Dionisie Cebotari, elev în clasa a 12-ea, ne oferă un joc distractiv care dezvoltă creierul
Încă nu îmi vine să cred, dar nu am încotro. Prima sursă îmi spune că Dionisie Cebotari este tânărul din spatele startup-ului „Mindtoys.md. Neurostimulatori pentru copii”. Despre ce este afacerea lui? Despre plăci de echilibru, confecționate din mesteacăn. În placaj sunt incrustate labirinturi, prin care jucătorii trec niște biluțe din punctul A în punctul B. Utilizatorii încearcă să facă asta în timp ce își mențin echilibrul ca să nu cadă.

Kinetoterapeuții cunosc valoarea plăcilor de echilibru. Le folosesc la reabilitarea pacienților după accidentări sau intervenții chirurgicale. Mai nou, psihologii, pedagogii și părinții de la noi sunt fanii acestora. Aceștia au observat mai multe beneficii:
- plăcile dezvoltă atenția și concentrarea
- reduc stresul
- dezvoltă scrisul caligrafic
- dezvoltă motricitatea fină și grosieră
Tablele se produc la Bălți.
Dionisie Cebotari: „Inițial ne gândeam la producerea jucăriilor din lemn. Voiam ceva care să fie mult mai captivant decât gadgeturile. Am apelat la pedagogi și la psihologi. Așa am ajuns să vorbim despre problemele copiilor de astăzi: tulburările de atenție, hiperactivitatea și dependența de dispozitive electronice. Echilibratorul de mână este un ajutor de excepție la dezvoltarea abilităților motorii fine și a coordonării mână-ochi la copiii de 2-4 ani. Neuro-jucăria este folosită de copiii cu dizabilități și de către adulții care au nevoie să restabilească funcția creierului după accidentări. Motricitatea fină, dezvoltată în copilăria mică, își aduce aportul la activarea proceselor cognitive: vorbire, memorie, gândire, imaginație.”
Psihologii și pedagogii au doar mesaje de laudă. Spun că utilizarea acestor jucării sporește concentrarea și perseverența. Pedagogii mai open-minded (cu mintea deschisă) le folosesc la lecțiile cu elevii din clasele primare, iar asta îmi place mie la nebunie. Dat fiind faptul că cei mici se plictisesc și obosesc foarte repede, ar fi extraordinar să aibă mici pauze de dezmorțire. Timp de odihnă, petrecut cu folos.
Placa de echilibru, realizată inițial pentru antrenamentele schiorilor și a surferilor, mai este folosită de sportivii care fac arte marțiale, dansuri și Yoga. Se utilizează în terapie, pentru a restabili echilibrul, în timp ce creierul lucrează mai mult pentru a-și păstra echilibrul. Placa cere implicate toate părțile corpului, altfel cazi sau te împiedici. Antrenamentele cu placa întăresc gleznele și genunchii, ceea ce previne luxațiile sau leziunile, care se pot întâmpla des în timpul celor mai banale activități, de rutină. Mușchii o să ardă dacă vei încerca să prinzi o minge în timp ce îți păstrezi echilibrul pe placă, faci flotări sau ridici câte un picior.
Sper să vă uimesc în cel mai apropiat timp cu trucurile și cascadoriile mele pe placa de la mindtoys.md. Când soțul meu m-a întrebat de ce avem nevoie de această placă, eu i-am răspuns: „Ca să punem creierul în mișcare”. Nu știu ce planuri aveți voi, dar eu îmi doresc să fiu mega activă, flexibilă și mobilă chiar și la 70-80 de ani.
Dacă vă doriți și voi o placă, vedeți pe Facebook: Neurostimulatori pentru copii
pe Instagram: mindtoys.md