Alimentație și sănătateDespre copiiSarcină/Naștere

Trei lucruri extraordinare pe care le face corpul tău pentru tine, ca să naști ușor

Nașterea poate fi ușoară, atunci când femeia are încredere în propriul corp și în bebeluș, atunci când înțelege cu toată ființa sa că a fost concepută să nască. Dacă nașterea era atât de periculoasă precum se povestește mult prea des, în zilele noastre, ne-am fi stins demult ca civilizație, vorba educatorului prenatal Ditta Depner. În momentul în care natura/ Forța Divină (eu prefer să spun Dumnezeu) a decis să îi ofere femeii misiunea de a aduce pe lume copii, i-a oferit și instrumentele de care are nevoie, pentru ca nașterea să se producă în liniște și în siguranță. Au existat cazuri când femeile au născut fiind în comă. De aici și concluzia: corpul știe să nască, iar de la femeie se cere doar să nu-i încurce, să lase nașterea să se desfășoare. Cu cât mai relaxată este, cu atât mai ușor va naște.

Las aici câteva minuni ale naturii care o ajută pe femeie să devină mamă, care îi pregătesc treptat și sigur corpul pentru naștere. Vreau să cred că știind aceste lucruri, femeile care au frică de naștere, prind curaj și putere. Frica, atenție, blochează uterul și include starea de alertă. Corpul primește semnalul: fugi, ești în pericol! Acest semnal nu îi permite colului uterin să se deschidă, deranjează fluxul de hormoni și îl face pe copil să se simtă în primejdie, astfel încât acesta se poate bloca în canalul de naștere, de exemplu.

Apropo, tot starea de tensiune nu îi permite bebelușului să coboare în bazin, să ajungă în poziția vertex (cu capul în jos), înainte de naștere. De regulă, această rotație are loc în săptămânile 32-38 de sarcină sau cu doar câteva ore înainte de travaliu. Copilului îi este foarte greu să ajungă cu susul în jos atunci când mușchii abdomenului sunt tensionați.

Așadar, cum se pregătește corpul femeii de naștere, fără ca aceasta să știe sau să facă ceva special? 

  1. Hormonul relaxin înmoaie toate cartilajele

Oasele bazinului sunt unite între ele prin ligamente şi sunt acoperite de muşchi, ceea ce în mod normal face ca pelvisul să fie o structură relativ rigidă. În sarcină însă, relaxinul înmoaie aceste ligamente, pentru a-i face mai mult loc uterului (la final de sarcină, uterul este de 1000 de ori mai mare decât până la graviditate). Cu circa o lună înainte de naștere, la nivelul oaselor se întâmplă ceva fantastic. Hormonul relaxin acționează și mai tare, ca să înmoaie și mai mult articulațiile, pregătindu-i astfel copilului „covorul roșu”, adică o trecere mai ușoară prin pelvis. Bazinul efectiv se desface, ca să îi facă mai mult loc bebelușului ce îl traversează. Cartilajele se înmoaie atât de mult, încât femeia, la sfârșit de sarcină, are senzația că se deplasează pe nisipuri mișcătoare, că i se „plimbă” toate cartilajele. De aceea se recomandă ca gravidele să nu poarte tocuri mai ales în luna a opta de sarcină.

Eu personal recomand și pilatesul sau YOGA, tocmai pentru a „aduna” toate piesele la loc, pentru a le trimite grupurilor mici de mușchi semnale că sunt acolo, că trebuie să funcționeze, pentru ca femeia să nu se „deșele” complet. La pilates facem și exerciții pentru abdomen, cu același scop – ca să punem la treabă mușchii, pe care mama natură îi deconectează ca să permită creșterea uterului. De aici și diastaza abdominală, apropo. Are menirea să lărgească abdomenul, să îi facă loc bebelușului.

Să revenim însă la bazin! Bazinul revine la starea inițială, de până la naștere, în primele două zile după ce este adus pe lume copilul. Aici îmi reiau mantra! Recomand vizita la kinetoterapeut pentru recuperarea de după naștere. Bazinul trebuie ajutat să revină în poziția sa inițială.

Vezi și: http://apostrof.md/intre-noi-femeile/

O să vă mai spun ceva despre bazin. Nu vă grăbiți să îi credeți pe medicii care vă pun diagnosticul „bazin prea îngust” (disproporție cefalo-pelvică), prin care se are în vedere că fătul are capul prea mare, iar mama – un pelvis prea îngust. Sunt medici care îi anunță mamei diagnosticul cu multe luni înainte de naștere. Chiar dacă la ecografii se vede că fătul are capul mai mare, nimeni nu poate „citi în stele sau cafea” cum va progresa în realitate nașterea, iar invitația la cezariană din cauza acestei disproporții este inoportună. Reieșind din ceea ce v-am povestit despre ligamente și hormonul relaxin, niciun medic nu poate prognoza cât de mult se vor întinde ligamentele pelvisului și cum își va modifica forma în timpul nașterii. De asemenea, nu poate fi anticipat nici modul în care fătul se poziţionează pe pelvis. Să ne amintim că şi capul bebeluşului se deformează în momentul naşterii, micşorându-şi diametrul, pentru a putea trece prin canalul vaginal. Unii medici dau vina pe această disproporție dacă se ajunge la cezariană, fără să se pomenească alți factori: frica mamei (am povestit despre impactul fricii asupra corpului), poziția nefavorabilă în timpul expulziei.

Născutul în picioare sau pirostrii permite lărgirea diametrului canalului de naștere cu, atenție, 30 %!!!!! Copilul intră mai ușor în pelvis atunci când este ajutat de forța gravitațională, articulațiile fiind libere să se întindă și să se miște, astfel încât capul bebelușului să se poziționeze reușit.

Pe de altă parte, nașterea pe spate nu ajută nicidecum!!! Mai mult, pune presiune pe coccis, îl imobilizează (coccisul este situat la baza coloanei vertebrale și e legat de pelvis). Astfel se compromite lărgirea canalului de naștere și, da, se poate ajunge la cezariană, dar nu pentru că natura i-a dat mamei un bazin defect, ce nu o ajută să nască natural, ci pentru că tactica medicală este una greșită.

2. Se vascularizează zonele care ajută la naștere. Ce înseamnă asta? În acele zone se pompează mai mult sânge, ceea ce îi oferă mușchiului FLEXIBILITATE. La ce zone mă refer? La perineu în primul rând! Apropo, perineul nu trebuie pregătit pentru naștere și știi că vei naște în curând atunci când perineul nu mai este roz, ci negru. 

Perineul (zona dintre vagin și anus, care se întâmplă să se rupă de cele mai multe ori din cauza poziției greșite de naștere) este unul dintre beneficiarii procesului de vascularizare. Recomandarea educatorului prenatal Ditta Depner este ca femeia să nu accepte sub nicio formă epiziotomia (tăierea perineului), cu scopul prevenirii rupturii perineului sau lărgirii canalului de naștere. În travaliu, contracțiile ajută perineul să devină maleabil prin mișcările de „du-te vino”. Contracțiile funcționează în felul următor: îl propulsează pe copil, îl fac să înainteze doi pași, frecând perineul, ca apoi să se oprească. În pauza dintre contracții, copilul face un pas înapoi. Așa are loc masajul colului uterin, iar fiecare contracție amorțește perineul, în același timp – îl face mai moale, mai flexibil. Atunci când nu se intervine în această „horă” și femeia este lăsată să nască în ritmul ei și al bebelușului, șansele ca perineul să se rupă sau să apară fisuri sunt minime.

Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=-9gW1Wi4jqA

Nu trebuie pregătit nici vaginul în mod special, explică Ditta Depner. Unele femei folosesc dispozitivul Epi-no, cu gândul că își vor antrena și își vor lărgi vaginul înainte de naștere. Educatorul prenatal spune că este marketing pur. Vaginul este foarte ridat, maleabil, conceput să nască un copil. Toate ridurile, fiind bine vascularizate, permit o întindere mult mai bună.  E ca și atunci când faci dragoste. Cu un preludiu bun, femeia simte plăcere și toată zona intimă se vascularizează, ceea ce face vaginul și perineul maleabili.

Țesuturile se rup atunci când nu există suficient sânge! Atunci când femeia naște pe spate, de la presiunea cu care vine capul copilului spre anus și care se pune, anume pe anus, mai mult decât pe vagin (unica ieșire concepută pentru naștere), perineul cedează. Medicii pot prevedea asta în momentul în care femeia împinge. Zona se face albă, semn că nu ajunge sângele acolo și atunci efectuează epiziotomia. 

3. Se prepară un „cocktail de hormoni”, care ajută la naștere.

„Hormonii dragostei” se produc de către sistemul limbic sau „creierul emoțional”, aflat în mijlocul creierului nostru. Hormonii dragostei se produc doar dacă se deconectează neocortexul (partea rațională, cea mai evoluată a creierului nostru, care lipsește la animale). Ca să se includă creierul emoțional, femeia are nevoie de liniște, siguranță, intimitate, de instincte – în locul controlului și rațiunii, prin urmare – de relaxare. Orice intervenții inoportune o pot agita, în consecință – pot periclita nașterea.

Hormonii estrogen și progesteron la debutul gravidității ajută la menținerea sarcinii. Dar tot acești hormoni pornesc travaliul, activează niște anestezii naturale în creier și în coloana vertebrală a mamei, pregătind-o de aducerea pe lume a copilului.

Oxitocina, „hormonul dragostei”, declanșează contracțiile, sporesc senzația de împingere la expulzie, participă la reflexul de ejecție a fătului, la coborârea și ejecția laptelui matern, contribuie la stabilirea unei conexiuni între copil și mamă, la sentimente materne de dragoste și grijă față de bebeluș. Această oxitocină este secretată de corp. Oxitocina artificială, care se injectează de cele mai multe ori pentru a grăbi nașterea, dereglează schimbul de hormoni, bruiază procesul firesc al nașterii.

Endorfinele sunt de 200 de ori mai puternice decât MORFINA!!!!!!! În travaliu ele creează acea stare de transă, de ușoară amnezie, de abandon (absență) a femeii care naște și o face concentrată doar pe naștere, nu pe ce se întâmplă în jurul ei, mai ales după încheierea nașterii. Starea de euforie se datorează acestor hormoni. Imediat după naștere endorfinele o ajută pe mamă să rămână alertă, să alăpteze bebelușul, să fie în stare de veghe, să îi simtă fiecare mișcare și respirația. Îi oferă extazul, iubirea, iar hormonul prolactina ajută la producerea laptelui.

Catecolaminele (adrenalina, noradrenalina, cortizolul) sunt hormoniii stresului, care apar atunci când există frică, teamă, supărare, pericole. Hormonii stresului anihilează endorfinele și oxitocina, blochează sau încetinesc contracțiile, cordul fetal încetinește. În schimb, se consideră hormoni ai activității atunci când se includ la expulzie. Deci la expulzia copilului, catecolaminele îi dau femeii puterea să împingă, să expulzeze bebelușul. Tot ele îi dau femeii senzația de frig după ce naște. De aceea trebuie luate imediat măsuri, pentru a o încălzi, altfel acești hormoni vor putea spori riscul de hemoragie post-partum. Așadar, la expulzie, hormonii stresului sunt buni, de ajutor. În travaliu – trebuie la maxim reduși, înlocuiți cu oxitocină, cu starea de bucurie și plăcere. Hormonii stresului trebuie evitați și imediat după naștere, căci ei inhibă contracțiile uterine, de care mai avem nevoie la expulzia în mod natural a placentei. Aceiași hormoni ai stresului îl mențin pe bebeluș alert în momentul nașterii, îi țin ochii larg deschiși ca să întâlnească noua lume.

Vezi și: http://apostrof.md/de-ce-exista-durere-la-nastere-si-cum-poate-fi-redusa-in-mod-natural/

Eu vă invit să descoperiți fascinanta lume a nașterii împreună cu educatorul prenatal și terapeutul holistic Ditta Depner, care știe cum să împuternicească o femeie, poate să o facă să creadă din nou în capacitatea sa de a naște ușor și liniștit. Ditta are un curs extraordinar de pregătire pentru naștere, care durează patru zile, timp în care viitorii părinți află cauzele subtile ale complicațiilor care pot apărea în sarcină sau la naștere, despre impactul analgeziei epidurale asupra mamei și copilului, despre mintea și memoria nou-născutului, despre toate etapele care fac o naștere cu adevărat naturală și împlinitoare. Explică pe degete cele trei etape ale nașterii, dar și despre îngrijirea nou-născutului în primele ore de viață. Oferă metode de respirație care diminuează durerile în travaliu și la expulzie. De la Ditta aflăm ceea ce nu o să ne povestească medicii. De 11 ani ea cercetează nașterea sub toate aspectele. În 2017 a fost desemnată femeia anului pentru apararea drepturilor la naștere. Ea a adus pentru prima oară în România, încă în 2010, metoda „HypnoBirthing” și a însoțit atunci peste 800 de cupluri pe drumul lor către o naștere cu blândețe.

Vă invit pe site-ul Dittei: www.dittadepner.ro

Și pe canalul ei de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCt-vmRdmpfk51zoR0VivxwQ

FOTO: Bubulici Dinu Photography 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close