CălătoriiOameni

Femeia care a coborât în craterul unui vulcan activ din Congo vine la Chișinău

Alpinistă, ghid montan, snowboarder, schioară, biciclistă, maratonistă, scufundătoare…Super Femeia despre care am pornit a vă povesti și pe care o vom putea vedea în carne și oase în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pe 29 septembrie, a îndeplinit de una singură, într-un an, programul „Kaspersky 7 Volcanos Expedition”. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că Olga a escaladat cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent al Planetei Pământ. Prin urmare, în 2013, a devenit al treilea om din lume și primul din Rusia care a reușit o asemenea performanță. În plus, a înregistrat atunci un record de viteză la nivel mondial. Olga Rumeanțeva organizează călătorii în locuri greu accesibile – munți și vulcani în Antarctida, lacuri cu ghețari în Patagonia, insule virgine, lacuri de lavă în Tolbachik, zăpezi pe cale de dispariție în munții Kilimanjaro. Cu ea aventurierii explorează piramidele din Mexic și Egipt, deșertul Atacama din Chile, Australia și Noua Zeelandă. Lista e lungă, de aceea mă opresc aici.

Despre cum a coborât în craterul vulcanului, citiți aici: olly-ru.livejournal.com

Nerăbdătoare de fire, nu am mai așteptat Maratonul Internațional Chișinău la care va alerga Olga Rumeanțeva, ca să o cunosc. I-am scris, iar ceea ce am aflat m-a făcut să îmi doresc o întâlnire cu ea și mai tare.

După ce „am răsfoit” jurnalul dvs. de călătorie online olly-ru.livejournal.com, prima întrebare care mi-a venit în cap a fost: „Dar femeia asta se teme de ceva?”

Olga: Eu mă tem de foarte multe, și anume de păianjeni, șerpi, de înălțime, frig, de oameni necunoscuți… Uneori, am impresia că lucrurile de care nu mă tem sunt mai puține decât cele care îmi trezesc spaimă. Dar dacă le-aș da fricilor putere, viața mea ar fi plictisitoare. De aceea, de fiecare dată, depun efort ca să le depășesc, merg la țintă cu pași mici. Atunci când mi-a fost aprobată expediția la Polul Nord, eram în culmea fericirii, dar pe de altă parte, multe îndoieli și temeri mă chinuiau. Mă „luptam” cu ele din mers, astfel încât proiectul a devenit unul din cele mai importante pentru mine.

Aveți doi copii și, din proprie experiență știu, că instinctul de conservare e mai puternic în momentul în care ești părinte. Atunci când porniți în călătorii „periculoase”, nu vă e teamă că ați putea să nu mai reveniți acasă, la cei dragi?

Olga: Instinctul meu de conservare funcționează și în afara maternității. Cândva, demult, făceam lucruri pe negîndite și nu prea mă preocupau consecințele, dar asta a rămas în trecut. Astăzi, toate aventurile mele, oricât de nebunești par, sunt rezultatul unui antrenament și al unei pregătiri minuțioase, la care se adaugă experiența. Niciodată nu voi merge undeva dacă nu sunt sigură că este inofensiv. Desigur că există o doză de risc, dar unde el nu există? Locuind în oraș riscăm mult mai mult. În fiecare zi, în accidente rutiere mor oameni. Chiar și așa, din cauza asta, părinții nu încetează să șofeze și să își ducă copiii cu mașina.

Ce atitudine au copiii mei față de ceea ce fac? Greu de răspuns. Desigur, lor nu le place că lipsesc mult, dar încerc să îi iau cu mine oricând am ocazia. Nu îmi reușește des, recunosc, dar mă bucur când le pot dărui o părticică din lumea mea. Fiica mea cea mai mare, în vârstă de 22 de ani, participă la curse de alergat, îi plac drumețiile și ei. Apropo, la prima noastră tentativă de a coborî în craterul vulcanului Nyiragongo din Congo (3470 m), a participat și fiica mea. Ea nu a coborât, dar stătea sus cu o misiune importantă – să ne avertizeze dacă va vedea rangers (echivalentul pădurarilor de la noi). Cu fetița mai mică, de 10 ani, nu mergem deocamdată în călătorii complicate. De ziua ei, însă, am mers pe Maldive și am înotat împreună cu broaștele țestoase.

Olga are 44 de ani.  A început să călătorească mai intens 10 ani în urmă, atunci când s-a angajat la Clubul celor 7 vârfuri (Клуб 7 Вершин). Majoritatea escapadelor, care ne lasă pe noi cu gura căscată, le-a făcut în ultimii 5 ani.

Olga, mai faceți și scufundări. Am citit în jurnalul dvs. că v-ați scufundat la 21 metri adâncime. Acesta să fie recordul personal? 

28496779257_2ec3929f52_b

Olga: Nu fac free diving pentru a înregistra recorduri. Dacă munții sunt pentru mine locul unde încerc să obțin ceva, unde îmi doresc să ating un scop anume, atunci free diving este mai degrabă o metodă de relaxare. Nimic extrem, doar odihnă. Dar ca să răspund la ultima parte a întrebării, voi confirma că 21 de metri este adâncimea maximă la care am ajuns eu. Cele mai inredibile ape în care m-am scufundat, le-am găsit în Groenlanda, unde am înotat între aisberguri. Nu am putut să ne scufundăm la mari adâncimi din cauza ghețarilor, am ajuns la maxim 5 metri și am înotat de-a lungul țărmului. Dar oricum, am gustat dintr-o lume fantastică. E greu să redai în cuvinte emoțiile pe care le trăiești atunci când stai pe un aisberg, iar pe lângă tine înoată o balenă.

 

După ce face toate „nebuniile” astea, Olga urcă în avion și coase în punct cruce, așa… ca o femeie gospodină, la timp acasă, cu două fete ca floarea. 

Vă recomandă Olga Rumeanțeva un stil de viață cel puțin asemănător cu al ei? Răspunsul este: „Mai degrabă NU. Dar recomand să faceți un pic mai mult decât ceea ce vă imaginați posibil. Credeți în visele voastre și înaintați spre realizarea lor. Asta vă va face viața mai interesantă.”

Așa că dezmorțiți-vă un pic, prieteni, dacă simțiți că ați cam înțepenit în rutină, sarcini de lucru și mese copioase fără sfârșit. Maratonul Internațional Chișinău vă oferă această ocazie. Alergați 1,5, 10, 21 ori 42 de km. Faceți neapărat un popas la ora 11.00 în orășelul sportiv din Piața Marii Adunări Naționale, unde va fi amenajat un cort cu 250 de locuri. Acolo, alpiniștii Olga Rumeanțeva și Vladimir Kotlear vor povesti tot ce ar putea să vă intereseze despre modul de viață considerat de unii “extrem”. Intrarea este liberă!

Detalii, pe marathon.md.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close