Irina Bordian a clădit o mică salină în orășelul Rezina. Acolo se tratează răceala, bronșita, alergiile și unele afecțiuni ale pielii

Drumul Irinei Bordian spre îndeplinirea visului ei a fost presărat cu sare. La propriu și la figurat. Nu i-a fost deloc ușor să aducă în Moldova 20 tone de bulgări și cărămizi de sare de la salinele naturale din România și Ucraina. Vameșii nu puteau înțelege ce vrea să transporte: mâncare sau materiale de construcții?
În calea ei mai stătea un bulgăre – banii. O speria suma care se contura în planul ei de afaceri, de care avea nevoie ca să amenajeze o salină în orășelul Rezina, unde locuiește cu familia ei.
300 de mii de lei. Atâția bani îi trebuiau ca să creeze două săli peste care astăzi ninge cu sare.
Tocmai când intra în panică și desena un punct mare și negru în planul ei de afaceri, cu ideea de a renunța la proiect, un prieten a așezat-o la masă, i-a turnat ceai din plante în ceașcă și i-a spus:
„Apelează la Uniunea Europeană.”
Cum sună asta…o mică antreprenoare poate beneficia de sprijinul marii Uniuni Europene. În ce mod? Depunând dosarul la ODIMM, devenind beneficiara programului „Femei în afaceri” – program creat încă 2016 cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Programul este destinat femeilor care inițiază sau își extind afacerile, în special în zonele rurale, și le acordă suport la 3 etape diferite de dezvoltare a acestora. Click aici: https://www.odimm.md/ro/inregistreaza-te-femei-in-afaceri
Vedeți pe www.odimm.md secțiunea „Femei în afaceri”, detalii despre program, condițiile de eligibilitate și de participare. Formularul e ușor de îndeplinit, la care trebuie atașate câteva acte. Procedura este simplă, confirmă toate beneficiarele pe care le-am cunoscut pe astăzi în campania „UE pentru Moldova Rurală”, menită să prezinte oportunitățile și realizările antreprenorilor în localitățile rurale, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
În doar 3 luni de la solicitarea grantului din fonduri europene, Irina Bordian a primit răspuns: „Vă oferim 140 de mii de lei”.
„E interesant că banii au început să vină. Din momentul în care mi s-a spus că voi fi ajutată cu bani din fondurile europene, am început să-i găsesc și eu din alte surse. Uneori e nevoie de un ghiont, un umăr, ca să mergi înainte. La noi în țară doar așa funcționează lucrurile. M-au ajutat părinții. Și iată că avem peste un an de când e deschisă salina, peste 200 de oameni au urmat ședințe de salinoterapie la noi. Vin din Rezina și din localitățile vecine. Anume ei, oaspeții noștri, au fost impulsul meu. Ei m-au motivat să cercetez acest domeniu, să aflu totul despre saline și salinoterapie, ca să creez o oază de liniște și sănătate în orășelul Rezina”, mi-a povestit Irina Bordian în salina ei rece.
În salina rece se înregistrează 16-18 grade. Este important să fie rece, pentru că atunci sarea își face efectul – curăță bronhiile, căile respiratorii. Terapia presupune inhalarea de aerosoli salini prin care se tratează în special afecţiunile respiratorii. În salinele naturale procesul de emanare a aerosolilor este, la fel, natural. În salinele artificiale, aceștia se pulverizează cu ajutorul unui aparat special. Aerosolii pe care îi pulverizează Irina la salina „Golden Spa” din orășelul Rezina sunt aduși din Estonia. La temperaturi joase, sarea vindecă rinita, sinuzita, bronşita, răceala sezonieră, laringita, pneumonia, amigdalita cronică, alergiile, unele afecţiuni ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), dar şi creşte imunitatea. De aceea, se recomandă și copiilor cu vârsta de cel puțin un an.
Antreprenoarea intenționează să deschidă și o mică saună, tot din sare. La temperaturi înalte, sarea tratează problemele de sănătate legate de încheieturi și oase. Ameliorează simptomele reumatismului.
Salinoterapia cere 10 ședințe, fiecare având o durată de 45 minute. Există şi contraindicaţii. Nu se recomandă persoanelor cu tuberculoză pulmonară, cu micoze la nivelul plămânilor sau cancer pulmonar, cu hipertensiune arterială sau epilepsie. Femeile însărcinate ar fi bine să consulte un medic înainte de a opta pentru salinoterapie.
Vedeți discuția mea cu Irina Bordian mai jos, într-un cadru parcă rupt din povești. M-am simțit turistă pe o planetă străină, fiind înconjurată de atâta sare.
Felul în care sarea crește pe pereți sau pe tavan fascinează, iar depunerea ei pe tot ce se află în salină transformă spațiul într-un colțișor magic. Ai senzația că aici timp nu există. Apropo, unii oaspeți adorm în salină și cu greu sunt treziți ca să meargă acasă.
La final, vă mai invit să urmăriți pagina de Facebook „Împreună mai puternici”, ca să nu ratați alte tururi virtuale prin Moldova. Descoperim afaceri lansate sau extinse cu suportul Uniunii Europene. Cunoaștem antreprenori curajoși. Campania UE pentru Moldova Rurală ne arată nenumăratele oportunități de dezvoltate a localităților rurale.
FOTO: Aurel Obreja