Oameni

Într-un colț de Chișinău se face FAIaNțĂ artizanală ca la casele mari din Spania sau Portugalia

Urmăresc mini fabrica „Ignis Ceramics” încă de la fondare. Nu vorbim despre mult timp. În 2021 a fost lansată mica afacere de familie. Și când zic „mica afacere”, exact asta am în vedere. Sunt doar ei doi, soții Ana Ciofu și Igor Plămădeală, care s-au îndrăgostit de lut la lecțiile de ceramică și, plictisiți de pandemie, au zis să își transforme hobby-ul în afacere. Ana e responsabilă de partea creativă. A făcut nenumărate cursuri online și a întors pe dos tot internetul ca să descopere șiretlicurile meseriei, astfel încât faianța să îi iasă fără cusur. Ocazional, partenerilor de viață și de proiect li se alătură un ilustrator, atunci când clientul vrea faianță cu picturi elaborate.

Astăzi am avut plăcerea să particip la atelierul organizat de Ana, în mica fabrică Ignis Ceramics. Aș transforma-o în muzeu, într-un spațiu deschis pentru vizitele oamenilor curioși să exploreze un meșteșug vechi cât omenirea. Arta olăritului datează din preistorie, iar pe teritoriul nistrean, al Moldovei, a fost atestată în epoca medievală, prin secolele V-VII.

Deci ce am făcut noi astăzi și vă recomand din toată inima să încercați și voi? Am făcut faianță! Am călcat lutul, l-am întins.

Ana Ciofu calcă lutul

Apoi am „gravat” un desen. Eu am ales să lucrez cu plante vii. Am rupt niște buruieni și doi toporași de pe hudița atelierului și le-am imprimat în lut.

 

Apoi am colorat creația și am lăsat-o la uscat. Peste vreo săptămână sau două, materialul va trece prin cuptor, pentru ardere la circa 1000 de grade. Ana va acoperi faianța cu glazură incoloră și atât! Eu și familia mea vom avea în căsuța noastră faianță creată de mine.

Vă recomand să vă adunați gașca, familia sau colegii de muncă la un atelier de acest gen. Vă promit că o să vă relaxați și o să vă bucurați ochiul.

Las link către pagina fabricii, pentru rezervări, dar și pentru cumpărături https://www.facebook.com/ignisceramica

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close