Alimentație și sănătateOameni

Îți plac dulciurile, dar te ceartă cântarul și pancreasul? Îți recomand dulciurile din ingrediente naturale Sweeties

Deserturile Alionei Zolotariova sunt cea mai nouă descoperire a mea: uimitor de gustoase, arată incredibil de frumos (de parcă se prepară pentru un restaurant de top) și, cel mai important, sunt sănătoase.

Aliona Zolotariova folosește în exclusivitate ingrediente naturale, așa cum ni li servește pe tavă Mama Natură. În loc de zahăr întrebuințează siropuri din plante, legume și fructe:

Arțar

80% din siropul de arţar care apare pe rafturile din magazine din lume vin din Quebec – un oraş din estul Canadei, unde sunt plantate diverse soiuri: arţarul de zahăr, arţarul negru, roşu, argintiu, ţepos, fin, arţarul cu frunze mari (da, da, acesta este motivul pentru care frunza de arțar apare pe drapelul Canadei, fiind parte din identitatea națională). Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei arborelui de arţar. Este un îndulcitor mult mai sănătos decât zahărul sau îndulcitorii artificiali. Inulina din siropul de arţar este un prebiotic care ajută la echilibrarea nivelului de bacterii bune la nivel intestinal. Deşi are un indice glicemic mai mic decât zahărul alb, cel brun, mierea sau melasa, siropul de arţar trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de persoanele care vor să slăbească sau au probleme cu glicemia. Este indicat să citiţi cu atenţie etichetele. Siropul de arţar pur conţine  minimum 60% sucroză (zahăr natural din sevă). În cazul produselor de mai slabă calitate, acest procent este mai redus şi se adaugă zahăr brun sau chiar alb.

Topinambur (cunoscut ca „nap porceşti” sau „anghinare de Ierusalim”)

Foto: aif.ru

Este o plantă uimitoare. Tuberculii conțin mult fier, magneziu, calciu, siliciu. Concentraţiile de inulină (substitut natural al insulinei) sunt foarte mari, de aceea leguma se folosește la tratarea diabetului zaharat. Fructoza din legumă depăşeşte cu mult conţinutul acestei substanţe în sfecla de zahăr şi trestia de zahăr. Sucul  de topinambur contribuie la normalizarea  tractului gastro-intestinal, tratează arsurile la stomac (normalizează aciditatea în stomac). De asemenea, topinamburul este un ajutor pentru sistemul cardiovascular şi contribuie la tratarea tahicardiei, hipertensiunii arteriale, a bolilor coronariene, a aterosclerozei. Topinamburul mai ajută la vindecarea gutei, anemiei, previne depunerea sărurilor şi acumularea grăsimilor. Deci da, cică topinamburul ajută la slăbire chiar! Siropul din topinambur se face la o temperatură de 55 de grade, pentru păstrarea micro- şi macroelementelor. Siropul conţine doar anghinare şi apă.

Cocos

Zahărul este extras din nectarul florilor de cocos, apoi extrasul se fierbe și se granulează, fără adaosuri chimice care i-ar putea altera compoziția. În timpul fierberii, apa din sevă se evaporă, iar substanța devine un sirop gros. Majoritatea producătorilor îl comercializează sub formă de cristale, însă poate fi găsit și ca bloc sau pastă moale. Spre deosebire de alți îndulcitori considerați „mai sănătoși”, zahărul de cocos are mai puțină fructoză. De exemplu, siropul de agave conține aproape 90%, iar cel din cocos nu depășește 40-45% fructoză. Nu putem spune că e o bombă de nutrienți, însă e o alternativă mult mai sănătoasă decât zahărul și se recomandă persoanelor care suferă de diabet. Asta, fiindcă zahărul de cocos conține inulină – o fibră care încetinește absorbția glucozei în organism. Singurul mineral în cantitate mai mare pe care îl conține este potasiul. Mai are cantități mici de fier, zinc, calciu, polifenoli și antioxidanți, dar și vitamine din grupul B.

Revenind la dulciurile sweeties.md, sunt de o delicatețe rară. E minunat cum se deschid aromele, după ce muști din ele. Preferatele mele sunt batonașele sărate (le vedeți în imaginea principală, de sus, a articolului) care conțin caramelă. Dansul caramelei cu sarea, peste care s-a așternut ciocolată amăruie, te fac să te topești de plăcere. Apoi, am căutat atât de mult timp alternative la brânzica glazurată din comerț, de care nu mă mai săturam în anii de studenție!!!! În sfârșit, am găsit ceva ce seamănă izbitor de mult cu ea.

Aliona face brânzici cu vanilie, cu ciocolată și coacăză neagră. Feblețea mea rămâne cea clasică, deci cu vanilie. Câtă finețe!!!!

Aliona, inginer tehnolog în industria alimentară, a înțeles încă în anul doi de facultate că nu vrea să fie bucătăreasă. A zărit un anunț, că se organizează cursuri de pregătire a ciocolatei vegane și s-a înscris. La acea vreme era deja vegetariană, dar consuma foarte multe dulciuri din comerț. Înțelegea că nu sunt sănătoase, deci opțiunea de a găti deserturi vegane, îndulcite natural, i-a surâs. Familia și prietenii i-au apreciat creațiile, astfel încât cercul pofticioșilor dornici să se înfrupteze din ele a crescut foarte repede.

Astăzi, Aliona are în meniu 8-10 feluri de batonașe și bombonele, 5 feluri de torturi, iar vara prepară și înghețată.

Împreună cu nutriționista Diana Chistol au lansat o carte cu 120 de rețete. Poate fi cumpărată online, costă 35 de euro.

Aliona a contribuit cu rețetele sale, pe care le-a elaborat în cei 2 ani de când prepară deserturi vegane. În carte găsiți: rulade raw vegane, jeleuri, panna cotta, torturi, prăjituri, batonașe, bombonele… Cartea există, deocamdată, doar în format electronic, sprijinit de Viber, unde gospodinele sau gospodarii pot să le pună întrebări autoarelor cărții, să distribuie fotografii cu deserturile ce le-au ieșit lor acasă. În viitor, însă, cartea va apărea și în librării.

Cartea cu rețete o găsiți aici: http://desertbook.elablogzen.online/

Cum puteți comanda dulciurile sweeties? Lăsați un mesaj pe profilul de Instagram sau Facebook.

https://www.instagram.com/sweeties_md/

https://www.facebook.com/sweetiesmd

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close