Ion Mihai Oglindă din satul Colonița a construit o căsuță pe roți
Căsuțele pe roți, cunoscute ca „tiny houses”, s-au dorit a fi o întoarcere la origini, pornind de la ideea că strămoșii noștri construiau case mici și modeste, total opuse locuințelor mari, unele de lux, de astăzi. Mișcarea „tiny houses” este o invitație la minimalism. Eu le-am văzut pentru prima oară în documentarul „The Minimalists” și m-am îndrăgostit. E incredibil cât de ergonomice pot fi, câte pot încăpea într-o căsuță de câțiva metri pătrați.

Primele idei legate de casele mici au apărut prin anii 70, în America, în contextul mesajelor despre climă și mediu. Activiștii civici încercau să convingă despre necesitatea de a reduce consumul. Nu prea a mers. America atunci nu era pregătită. Domina principiul „Cu cât mai mare, cu atât mai bine.”
Apoi, arhitecta Sarah Susank a scos o carte fascinantă despre „tiny houses” și despre modul de viață al oamenilor.
În anul 2007, Jay Shafer a pus prima căsuță pe roți, care avea puțin peste 8 metri pătrați. Jay a construit-o timp de un an. În 2008 a răbufnit criza imobiliară – o oportunitate ideală pentru promotorii mișcării „tiny houses”. De nevoie, mulți și-au întors privirea și investițiile spre căsuțe. În timp, conceptul s-a dezvoltat, a evoluat, s-a transformat în tendințe fierbinți, nu doar pentru pensionari, dar și pentru tinerii boemi cu gusturi, vreau să vă zic eu, foooarte bune. Unele căsuțe sunt faine de tot.
Sper că vă pare interesantă această introducere. Eu personal eram foarte curioasă să aflu cum am ajuns la aceste tendințe. Urmăresc mai multe pagini cu „tiny houses” de peste hotare, inclusiv din România. Pe platformele cu locuri de cazare găsești case mici în cele mai pitorești ascunzișuri de peste Prut, în munți sau pe șes.
Să revenim însă la satul Colonița și la Ion Mihai Oglindă. Ion nu a stat o secundă pe gânduri când i s-a propus să construiască o căsuță pe remorca unui camion. A spus „Da” provocării imediat, iar a treia zi materialele de construcție erau la poarta casei lui din Colonița.
Specialist în construcția caselor pe structură din lemn, în stil scandinav, Ion Mihai presimțea că o să îi iasă un proiect brici și nu a greșit.
Ion Mihai Oglindă: „Un refugiat din Ucraina a venit la mine cu această propunere: să construiesc o căsuță pe remorca unui camion, după un proiect din Germania. Remorca are 6 metri lungime. Așa cum e firesc, am întâmpinat si unele greutăți, dat fiind faptul că e ceva nou pentru noi, probabil și pentru Moldova. A trebuit să fim ingenioși, astfel încât să nu depășim greutatea de 5 tone a construcției, cu tot cu mobilier. Apoi trebuia să fim atenți să distribuim în mod egal greutatea, mai ales în partea de față, în joc fiind siguranța utilizatorilor. Nu a fost ușor să găsim sisteme de canalizare potrivite. În Moldova ele pur și simplu nu sunt.”
Căsuța merge la Dusseldorf, Germania, unde te faci proprietarul ei dacă plătești 30-35 mii de euro.
Partea tentantă este că această căsuță poate călători oriunde. Azi o instalezi la Buiucani bunăoară, mâine – la Vadul lui Vodă. Trebuie doar să te asiguri ca ai o sursă de electricitate și de canalizare la care sa te conectezi. Iar dacă te-ai plictisit cu ea în Moldova, mergi cu ea în orice altă țară îți place. Deci e un fel de autorulotă, doar că e prevăzută pentru a fi instalată, totuși, pentru mai mult timp, într-un loc anume.
Ion Mihai Oglindă: „Am testat-o. Poți circula cu 60-70 km/h. Nu ai nevoie de un camion să tragi remorca. Te descurci și cu un SUV bun, cu o mașină grea, care cântărește 2,5-3 tone cel puțin. A ieșit un proiect foarte interesant. Am lucrat vreo 6 luni, fiindcă e prima. Acum, că ne-am „bătut” mâna, putem să o construim undeva într-o hală de exemplu, ca să nu depindem de vremea de afară, timp de o lună sau o lună jumătate. Trei oameni e nevoie să muncească. Aici nu se pune munca electricianului, instalatorului și a designerului.”
Casa vine gata mobilată. La construcția acestei căsuțe s-au folosit 3 metri cubi de lemn. Pereții din lemn sunt izolați cu vată bazaltică. Deci iarna o să fie cald si bine. Căsuța se încălzește cu aer condiționat. Tot cu el o răcești vara. În această casă pot sta 6 oameni.
Proprietarii vor avea o sufragerie cu două paturi duble sus, o canapea extensibilă – jos. Mai au o bucătărie, cu frigider si un cuptor cu microunde, o baie cu duș, care apropo, este mult mai spațioasă decât baia din autorulote.
Și, cel mai interesant, căsuța e dotată și cu o saună pe lemne.
Ion Mihai Oglindă este fondatorul companiei Scandinavian Smart House. El a adus în Moldova tehnologiile scandinave de construcție a caselor pe structură din lemn, pe care le izolează cu vată bazaltică – un material natural de origine vulcanică. Tot Ion ne construiește nouă casa izolată cu stuf, în satul Râșcova, raionul Criuleni. Puteți urmări proiectul nostru pe profilul de Facebook al companiei, dar și pe profilul meu, pe aceeași rețea socială.