Oameni

O familie din Chișinău a construit în Dănceni o casă inteligentă din buturugi de salcâm și lut

O casă inteligentă, clădită din buturugi de salcâm? Sună ca o combinație destul de bizară, nu-i așa? Uite că soților Irina Burca și Valeriu Meșina le reușește să împrietenească natura cu sistemul inteligent de monitorizare a locuinței de la distanță, prin telefon sau calculator.

La un moment dat, „furnicarul”, așa cum este numit orașul Chișinău de către protagoniștii istoriei de astăzi, i-a convins că nu are nimic bun să le ofere.

Irina spune: „Aveam impresia că suntem niște cobai de laborator care fac în fiecare zi una și aceeași sarcină— dimineața ducem copiii la școală, apoi mergem la muncă, apii mergem la magazin, apoi luăm copiii de la școală, apoi mâncăm, apoi ne întindem în pat la TV și poate din când în când mai ieșim undeva la plimbare sau la vreun eveniment. Și așa, zi de zi, an după an.”

Valeriu își dorea un atelier pentru experimente, iar Irina – o grădină în care să facă permacultură (agricultură permanentă cu plante care se ajută reciproc la creștere). Și cei doi copii ai soților își doreau un cățel care să alerge după ei, în urma bicicletei. Apoi a venit mezinul căruia, cu siguranță, îi plăcea ideea să inspire în fiecare zi aer curat. 

„La un moment dat, eu am înțeles că avem nevoie de o căsuță în sânul naturii pentru a putea fugi de învălmășeala orașului și pentru a realiza toate aceste vise. Irina era, la început, împotrivă!!! Ei i-au rămas în memorie veceul de la țară, glodul și lipsa condițiilor de igienă primară cu care se confruntau buneii și locuitorii satului, la care mergea din când în când în vizită. Eu, fiind destul de încăpăținat și hotărât, am decis că voi construi cel puțin o vilă în sânul naturii unde putem merge pentru a interacționa cu natura… sau mai bine zis …. cu viața reală!!!  Având cunoștințe în construcții și tehnologii, am promis că tot ce voi construi va fi cu mult mai bun decât ceea ce are de oferit orașul și îmi voi putea asigura familia cu un confort urban, dar mai aproape de natură”, povestește Valeriu.

Primul lucru pe care l-a construit Valeriu a fost fântâna. Au urmat canalizarea, dușul, sauna, grătarul cu cuptor în prima construcție.

„Cercetând avantajele tehnologiilor de construcție din trecut și avantajele tehnologiilor din prezent, am hotărât că vom construi o casă din buturugi de salcâm clădite cu lut, amestecat cu paie, pe o carcasă din beton armat, cu tot confortul urban. Nu a fost ușor, dar rezultatul final a fost un succes total și toți scepticii au rămas să fumeze într-un colț cu toate criticile lor.”

„Casa din vârful dealului” pare una de vis. Cică e răcoare fără aer condiționat. Nu necesită ventilare centralizată, se adună foarte puțin gunoi, nu necesită muncă zilnică de întreținere. Ultimul punct sună tentant mai ales pentru orășenii  care se tem de bătături la mâini și munca murdară sau pentru sătenii care au fugit din sate la oraș, anume pentru că s-au săturat să „robească”. 

Haideți să continuăm turul virtual al casei. 

  • Avem o casă fără sisteme de dirijare a calității aerului care consumă energie, fără mirosuri străine și toxice. E prietenoasă cu natura. Lutul cu paie și buturugile mențin echilibrul de umezeală și temperatură. Tot lutul menține răcoarea pe timp de vară, așa cum o simțeam în casele bunicilor, care nu aveau aparate de aer condiționat și alte sisteme sofisticate.
  • Ca să nu poluăm solul cu apa din casă, am ales să instalăm o canalizare ecologică bio (de la un
    producător autohton) care permite dizolvarea tuturor compușilor organici din canalizare fără consum de energie. Descompunerea o face o cultură de bacterii speciale, după care apa trece prin niște filtre și la ieșire avem apă sănătoasă pe care o putem folosi la irigare în caz de necesitate.
  • Panouri solare vor fi instalate pentru încălzirea aerului care intră în casă pe timp de iarnă și panouri solare pentru sera care va fi construită anul viitor.
  • Planificăm instalarea unui generator eolian pentru a produce energie din rafalele de vânt. Toatea aceste sisteme vor fi controlate de un sistem de Casă Inteligentă de la Smarttronic Environment (compania mea) care va monitoriza și controla toate rețelele, consumul de energie și va preveni toate situațiile periculoase care pot apărea într-o locuință. Locuința va fi controlată în regim automat (fără implicarea stăpînilor), dar la necesitate se pot face schimbări de la distanță (din telefonul mobil sau calculator) din orice colț al lumii. Am combinat tehnologiile moderne cu tehnologiile din trecut pentru a obține cele mai bune rezultate.

Familia s-a mutat la Dănceni încă la începutul pandemiei. Având doi copii mari, le-am pus întrebările clasice: 

Cum se simt copiii în vârf de deal? În sânul naturii? Nu le lipsește socializarea? 

„Viața s-a schimbat radical. Simțim că trăim! Simțim că avem vecini….. discutăm… ne mai certăm…. mâncăm sănătos… facem schimb de produse cu vecinii. Unii au legume în exces, alții fructe, alții ouă de păsări, etc. În mahalaua noastră aproximativ în același an ne-am mutat 3 familii tinere. Fiecare are câte 2-3 copii, în alte mahalale e la fel. Copiii se joacă în drum până tîrziu, așa cum era și în copilăria noastră. Se plimbă prin pădurice, se iau la întrecere cu bicicletele. Sunt entuziasmați și veseli.  Nici nu doresc să audă de apartamentul de la bloc!!! Zilele trecute am luat și un cățel de rasă Fox Terrier……o minune de animăluț care a mai adăugat emoții pozitive la tot ceea ce este! La școală mergem în Chisinău. Deși drumul în localitate este rău, la școală ajungem în 45 min. Ne pornim spre școală la ora 7.00 și până la 8.00 suntem prezenți. Mergem pe șoseaua de centură și evităm toate ambuteiajele matinale- este un avantaj enorm. Toate activitățile de dezvoltare se fac la școală, deci copiii, până la ora 18.00, sunt ocupați cu „Ronțăirea Granitului Științei!”. Deja acasă le oferim dezvoltarea abilităților de gospodar și punem în practică diferite idei și experimente pe care ei le învață la școală. Acces la instituțiile medicale avem tot în Chisinau. Mergem doar pentru controale de rutină. Dar în sat copiii nu se îmbolnăvesc.  Am impresia că nu am avea nevoie de
spitale dacă nu ar fi aceste controale obligatorii pentru școală.”

În localitate mai sunt loturi de vânzare, își încheie Valeriu oda despre casă și natură. Sună ca o invitație în mahala, mă gândesc eu.

„Avem electricitate, apă și gaz.  Acum se trasează rețeaua de internet de la AltNet Ialoveni. Drumul este rău, nu o să vă mint, mai ales de anul trecut după ce au trasat apa în localitate…. dar ne străduim cu forțe comune să îl reparăm.
Cu toate că există și unele greutăți, în general, totul este extraordinar de bine!!!”

După atâtea semne de exclamare în relatările lui Valeriu, tind să îl cred și vreau să aflu mai multe despre monitorizarea casei de la distanță prin telefon și calculator. Atunci când ești orășean cu o casă la țară, un asemenea sistem prinde bine! Atât de aici, dacă aveți și voi istorii interesante despre cum v-ați schimbat viața la 180 de grade, lăsați-mi o scrisoare la annasmolnitzki@gmail.com sau pe Facebook/Instagram. Fiți sănătoși! Iar sănătatea, mă conving a mia oară, se înzecește în sânul naturii.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close