Eu și Green Up Mom vă recomandăm uleiurile MIRA

Dorina Sorochin sau Green Up Mom, așa cum o puteți găsi pe Facebook, este mamă a 3 băieți, fondatoarea grupului GoingZeroWasteMoldova și luptătoare pentru un stil de viață sustenabil („Sustainable living” este o filosofie de viață, înseamnă să ai grijă de sănătatea ta și de mediu. Stilul de viață sustenabil presupune că alegi responsabil produsele de care ai nevoie, te asiguri că nu sunt toxice și că nu îi dăunează planetei. De cele mai multe ori, sunt multifuncționale, au o durată lungă de viață, pot fi reciclate. Sustenabilitatea înseamnă calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare).
De la Dorina am aflat despre uleiurile MIRA, presate la rece, apărute pe piață în luna octombrie. GreenUp Mom e fascinată de politica verde a producătorului. Îi place că:
✔ MIRA are ambalaj reciclabil
✔ Uleiul expirat se reciclează
✔ Se colectează sticlele după consumul uleiurilor
✔ Se testează mai multe formule ca să fie folosit șrotul pentru producerea măștilor, a scrub-urilor de corp și a altor soluții pentru îngrijirea corpului
Pe Dorina o „aprinde” sustenabilitatea, iar pe mine și pe familia mea – „gurmanzi get-beget”- aroma, gustul și metoda de producere.
Am gustat patru tipuri de ulei : din migdale, din susan, dovleac și aurul pentru sănătate – chimenul negru. Favoritul e dovleacul, urmat de migdale, susan, apoi chimen (acesta din urmă, se știe, ca gust nu tocmai încântă, dar are un efect terapeutic puternic).
Uleiul din dovleac fascinează prin culoare (e fix ca sămânța, de un verde închis), apoi mirosul – ai senzația că ții în mână un dovleac copt, proaspăt adus din grădină. Odată trecute primele două probe – aspectul și aroma, uleiul din dovleac nu dezamăgește nici ca gust. Că pui un pumn de semințe în gură, că servești uleiul, senzația este aceeași. Savuros!
Fetița cea mică a ajuns să iubească uleiurile datorită soțului, care consumă în jur de 100 de grame, în doar două zile. Emma a apreciat uleiurile MIRA, am surprins-o de două ori cum bea direct din sticluță ulei de migdale.
Bun, pe lângă gust, ne place omenia. Eu și soțul meu am fost cuceriți de cumsecădenia și de sinceritatea producătorului, care ne-a livrat personal, uleiurile. Muncește în rând cu angajații, nu are fițe de șef, este pasionat de ceea ce face, oferă răspunsuri sincere. Nu ne-a vrăjit cu povești căutate astăzi, pe placul tuturor, cum că ar avea materie primă ECO. În țară noastră, nu ai cum sa fii producător de uleiuri presate la rece, ecologice, mi-a explicat Marian Ceban.
„Materia primă o procurăm de la distribuitorii care au avize sanitare și certificate de inofensivitate. Astăzi, este dificil să găsim semințe ecologice. Nu te poți considera producător ECO, atunci când ai 10 tipuri de semințe și doar una sau două din ele sunt ecologice. Legea spune că toate semințele care trec prin același ciclu de producere, trebuie sa fie certificate ECO sau să ai două secții de producere ca să nu se intersecteze semințele ecologice cu cele obișnuite.”
Când i se nimerește sămânță de proastă calitate, așa cum s-a întâmplat cu o partidă de susan și de dovleac, Marian Ceban nu a aruncat-o. A dat-o la producerea uleiului tehnic.
Acum, care e metoda de producere a uleiurilor MIRA? La IarmarEco am auzit un cetățean întrebând un producător ce presează manual uleiul, dacă mai presează cineva, în Moldova, cu utilaje din lemn, ca pe vremuri. Cică ar fi mai natural și mai sănătos. Așa să fie, oare?
„Presa am ales-o de tip melc de la Farmet, una mică, dar cu opțiunea de a regla viteza, presiunea și cantitatea de ulei ce rămâne în șrot (care ulterior poate fi transformat în făină), respectiv am posibilitatea să mențin temperatura maximă de 500C a uleiului, la ieșire. De ce am renunțat la ideea presei hidraulice (sau cum le mai spuneți, manuală, din lemn ca pe vremuri), deoarece pe lângă avantajul de a stoarce uleiul la temperaturi foarte scăzute, are 2 mari dezavantaje:
- Uleiul presat la acest tip de presă picură încet. Până se adună o cantitate suficientă el e expus la aer și lumină, iar aceștia sunt factorii principali de oxidare (râncezire) a uleiului, pe când la presa de tip melc procesele merg mult mai rapid și uleiul nu interacționează atât de mult cu acești doi factori.
- Lemnul și sacii sunt complicat de întreținut. Prin ei curge ulei care nu se spală atât de ușor și, inevitabil, are tendința să se îmbibe adânc în aceste materiale. Și atunci, nu ai altă soluție decât să le arunci și să procuri altele la fiecare presare, dacă vrei să ai un produs igienic curat.
În plus, nu am găsit nicio lucrare științifică, potrivit căreia, componența organico-chimică a uleiului obțtinut prin presare la melc este diferită de cea a uleiului obținut prin presa hidraulică. Eu sunt sigur că presa pe care am ales-o e suficient de rapidă, astfel încât în ulei să nu se pornească activ procesul de oxidare, apoi inoxul din care e produsă permite curățirea și îngrijirea ei temeinică. Scopul nostru e să obținem un ulei care la maxim își păstrează proprietățile nutritive”, mi-a explicat cu răbdare, Marian Ceban.
Cum puteți face rost de aceste uleiuri delicioase și parfumate? Lăsați un mesaj pe pagina de Facebook, MIRA,sau sunați la numărul 0795 55 202. Le găsiți și la magazinul alimentar, Lotus, situat pe strada Mitropolit Dosoftei 100.
Uleiurile se livrează pe întreg teritoriul țării. Ajung chiar și la Tiraspol. Green Up Mom a venit cu o inițiativă tare de tot – cumpărături în grup. Te alături grupului de pofticioși și îți iese uleiul mai ieftin. Vedeți imaginea de mai jos, luați legătura cu Dorina Sorochin, cumpărați la preț redus.