Ion Buliga, beneficiarul programului PARE 1+1: „Greșește amarnic cel ce vede în struguri un sac de bani”

Ion Buliga din satul Scoreni, raionul Strășeni, a petrecut 15 ani după hotarele țării. În ultimii opt, făcea înconjurul Europei cu TIRUL. Era șofer de cursă lungă. Vorbește fluent portugheză și spaniolă, căci Portugalia și Spania i-au fost casă atâta amar de vreme. Ce-i drept, în casa lui din Spania de exemplu, „trăiau” doar hainele și bagajele lui, căci Ion tot timpul era plecat pe drumuri. Acasă, în Moldova, revenea foarte rar. După ce s-a căsătorit, ani buni continua să muncească peste hotarele țării și de fiecare dată când își vizita familia în satul Scoreni, fetița cea mică făcea cunoștință cu tata.
„Veneam acasă o dată la 2-3 luni și fetița mititică nu mă cunoștea. Ceva trebuia să schimbăm. Dacă luam familia cu mine în Spania, ar fi existat aceeași situație, căci cursele lungi cu un camion presupun să lipsești mult timp de acasă. Care e diferența, să mă aștepte aici sau în Spania? În 2014 am făcut un calcul și mi-am zis că e timpul să revin în Moldova”, își începe povestea Ion Buliga.
Și-a strâns banii și bagajele, a urcat în avion și s-a întors în Moldova cu un business plan. Ferice de el, părinții i-au cultivat dragostea față de viță de vie, fără a bănui vreodată că fiul va transforma această relație de iubire într-o afacere în agricultură. Are 5 ha de vie și alte 5 ha cu pruni, bine îngrijite, pe vârful unui deal înalt din Scoreni. După ce traversezi păduri ce par nu să mai aibă sfârșit, te pomenești pe o plantație ce îți amintește de Toscana. După rândurile lungi cu struguri zărești un lac în care se varsă râulețul Ișnovăț și cerul, ce se întinde peste livada și via lui Ion Buliga, pare mai albastru decât în altă parte.
„Am fost în toate țările Europei, cu excepția Irlandei. Lucram șofer de camion internațional, făceam bani buni, dar vedeam cum viața trece pe lângă mine. În plus, mă simțeam străin acolo. Prietenii mei s-au acomodat, iar eu – nu, căci mă gândeam la casă. Aici e pământul meu, aici am crescut. Am revenit acasă și am plantat viță de vie pentru că știam de la părinți cum să am grijă de ea. E doar al treilea an de creștere, așa că roada nu e impresionantă, dar e bună luând în considerație cât de tânără este via – 4 tone la hectar.”
A investit o sumă frumușică în visul său – de peste 2 milioane de lei. Și pentru că afacerea e încă în dezvoltare, Ion Buliga continuă să investească. La un moment dat, când avea de investit jumătate de milion de lei, Uniunea Europeană i-a oferit un umăr de sprijin. Prin Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), și anume prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), agricultorul a accesat grantul în sumă de 250 mii de lei care i-a permis să cumpere un tractor, pruni, sârmă zincată și alte instrumente de lucru.
„În 2016 am început afacerea, doi ani mai târziu am aflat despre programul PARE 1+1, eram eligibil, aveam la acel moment cheltuieli de peste 500 mii de lei, iar ajutorul din fondurile europene mi le-au amortizat parțial.”
Dacă aveți și voi multe idei pentru o afacere înfloritoare, dar bani puțini, accesați site-ul www.odimm.md. Acolo găsiți proiecte de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii din fonduri europene. Dacă sunteți migrant sau o rudă de gradul întâi a unui moldovean ce muncește peste hotarele țării, puteți deveni beneficiar al Programului de Atragere a Remintențelor în Economie. PARE 1+1 e finanțat din bugetul de stat și subvenționat din fonduri europene. Vedeți secțiunea PARE pe site-ul indicat mai sus.
„Eu am un sfat pentru cei care vor să acceseze PARE 1+1. În primul rând, cheița succesului este să îți placă ceea ce faci. Dacă cineva a văzut aici un lan de 5 ha și a calculat că ia 5 tone de struguri la hectar și a îngrămădit un sac de bani , greșește amarnic. Trebuie să faci cu suflet ceea ce faci.”
„Dacă nu cunoști meseria, sfatul meu e să nu se apuce”, își reia gândul el.
„Dacă îi place cuiva să facă pâine, să își facă o brutărie. Dacă cineva e pasionat de transport, să deschidă o firmă de taxi sau altceva. Eu sunt legat de vie de mic. V-am zis, părinții m-au învățat cum să am grijă de ea.”
„Când vezi strugurii, să nu îi vezi ca pe lei din 50 și de 100. Butașul e părintele strugurelui, eu îi și vorbesc, așa cum le vorbesc oamenilor. Indiferent de anotimp, vin la vie în fiecare zi să văd de ce are nevoie. Dacă nu vii mai mult de 2 zile- se supără. Chiar și iarna avem lucrări de îngrijire, căci via este organism viu.”
Altfel zis, nu te porni pe urmele cuiva, dacă nu este drumul tău. Urmează-ți pasiunea și fă din ea o afacere înfloritoare, apelează la Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cere suport din fonduri europene, ca să îți vezi visul împlinit.
La final, o să mai menționez doar că întâlnirea mea cu viticultorul Ion Buliga se înscrie în Campania „UE pentru Moldova Rurală”. Vă invit să urmăriți pagina „Împreună mai puternici” ca să fiți la curent cu toate campaniile UE în Moldova. Acolo găsiți și turul nostru pe podgoria lui Ion Buliga din localitatea Scoreni, raionul Strășeni.