Alimentație și sănătateOameni
În familia Vuluță, se face miere de un secol. Albinele adună nectarul din teii și salcâmii ce cresc în spatele casei
Parfumată, intensă, dulce, pur și simplu gustoasă. Mierea familiei Vuluță cucerește de la prima vedere, căci culoarea este vie. Iar odată ce ai gustat din ea, nu te mai saturi. În familia noastră, mierea de la Vuluță nu se consumă cu lingura, ci cu borcanul. Serios.

Cel mai viu exemplu sunt eu. Deși consum la greu miere, nu mă prea pricep să spun din ce este făcută doar gustând din ea. Pot spune care îmi place, pot ghici dacă o miere a fost amestecată cu apă, dar nu cunosc toate felurile din miere. Nu pot spune care sunt proprietățile fiecărui tip. De aceea, sunt nerăbdătoare să ajung la prisaca familiei Vuluță, ca să aflu cât mai multe despre acest produs, de nelipsit în casa noastră.

În primul borcan e mierea de vară, adunată din diferite flori, predominant din flori de tei. Această miere, în mod natural, se cristalizează, dar pentru că am ținut borcanul la călduț, în casă, nu s-a cristalizat.
În al doilea borcan, este aceeași miere, dar care a fost ținută în depozit, unde este mai rece, și s-a cristalizat.
În al treilea borcan este mierea strânsă primăvara din salcâmi. Aceasta, împreună cu ceara care astupă celule pline cu miere pe rame, are proprietăți antibacteriene. De aceea familia Vuluță o consumă mai ales în sezonul rece al anului.
În al patrulea borcan este mierea curată de salcâm – prima miere pe care o strânge orice apicultor, are o aromă mai specifică și destul de constantă de la an la an ! Această miere practic nu se cristalizează și de aceea este cea mai întrebată pe piață !
Eu personal preferam, până la întâlnirea cu Ion Vuluță, mierea ușor cristalizată, ca să o pot unge pe pâine. După ce am gustat toate cele patru feluri de miere, anume de la familia Vuluță, nu mai am nicio preferință. Toate sunt delicioase!
