Iulia Guțan: „Pielea scăldată în cremele nepotrivite și în cocktailurile „bombă” ale cosmetologilor…se lenevește
Aveți mare grijă la cocktailurile cu vitamine, minerale și antioxidanți care vi se injectează în pielea feței. Chipul va străluci vreo 5 ani, va arăta cu adevărat extraordinar, însă există un risc despre care puțini vorbesc, puțini îl conștientizează pe deplin.

Nu mai ai cu ce să îți uimești pielea după aceea! Odată ce injectezi cele mai puternice cocktailuri, îți obișnuiești pielea cu nutrienți din afară și ea uită să mai producă de sine stătător, în mod natural, substanțele de care are nevoie ca să se simtă bine. Industria frumuseții nu se dezvoltă atât de repede, pe cât se consumă tot ce se inventează.
„Imaginați-vă că în Moldova se injectează la fel de multe produse, câte se folosesc în România, unde populația este mult mai mare”, îmi spune Iulia Guțan – cu o carieră de 3 ani în dermatologie și alți 6 ani – în cosmetologie.
Mare atenție și la „nevinovatele” creme. Atunci când îți hrănești tenul cu o cremă ce conține celule stem de exemplu, iar tu ai doar 25 de ani, trebuie să înțelegi că pielea ta va pierde din forța proprie de producere a substanțelor de care are nevoie.
„Dacă primește totul din exterior, pielea se lenevește. Ea nu mai are cu ce să înlocuiască, în mod natural, tot de ce are nevoie. De aceea, fetele să nu folosească sub nicio formă cremele mamei. Clasificarea cremelor pe categorii de vârstă nu este întâmplătoare. Conțin elementele necesare, în funcție de proprietățile pielii, la diferite etape din viață. După 30 de ani, de exemplu, accentul se pune pe retinol. Până atunci, hidratăm la maxim pielea și o protejăm de soare.”
Procedurile cosmetice prin care se traumează pielea sunt bune, dar să fie aplicate cu măsură. De exemplu peelingu-urile și tratamentul cu dermapen sunt foarte eficiente.
„Prin traumă se stimulează pielea, care reacționează cu eliminarea unor produse biologice active precum elastina, colagenul, acidul hialuronic și fibroblastele. Dar e mai bine să le folosești mai puțin, decât să exagerezi cu ele. Unele doamne intră în panică atunci când realizează că, la un moment dat, pielea lor nu mai reacționează la niciun tratament, la niciun cocktail „bombă”. E ca și cu antibioticele. Dacă administrezi un antibiotic la fiecare pas, nu poate să te mire că devin total ineficient în combaterea unei boli, după utilizarea frecventă. Apare o rezistență. La fel e cu tenul nostru.”
Când vine vorba despre frumusețe, femeilor le este foarte greu să reziste în fața tentațiilor. Dorința de a rămâne veșnic tinere e arzătoare, la fel și marketing-ul unor cosmetologi. Apropo, Iulia Guțan are un cod deontologic bine bătut în cuie, mai ales că la începutul carierei sale a primit o lecție usturătoare.
„Pacienta căreia îi mărisem un pic buzele, a revenit peste o lună cu cererea de a mai injecta o doză de acid hialuronic. Mai voia un mililitru. Eu nu eram de acord. Bine spunea un cosmetolog din Rusia: „Antireclama mea nu va fi pe fața ta.” Uite că eu am admis o dată în activitatea mea profesională acest caz de antireclamă. I-am injectat acidul, deși capacitatea buzelor ei era mică. A ieșit ceva ce nu mă mulțumea deloc. Nu arătau deloc natural. Apoi și prietenele noastre comune au remarcat că buzele sunt mai mari, dar mai puțin frumoase. M-a întristat foarte mult episodul, care mi-a servit drept lecție. De atunci, eu zic așa: cosmetologul are clientul său. Nu trebuie să faci compromisuri de teamă să nu îl pierzi. Întotdeauna va veni cel potrivit.”
Ce recomandă, în schimb, Iulia Guțan? Am pomenit mai sus hidratarea. Nu cu uleiuri, apropo. Uleiurile sunt mult prea grase, deci grele pentru ten. Îl încarcă, se așterne ca o peliculă care nu lasă pielea să respire.
„Pe față nu se recomandă uleiurile. Putem amesteca două-trei picături în crema noastră de noapte. Uleiul provoacă ocluziunea- astuparea porilor. O dată pe săptămână recomand un scrub și o mască hidratantă pe pânză de colagen. Pentru pielea grasă recomand argila de 2 ori pe săptămână, să închidă porii și să diminueze secrețiile de sebum.”
Mai recomandă cremele de protecție solară. Acesta a fost primul lucru pe care mi l-a sugerat Iulia Guțan, după ce i-am pășit pragul cabinetului. Masca de gravidă atât așteaptă – să nu ne protejăm tenul, ca să își facă loc pe chipul nostru.
„Masca de gravidă apare în al doilea trimestru de sarcină, ca rezultat al sporirii estrogenului. Apare pigmentația specifică – linia maro pe abdomen, culoarea închisă a areolelor sânilor și petele maro pe față. Femeia însărcinată nu poate opri acest proces natural, însă poate diminua pigmenții, cu ajutorul cremelor de protecție solară. În luna martie trecem la factorul de protecție 50.”
Care sunt riscurile, în caz că femeia însărcinată nu folosește creme de protecție solară?
„Melanocitele sunt niște celule care creează memoria pielii. De fiecare dată când soarele este puternic, vor tinde să apară petele în locurile în care s-a creat memoria. Exact acolo vor fi prezente.”
!!!Cosmetologul le mai recomandă gravidelor să se abțină de la tratamentele cu laser, de la peeling-uri cu acid retinoic și acid salicilic, de la cremele cu retinoizi, mai ales în primul trimestru, când se formează fătul.
Acidul glicolic este permis în cantități de până la 10 procente. Obligatorie devine hidratarea pentru a preveni/diminua striațiile – dungile albe, cauzate de întinderea pielii feței (femeia însărcinată ia în greutate, de aceea și pielea feței are de suferit. Aceste dungi pot apărea pe părțile laterale, așa că se cere hrănire pentru sporirea elasticității.)
Iar pe Iulia Guțan o găsiți la Innova Beauty și pe Instagram. Click aici: Dermatolog-Cosmetolog Iulia Guțan.