După cursul de automachiaj cu Dika Cheptine-Nenița, îmi vine să strig în gura mare ….

Îmi vine să strig în gura mare că nu orice paletă de culori ni se potrivește și că aruncăm bani pe fereastră atunci când cumpărăm farduri doar pentru că arată bine. O fi arătând, dar nu pe mine sau pe tine, dacă ai o piele de culoare caldă, iar în paletă – culori roz, roșietice. Și câte alte zeci de nuanțe am descoperit la cursurile organizate de Dika, make-up artista care ne învață să ne machiem singure….
După ce am aruncat la gunoi o grămadă de rujuri „nud” (bej, un pic roz, de un roz pal) și am ieșit de câteva ori cu fața mai neagră decât umerii și zona decolteului, în public, mi-am zis: „Atât! Ajunge! Vreau să știu cum mă pot machia, astfel încât orice pată de culoare de pe fața mea să îmi accentueze atuurile, nu să mă îmbătrânească sau să mă urâțească.”
Am atâtea fotografii și înregistrări video pe care nu vreau să le revăd, doar pentru că m-am machiat nereușit. Mai pe scurt, istoria asta nu e despre mine, ci despre câteva lucruri pe care le-am descoperit abia acum, care odată aplicate, mă fac atât de frumoasă! Da, da, da. Trucurile de frumusețe învățate de la Dika mă fac atât de „gustoasă”, încât vreau să împart noile cunoștințe cu voi. Admit că pe unele le cunoșteați și că numai eu sunt căzută de pe altă planetă, abia la 32 de ani învățând să îmi pun în valoare chipul. Așadar, să începem.
- Faceți masaj! Unde? Pe față! În fiecare seară, după demachiere, și dimineața, înainte de a aplica machiajul. Nu trebuie să treceți cu un făcăleț sau cu un buldozer peste chip, e suficient să masați cu degetele liniile pomeților și a bărbiei, apoi fruntea, dar atenție, în SUS! „Numai în sus de acum încolo să văd că tragi degetele, nicidecum în jos”, m-a disciplinat Dika. Jur că masez fața oricând aplic o cremă și văd un contur mai fain, am senzația că are un efect de lifting. Pe lângă asta, masajul revigorează.
- Înmuieți buretele în apă înainte de a aplica fondul de ten. E foarte tare acest truc!!! Niciodată nu îmi reușea să evit petele atunci când întindeam fondul de ten. Fie că foloseam peria, fie că îmi puneam degetele la treabă, tot neuniform se „așternea” fondul de ten. Acum, când înmoi buretele în apă, apoi în fond de ten, îl trec de jos în sus (de la bărbie, spre frunte) cu mișcări rapide și precise. „Imaginează-ți că tragi o cusătură cu o mașină de cusut. Buretele este ca acul care face țac-țac, repede, pe linie”. Funcționează perfect! Înainte de a pune fondul de ten, aplic o bază de machiaj, altfel zis, o cremă.
- Ca să știți ce palete de culori vi se potrivesc, uitați-vă la venele de pe mâini. Ați citit bine, uitați-vă la venele din dosul mâinilor, dacă sunt verzi – aveți un pigment cald, deci aveți nevoie de culori calde. Dacă sunt albastre – aveți un pigment al pielii rece, așa că vă orientați spre culorile reci. Să vă dau un exemplu. Penelope Cruz e „călduță”, iar Nicole Kidman – rece. Și aici vine o regulă, culoarea nud al rujului care se potrivește unui tip de piele rece va arăta ca cimentul pe o piele caldă. Femeile calde să își privească buzele. În cazul lor, rujurile nud au aceeași culoare pe care o au buzele lor, în forma naturală, fără balsamuri sau orice altceva. Pentru mine e un indicator excelent, care m-a făcut să zic: „Aha, iată de ce am aruncat la gunoi atâtea rujuri nude”.
- Aplicați culori închise pe umbrele care cad pe față și culori deschise pe punctele înalte ale chipului. Ce înseamnă asta? Iluminatorul (culoarea asta luminoasă, strălucitoare, de nelipsit în machiajul vedetelor, care se aplică pe partea de sus a pomeților) se întinde pe lobii proeminenți ai frunții, pe podul nasului, pe bărbie, mai sus de pomeți, deci acolo unde cade lumina atunci când te uiți țintă la tine, în oglindă, de dorit cu multă lumină îndreptată spre tine. Nu întorci capul nici la dreapta, nici la stânga. Te uiți înainte și o să vezi că pe anumite porțiuni ale feței cade umbra, uite acolo bagi farduri închise la culoare sau corectorul – fardul de corectare a formei feței.
- Conturați sprâncenele cu creionul! Serios, nu e un detaliu lipsit de importanță atunci când ai goluri în sprânceană. Eu am încercat pudre și pomade de sprâncene, ca să descopăr că e foarte simplu să obții sprâncene bune de pus pe coperta „Vogue” cu ajutorul creionului de sprâncene, care are o perie atașată la capac. În sfârșit am aflat și eu la ce folosește această perie. După ce desenezi firele, treci cu peria și retușezi, fardezi ceea ce ai desenat. Arată atât de natural și frumos!
- Aplicați blush-ul după ce zâmbiți, pe „pernuța” cea mai apropiată de nas. Eu făceam totul pe dos! Îl aplicam pe pomeți, dar ca să obții acel efect de „ștrengăriță sfioasă”, care roșește atunci când i se face un compliment, trebuie să pui un pic de blush (sau un ruj roz finuț) pe acea pernuță care se formează pe lângă pomeți. Da, știu, e greu să povestești ceea ce trebuie să vezi cu ochii tăi, dar poate reușesc să mă fac înțeleasă.
- Înainte de aplica fard de obraz, pudrați fața. Astfel veți evita petele, iar fardul se va întinde uniform peste pomeți. Imaginați-vă că peria este o mătură și că măturați particulele de fard de pe pomeți, iar înainte de aplicare scuturați un pic peria scăldată în culoare.
- Verificați termenul de valabilitate, țineți cont de el și aruncați la gunoi produsul după ce acesta expiră. Dika a aruncat la coșul de gunoi vreo 6 produse din altădată modesta mea trusă de machiaj, doar din acest motiv – că erau vechi. Cum a înțeles asta? S-a uitat la numărul din pătrățel, indicat pe produs, cu litera M lângă el. Acest număr spune următoarele: „Mă arunci la gunoi când trec uite atâtea zile după ce m-ai deschis și ai început să mă folosești”. În cazul produselor care nu aveau indicat numărul pe recipient (probabil era imprimat pe cutia din carton), Dika le-a mirosit și mi-a dat și mie să le miros. Am simțit un iz înțepător, neplăcut, de ulei învechit și dăunător. Le-am zis „Pa” atât de ușor!
- Nu aplicați produse cosmetice peste alergie! Dacă totuși trebuie neapărat să vă machiați în acea zi cu ghionin, când fața e acoperiță de bubițe, administrați intern un medicament special împotriva alergiilor, ca să nu vă înrăutățiți situația.
Există încă atâtea nuanțe curioase legate de machiaj, mai ales din cele individuale, încât nu o să îmi ajungă nici două nopți să vă povestesc despre ele. Vă recomand, dar nu pentru că Dika m-ar fi rugat, ci pentru că m-am simțit eu foarte bine după curs, să mergeți la ea, la lecțiile ei de automachiaj. În primul rând, sunt utile. În al doilea, te relaxează. Timp de 8 ore studiezi forme, culori, fețe de oameni, e foarte interesant. NU în ultimul rând, ajungi să te iubești foarte mult, exact cum ești. Eu știam că am o față asimetrică. „Toți oamenii au asimetrie pe chip”, îmi ziceam eu. Dar după ce mi-am examinat minute bune fața, am înțeles că asimetria e mai pronunțată decât credeam eu. Partea dreaptă, și anume sprânceana cu tot cu ochi, sunt poziționate mai jos decât ochiul și sprânceana din stânga. Pe lângă asta, am observat că partea dreaptă are formă pătrată, iar cea din stânga – rombică. Aceste vești, într-o altă conjunctură, mi-ar fi putut părea triste. Aș fi putut gândi că am un mare defect, dacă nu eram în studioul Dikăi, care liniștit, pe alocuri cu glume, povestește despre anatomia feței, îți arată celebrități de la Hollywood cu fețe pătrate, cu mandibulă despre care oamenii spun că sunt de cal, etc. Deși au trăsături ce pot fi considerate de majoritatea – defecte, aceste personalități apar în topurile celor mai sexy oameni de pe planetă. Și atunci care e concluzia, pe lângă cea că machiajul corectează și ajută la înfrumusețarea chipului?
CONCLUZIA cea mai importantă este asta. Nu există chipuri urâte, ci un make-up artist incompetent. Glumesc.
Nu există defecte, ci neîndemânarea de a pune în valoare corpul sau, în cazul dat, fața, pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Suntem unici, nu mai există un alt om, identic. Mie îmi pare asta fascinant și mă bucur că avem o grămadă de instrumente ca să devenim mai buni, inclusiv în ale machiajului. Dika, apropo, are și un alt serviciu, de personal shopper. Merge cu tine la magazin ca să cumpărați împreună produsele cosmetice ce ți se potrivesc, după ce îți curăță trusa de machiaj de cele nepotrivite, care, așa cum se întâmplă în multe cazuri, oricum nu erau folosite de către proprietară, din diferite motive. Pe mine cursul de automachiaj m-a ajutat în acest sens, am văzut ce produse arată bine pe fața mea, am mers la magazin, mi le-am cumpărat, îmi place ce văd în oglindă, viața e frumoasă.
Urmăriți pagina de Facebook Makeup Studio by Dika Cheptine ca să aflați când mai organizează cursuri de automachiaj sau ca să faceți o programare pentru lecții individuale. Diferența, în bani, e de 20 de euro.