Alimentație și sănătateOameni

Dmitrii Pliușcev a crescut primele vlăstare pe masa de călcat. Află istoria micro-verdețurilor Papa’s Greens

Foarte mulți oameni se uită la micro-verdețuri ca la un decor drăguț pentru un sandwich sau o salată.

Dar ce păcat, când te gândești că aceste vlăstare firave conțin de la 4 până la 40 de ori mai mulți nutrienți decât planta matură. Dmitrii strânge recolta la etapa de dezvoltare a plantei, care durează de la 7 până la 30 de zile. În această perioadă, semințele le oferă plantelor cantitatea maximă de vitamine, minerale și proteine.

„O să îți explic mai simplu cum se întâmplă acest lucru. Dacă lași … busuiocul, spre exemplu, să ajungă la maturitate, toată puterea, deci toată hrana acumulată din sol se răspândește prin toată tulpina și frunzele plantei. În schimb, dacă o consumi când e încă vlăstar, ai toți nutrienții adunați grămadă, deci mai multă sănătate”, mă convinge Dmitrii, care astăzi cultivă 13 soiuri de micro-verdețuri.

Valeriană, ridiche, floarea-soarelui, mazăre, trifoi, broccoli, rucola, coriandru, bazilic, muștar și altele, sunt vlăstarele pe care fondatorul brandului Papa’s Greens le crește în apă cu îngrășăminte. Mai ecologic decât atât, nici că se putea. Micro-verdețurile lui nu știu de sol, sunt hidroponice. Apropo, trei săptămâni în urmă, Agenția de Siguranță a Alimentelor a pus ștampila pe toate certificatele despre calitatea micro-verdețurilor care nu știu de iarnă sau toamnă. În casa lor este mereu primăvară. E umed, cald și bine. Astăzi, Dmitrii are un spațiu de 30 de metri pătrați, în care crește vlăstare. Totul însă a început pe masa de călcat.

„Mai întâi creșteam vlăstare pentru noi, pentru familia noastră, apoi pentru prieteni. Foloseam masa de călcat, dar a devenit neîncăpătoare, am trecut la dulap. Am înțeles că nu ne ajunge, căci cercul „fanilor” a crescut. Am cercetat piața, am înțeles că suntem 3 producători de micro-verdețuri în toată țara, de aceea am decis să ne transformăm pasiunea într-o afacere. Ne ajuta foarte mult socrul meu, care le livra clienților. Din această cauză am și numit vlăstarele „Papa’s Greens”, care a devenit brandul nostru”, mi-a povestit Dmitrii.

Ideea i-a venit după ce a participat a patra oară la Programul Work and Travel și a lucrat la un restaurant de 4 stele dintr-un parc național din SUA. Era bucătar acolo, iar micro-verdețurile făceau parte din meniul localului. Astăzi, Dmitrii speră să aducă pe rafturile din magazine vlăstare cu tot cu rădăcină. Asta e starea firească a lucrurilor, spune el. Ambalajul nu trebuie să fie prezent. Așa le-am găsit și la Piața EcoLocal Farmers din scuarul Kentford, organizată astăzi, 30 martie. De altfel, trebuie să subliniez, acolo găsiți micro-verdețurile ecologice Papa’s Greens, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 9.00. 

Eu l-am cunoscut pe Dmitrii la degustarea organizată de MADEIN.MD, împreună cu EcoVisio. Daniela, fondatoarea Madein.md, mi-a mărturisit că a subestimat puterea vlăstarelor. 

„Spre deosebire de salate, care nu prea îmi potolesc pofta de mâncare, micro-verdețurile mă lasă cu senzația de sațietate. În plus, chiar sunt foarte gustoase”.

Papa’s Greens este unul din brandurile care reprezintă crezul asociației obștești EcoVisio, și anume că Hrana e iubire (#FoodIsLove). Ce înseamnă asta?

„Te simți altfel, mai bine, atunci când transformi hrana într-un act de iubire. Mă refer la dragostea pentru tine însuți, ca om și corp, atunci când alegi să consumi alimente de calitate. Vorbesc despre dragostea producătorului față de omul care se va hrăni cu roadele muncii lui. Includem aici și dragostea producătorului față de mediu, grija pe care i-o poartă mediului, atunci când nu îi dăunează cu activitatea sa. Am lansat campania Food is love ca să transmitem mesajul că mâncarea bună vine de la oameni buni”, mi-a explicat Clara Abdullah, coordonatoare de comunicare la EcoVisio.

Grădina Moldovei cu semințe și germeni, Lucia Gavriliță cu produse raw vegane, Ribca’s Artisan Bakery cu pâine bună, MoBerry cu deserturi din fructe sunt alți producători – eroi ai campaniei Food is Love. Urmează degustări, ateliere de gătit și filmulețe delicioase, care o să ne spună poveștile lor. 

Citește și: ecovisio.org/foodislove

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close