Dorina Sorochin, mămică a 3 băieți mici, luptă pentru un mediu curat. Metodele impresionează
La ai săi 30 de ani, Dorina Sorochin are 3 băieți: de 4 ani, de 2 ani și de 7 luni. Acum cinci ani, a început marea transformare. A câștigat un proiect legat de protecția mediului și nu mai are liniște. Face tot ce îi stă în puteri ca să reducă deșeurile, ca să se alimenteze sănătos (fără carne, pește, lactate), ca să îi atragă și pe alți oameni în ceea ce rudele ei numesc „nebunie” sau „ciudățenie”.

Am cunoscut-o pe Dorina la Târgul Eco Local. Mai întâi am observat „avosika”, o plasă superbă, înnodată din cânepă, apoi am ridicat ochii spre vânzătoare, să o întreb cât cere. 110 lei.
„Atât de puțin”, mi-am spus eu și am luat-o repede, de parcă îmi era frică să mai audă cineva prețul și să mi-o ia înainte. În loc de rest, mi-a propus niște punguțe textile (20-30 lei bucata). „Făinuț”, mi-am zis. „Le pot folosi în bucătărie sau ca trusă pentru produsele mele cosmetice. Nu vor ocupa mult loc în geantă, așa cum pățesc eu cu trusele din piele”. Ochii mei au început să mai caute curiozități pe „tejgheaua” Dorinei. Văd periuțele de dinți. „Care e treaba cu ele?”, o întreb.
„Sunt ecologice, din bambus.”
240 lei costă 4 periuțe, fiecare cu un termen de valabilitate de un an.
Bun! Le iau.
Am agățat avosika în bucătărie, pentru că arată superb ca piesă de decor, și nu îmi puteam lua gândul de la Dorina, care s-a bucurat atât de tare și sincer când cumpăram de la ea.
Mă gândeam să scriu despre plasele pentru cumpărături, croșetate sau înnodate de ea, dar aflu că Dorina luptă, în fiecare zi, pentru un mediu curat. S-a bucurat de achiziția mea, deoarece mai importantă decât banii este grija oamenilor față de mediu. Pentru asta le împletește, ca oamenii să renunțe la plastic – sursă teribilă de poluare.
Sacoșele de multiplă folosință sunt doar o parte din arsenalul ei de arme împotriva poluării.
Dorina face curățenie în casă cu bicarbonat de sodiu, oțet și uleiuri esențiale.
Dorina își face detergent pentru curățenie, din săpunul cunoscut de homo „sovieticus” ca „hozeaistvenîi”.
Dorina crește „luffa” , dovlecelul-burete, care poate fi folosit la baie sau în bucătărie. Tot din această plantă creează săpunuri naturale exfoliante. Ea zice că eocnomisești mult, dar și speli orice: fața, corpul, vesela.
Din nuci de săpun, amestecate cu uleiuri esențiale, face săpun lichid. Astfel a exclus șamponul, gelul de duș și săpunul lichid fabricate din substanțe chimice, dar și recipientele din plastic. Nu mai trebuie să explic, desigur, că aceste recipiente, alături de pungile din plastic, poluează grozav mediul ambiant.
Dorina a redus considerabil uzul de scutece de unică folosință. De la 4 pachete pe lună a ajuns la unul. Acasă, folosește scutece lavabile, iar pe al doilea copil l-a așezat pe oliță pe la un an, tocmai ca să fie mai prietenoasă cu natura, ca să reducă numărul de scutece de unică folosință.
Dorina are 104 pungi textile, cusute sau împletite de ea, pe care le utilizează în locul sacoșelor din plastic.
Pe 20 aprilie, Dorina și Extinction Rebellion Moldova, Tinerii pentru Eco Plastic, creatorii Torbesc vor împărți sacoșe textile și sacoșe înnodate (avosika) în centrele comerciale, ca să convingă cât mai mulți cumpărători să renunțe la pungile din plastic. Detalii despre eveniment, vedeți aici: www.facebook.com/events/
În ultimii 30 de ani, noi, oamenii, am creat mai mult gunoi decât putem procesa în următorii 100 de ani. Pungile din plastic reprezintă o bună parte din deșeurile pe care le producem zilnic. Odată ajunse la groapa de gunoi, aceste pungi fie sunt luate de vânt și duse în copaci, fie sunt mâncate de păsări și alte animale care nu pot face diferența între hrană și plastic, fie se descompun în mii de particule de microplastic și ajung în apele din care bem și în solurile în care ne creștem hrana.
De aceea, Dorina nu încetează să reducă plasticul din viața ei și se bucură enorm atunci când cunoaște oameni care trăiesc după aceleași principii sau care vor să o urmeze. Ea a creat grupul GoingZeroWasteMoldova , util pentru cei ce vor o viață fără deșeuri. Acolo găsim informații despre cum putem înlocui poluanții cu obiecte la fel de utile, dar inofensive pentru mediu.
Ce ar fi să înlocuim cănuțele din plastic pentru cafeaua preferată „to go” cu un mug? În loc de șervețele – o batistă. În loc de pungi din plastic – avosikă și pungi reutilizabile Robeen?

Fiți cu ochii pe Green Up Mom, pagina de lucru a Dorinei. Acolo puteți plasa comenzi, atunci când vă doriți să procurați torbe, sacoșe împletite sau textile, periuțe de dinți eco și pungi reutilizabile ecologice.
Dorina vrea să lanseze și o aplicație mobilă cu informații despre evenimentele, organizațiile ce prestează servicii eco, producătorii cu deșeuri minime sau politici verzi de recolectare a recipientelor lor. Această aplicație ne-ar permite să monitorizăm la câte pungi din plastic renunțăm zilnic, cum separăm noi deșeurile. Dorina mai vrea și un magazin cu obiecte pentru economia circulară și reducerea consumerismului.
Ca să rezum, eroina mea de astăzi practică orice o conduce pe ea și pe familia ei spre o viață organică, simplă, sustenabilă, în același timp interesantă și diversă. Fără carne, pește, lactate și plastic se simte fantastic într-un univers atât de diferit de ceea ce există în lumea de astăzi. GoingZeroWasteMoldova este lumea ei. Tu ce faci? Te bagi?