Elena Lazarev ne așteaptă la muzeul ei din Vorniceni. Un exponat vechi este prosopul din 1908, păstrat de la cununia bunicii
Muzeul Vatra Dumeniului e înconjurat de văile prin care ar fi trecut domnitorul Alexandru cel Bun, a citit într-un manuscris vechi Elena Lazarev. De pe dealul spre care privește casa cu mărturii despre tradițiile poporului nostru, prin anii 1400, se vedeau dumeștile - așezările oamenilor. De aici vine și denumirea muzeului - Vatra Dumeniului.

Elena Lazarev s-a născut în satul Vorniceni, raionul Strășeni. Aici sunt casa, masa și inima ei. Acum e hotărâtă să transforme zona într-una turistică, să lege patru sate într-un traseu turistic. De altfel, când urci pe dealul la poalele căruia se află muzeul, vezi ca în palmă tocmai cinci sate! Vorba ceea, ce-i legat de Dumnezeu, omul să nu desfacă. Aceste localități rurale sunt destinate să conviețuiască, iar Elena o să le dea o mână de ajutor băștinașilor. Are spirit de antreprenoare, așa că transformă pasiunile localnicilor într-o mică afacere și o bucurie pentru turiști.
„ O să punem pe masa turistului un set de suvenire cu rădăcini în 4 localități. Mierea va fi de la Casa Mierii din satul Micleușeni, pruna – de la Dolna, șervețelul – din Lozova, iar de la Vorniceni va avea ca amintire o trăistuță sau un țolișor.”
Țolurile și trăistuțele se țes chiar în curtea muzeului, la un război procurat din banii accesați printr-un grant european. Elena Lazarev a depus dosarul la ODIMM și a devenit beneficiara programului „Femei în afaceri”, finanțat din bugetul de stat, subvenționat din fonduri europene încă din anul 2016.
„Eu m-am născut aici, îmi iubesc meleagul natal și nu mi-am dorit niciodată să plec. Sunt contabilă de meserie, deci nu mi-e frică de cifre și de bani. Dimpotrivă, am multe idei despre cum să îi folosesc. Nu e ușor însă să găsești ideea perfectă. Am așternut pe hârtie toate ideile pe care le aveam și am ales-o pe cea care unește sectorul privat cu cel public și civic. Aveam războiul de țesut vechi de 100 de ani, la început doar un exponat. Apoi, i-am dat o a doua viață.”
„Însă, ca să putem țese țoluri, aveam nevoie de un război nou, așa că am depus dosarul la GAL – Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor, un proiect finanțat de UE. Am participat împreună cu Ludmia Crăciun din satul Lozova, și ea beneficiara proiectelor ODIMM. Ludmila avea nevoie de un utilaj pentru țeserea prosoapelor, iar eu – de unul pentru țeserea țolurilor. Am câștigat împreună proiectul, așa că la Lozova se fac prosoape, iar la Vorniceni – țolișoare.”
Elenei i-a fost mai complicat să găsească femei care stăpânesc arta țesutului decât să acceseze granturile europene. În cele din urmă, i-a reușit. Ajuns la muzeu, turistul își poate lua ca amintire și un țol țesut după vechile tradiții, în versiune stilizată. Va pleca acasă cu o imagine clară despre cum trăiau bunicii și străbunicii noștri. În muzeu vede scoarțe (covoare vechi din cânepă) de prin 1900, apoi instrumentele folosite la confecționarea lor, va afla că bebelușii erau legănați în covata în care se făcea pâine.
Va rătăci pe hudițele localităților rurale prin fotografiile vechi de pe pereți. Va face drumeții, ca să ajungă la Biserica din Lemn din localitate sau la Mănăstirea Căpriana. Muzeul Vatra Dumeniului este o destinație pitorească ce se intersectează pe drum de țară cu trasee ce duc spre Biserica Veche ,Zona Pietrăriei , Țiganca ,Manăstirea Căpriana,Lozova de sus.
„În anii 1400, Alexandru cel Bun, mergând spre Mănăstirea Căpriana, trecea prin localitățile Țiganca și Dumești. Dumești era o localitate cu trei văi. Noi suntem în a treia vale, cea mai frumoasă vale. Vornicul, dregător la Curtea Domnească, responsabil de treburile interne, cu atribuții judecătorești, și-a întemeiat aici familia, dar și satul care poartă astăzi denumirea Vorniceni. Aici erau pe vremuri niște căsuțe care se numeau dumești, de aici și denumirea muzeului.”
Turiștii care pășeau pragul muzeului voiau să ia ceva cu ei, ca amintire despre drumurile străbătute în localitatea Vorniceni. Elena Lazarev confecționează păpuși din pănușă – o îndeletnicire specifică spațului nostru mioritic, dar înțelegea că turiștii au nevoie de ceva mai mic, simbolic, ușor de transportat în geantă, fără să fie deteriorat. S-a gândit că un magnet din lemn de exemplu ar fi potrivit. De aceea, a depus dosarul la ODIMM ca să devină beneficiara programului „Femei în afaceri”. Îi trebuiau bani pentru o imprimantă 3 D și un laser.
Imprimanta e încă pe drum, undeva la frontieră, însă lucrul cu laserul merge strună. În fotografia de sus vedeți chipul lui Mihai Sadoveanu. Acest suport poate servi ușor ca un semn de carte. Tot acolo vedeți și imaginea muzeului care ar putea fi pusă pe un magnet, iar ornamentele vor decora cutiile în care turiștii își vor lua miere, țoluri, prosoape și prune. Dacă vă doriți și voi să vizitați muzeul, lăsați un mesaj pe pagina de Facebook Vatra Dumeniului sau anunțați-vă vizita din timp la numărul 0610 05 100.
Dacă sunteți și voi femei cu spirit antreprenorial, aveți o idee de afacere sau o afacere care necesită un impuls financiar pentru a se dezvolta, accesați www.odimm.md, secțiunea femei în afaceri. Nu lăsați insuficiența banilor să stea în calea visurilor voastre. Depuneți dosarul la ODIMM pentru a beneficia de un ajutor financiar. Din 2016, numai prin programul „Femei în afaceri”, au fost subvenționate 395 de proiecte, prin care s-au generat investiții de 95 milioane de lei și s-au creat 1600 locuri de muncă. Nu trebuie să ai o afacere impresionantă ca să te bucuri de sprijinul Uniunii Europene. Este important să faci ceea ce te pasionează.
Mă bucur că am fost invitată să cunosc eroii campaniei „UE pentru Moldova Rurală”. Pe mine personal mă inspiră poveștile lor de viață și de afaceri, curajul de a investi în localitățile rurale în ciuda tuturor stereotipurilor demotivatoare din jur. Susțin în continuare că localitățile rurale sunt viitorul nostru. Sunt convinsă că turismul rural și agricultura pe pământurile noastre roditoare, binecuvântate de Dumnezeu, sunt misiunea noastră ca popor pe acest glob, în această lume.