinile nu îi fugeau nici după andrele, nici după croșetă. A trebuit să intre o singură dată într-un magazin cochet cu decorațiuni interioare din Franța, ca să se topească după macrameuri.
https://www.facebook.com/naturecomd-107671024078420/
„Pentru mine a fost o descoperire, până atunci nu mai văzusem așa ceva, sau poate nu le observam. Am locuit câteva luni în Franța. Mergeam des la plimbare cu fetele și magazinul Troufaut mi-a furat privirea. Acolo  pentru prima dată am văzut câteva decorațiuni executate după tehnica macrame. Erau atât de frumoase că nu aveai cum să nu te îndrăgostești. Nu mai aveam somn după asta. Căutam pe Pinterest decorațiuni interioare asemănătoare cu cele de la magazin. Nici măcar nu știam cum se numesc. Până am revenit în Moldova, am stat și le-am admirat în vitrina magazinului și pe internet, voiam să încerc, dar cu copii micuți nu prea puteam merge mai departe de zona noastră să caut materiale. Mi-am comandat ață online…”
Și imediat s-a apucat de croșetat…
„Doar că ceea ce îmi ieșea nici pe departe nu arăta ca ceea ce vedeam pe Pinterest. Totuși am stat 3 zile în ele până am învățat tehnica destul de bine, ulterior am decis că ele stau destul de bine lângă lemn, așa că am făcut pagina comună și am lansat mica noastră afacere – natureco.md. Ne găsiți și pe Instagram.”
Processed with VSCO with l10 preset
Stofele folosite de Victoria sunt naturale, unele – reciclate. Până acum, Victoria locuia într-o casă cu părinții și cu fratele ei Cristi. Odăile fraților sunt pline cu sculpturi și obiecte de decor. La ei rămânea și rebutul. Când se va muta la casă nouă, spune Victoria, va adopta stilul boho în decorarea locuinței.  Victoria este mamă a două fetițe (de 3,7 și de 1,7 ani). A absolvit facultatea de pedagodie și limbă engleză, dar crede că alta e vocația. A găsit-o pe o stradă mică din Franța, în acel magazin cochet cu decorațiuni interioare. 

„Străbunicul nostru a fost lemnar, doar el în toată rudenia a avut acest talent. Tata imi spune că îi seamăn mamei lui. Bunicii mele îi plăcea foarte mult să țese, să coase, să croșeteze, totul în casa ei era creat de ea. La fel sunt și eu. Deși încă eram studentă, când am născut prima fetiță, mi-am achiziționat o mașină de cusut și am cusut borduri, pernuțe și tot de ce era nevoie pentru pătuțul bebelușului. Draperiile din cameră tot singură mi le-am făcut. Tehnica Macrame este cu totul diferită de croșetat sau tricotat. Are la bază doar câteva noduri, ideea e felul în care le aranjezi și simetria e cea mai importantă.”
Vizitați paginile lor de Facebook și Instagram semnate natureco.md. Veți simți cum albul pur al macrameurilor o să vă aducă pace și armonie în suflet, iar lemnul sculptat cu iscusință o să vă apropie imaginar de o pădure. Eu deja simt adierea vântului și aud foșnetul frunzelor …
Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close